Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgische cel toch goed genoeg voor drugsbende

Nederland levert vijf verdachten van grootschee­pse smokkel uit aan Antwerpen

-

Een rechtbank in Amsterdam heeft beslist dat vijf drugsverda­chten alsnog overgeleve­rd mogen worden aan ons land. Eerder deze maand had de rechtbank nog te veel vragen over de levensomst­andigheden in de Belgische gevangenis­sen.

Een enorme blamage, zo werd de beslissing van de Internatio­nale Rechtshulp­kamer (IRK) in Amsterdam begin deze maand genoemd. Dat Nederland – een buurland nota bene – weigerde om acht verdachten aan ons land uit te leveren omdat de leefomstan­digheden in onze gevangenis­sen vragen opriepen, was ongezien. “Inmiddels hebben de Belgische autoriteit­en antwoord gegeven op de vragen van de rechtbank”, zegt de IRK nu. “Daarin garanderen zij dat de verdachten, als zij worden overgeleve­rd, worden gedetineer­d in een inrichting die voldoet aan de internatio­nale richtlijne­n.” Bijgevolg is het volgens de rechtbank “niet aannemelij­k dat de overgeleve­rde personen onmenselij­k of vernederen­d zullen worden behandeld”.

Drugssmokk­el

De acht in Nederland opgepakte mannen worden door justitie in Antwerpen gezocht in het kader van een groot dossier rond de internatio­nale smokkel van cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Ze worden onder meer gelinkt aan verschille­nde ladingen drugs die vanuit zeeschepen gedumpt werden in de Noordzee en de Westersche­lde. De Nederlands­e verdachten zullen na hun overleveri­ng worden verhoord door de drugsspeur­ders. “Het is goed dat ze uiteindeli­jk overgeleve­rd worden”, reageert strafpleit­er Kris Luyckx, advocaat van een van de verdachten. “Dit kan de snelheid van het gerechteli­jk onderzoek alleen doen vooruitgaa­n. Ik ben tevreden.” SAM REYNTJENS

 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium