Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polen doen de jobs die de Belg niet wil of kan

Interimbur­eau zoekt in Oost-Europa onder meer heftruckch­auffeurs

- CHRISTOF WILLOCX

Het interim en loonadmini­stratiebur­eau ASAP wil tegen eind volgend jaar honderd OostEurope­anen naar België halen om knelpuntva­catures in te vullen. De werklooshe­id in Vlaanderen is nochtans hoog.

ASAP zoekt al jaren heftruckch­auffeurs en machinebed­ieners voor allerlei bedrijven, maar vindt amper geschikt personeel. “We blijven Belgen opleiden voor die functies, maar we gaan die profielen nu ook in Polen zoeken”, zegt Renate Nelis, woordvoers­ter van ASAP. “In België hebben de mensen met de juiste vaardighed­en en diploma’s voor die jobs al werk. Daarom werken we samen met een arbeidsmar­ktbureau in de Poolse stad Krakau. Dat bureau selecteert Polen die klaar zijn om heftruckch­auffeur of machinebed­iener te worden. Vervolgens zorgen twee Pools sprekende consulente­n van ASAP in Vlaanderen ervoor dat de geselectee­rde Poolse werknemers bij de juiste bedrijven terechtkom­en en dat alles administra­tief in orde is. Het loon ligt in België veel hoger dan in Polen, waardoor veel Polen bereid zijn om naar ons land te komen.” ASAP wil in de komende maanden ook vrachtwage­nchauffeur­s en technische profielen voor de bouwsector zoeken in Roemenië en Portugal.

Langdurig werklozen activeren

Dat arbeidsmar­ktbureaus actief naar Oost-Europeanen zoeken om Belgische jobs in te vullen is geen goed nieuws voor onze werklooshe­id. De Vlaamse werklooshe­id daalt wel al twee jaar op rij, maar ligt nog steeds hoger dan in de meeste andere Europese landen. Waarom slagen we er niet in om die vele werklozen knelpuntva­catures te laten invullen? “Omdat de VDAB niet genoeg moeite doet om langdurig werklozen te activeren”, zegt Ludo Struyven, hoofd van de onderzoeks­groep Onderwijs en Arbeidsmar­kt van de KU Leuven. “Bijna de helft van de werklozen in Vlaanderen zit meer dan een jaar zonder werk. 25% van die langdurig werklozen is moeilijk te activeren, bijvoorbee­ld door gezondheid­sproblemen. De andere 75% kan wél worden geactiveer­d, maar dan moet de

VDAB daar meer middelen voor krijgen. De VDAB moet bijvoorbee­ld bemiddelaa­rs aanstellen die zowel het commerciël­e talent hebben om werklozen aan te prijzen bij bedrijven, als het psychologi­sche talent om langdurig werklozen stapje voor stapje naar een opleiding of job te leiden. De VDAB moet daarvoor samenwerke­n met de welzijnsse­ctor, want ook voor deze groep van werklozen moeten de persoonlij­ke obstakels eerst worden opgelost.”

Lijst met competenti­es

“Het zou ook interessan­t zijn om langdurig werklozen die een opleiding hebben gehad en genoeg vaardighed­en hebben opgebouwd, te verzamelen in een pool. Werkgevers die op drukke momenten tijdelijk meer arbeidskra­chten nodig hebben, bijvoorbee­ld in de horeca of de logistiek, zouden dan op die pool een beroep kunnen doen”, aldus Struyven. De VDAB zegt dat hij vandaag al veel moeite doet om langdurig werklozen naar een job te begeleiden, bijvoorbee­ld door meer de nadruk te leggen op competenti­es. “We vragen werkgevers om in hun vacatures niet alleen de diplomaver­eisten te zetten, maar ook de lijst met competenti­es die een persoon moet hebben”, zegt Shaireen Aftab, woordvoers­ter van de VDAB. “Zo kunnen we meer werkzoeken­den klaarstome­n voor die jobs.” b

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium