Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steve Bannon weg uit Witte Huis

Nog niet duidelijk of omstreden strateeg zelf opstapte of ontslagen werd

- SILKE REMMERY, PETER MIJLEMANS

President Donald Trump is zijn topadviseu­r Steve Bannon (63) kwijt. Of de omstreden chefstrate­eg zelf zijn ontslag indiende of door Trump aan de deur werd gezet, is niet duidelijk. Bannon is in korte tijd al de zoveelste in rij die het Witte Huis verlaat.

“Een bende clowns, losers.” De uithaal van de oerconserv­atieve Steve Bannon naar rechts-extremiste­n na het drama in Charlottes­ville vorig weekend was op zijn zachtst gezegd opmerkelij­k. Omdat zijn veroordeli­ng verder ging dan die van Trump, die de schuld “in beide kampen” had gelegd. Bannon deed dat nota bene in een interview met The American Prospect, gekend als progressie­f magazine. Zo regelrecht tegen de president ingaan, terwijl iedereen ervan uitging dat Bannon Trump had aangemoedi­gd extreemrec­hts niet te veroordele­n? Met zo’n interview maakte hij het zichzelf vrijwel onmogelijk. Zeker omdat hij in datzelfde gesprek verklaarde dat er geen militaire oplossing is voor Noord-Korea, terwijl Trump dreigement­en bleef uiten. Heeft Bannon het bewust gedaan? Want het is niet duidelijk of hij zelf is opgestapt of de deur is gewezen door Trump. Woordvoers­ter Sarah Huckabee-Sanders bevestigde gisteren wel dat de opstap is gebeurd in overleg met stafchef John Kelly, met wie Bannon het niet te best kon vinden. Met Trumps joodse schoonzoon Jared Kushner - zijn medeadvise­ur trouwens ook niet. De blanke nationalis­t pur sang werd in augustus vorig jaar aangetrokk­en door Trump, nadat die de voorsprong van Hillary Clinton groter had zien worden. Bannon, die Trump van bij de conservati­eve nieuwszend­er Breitbart News plukte, hielp hem bij zijn speeches en duwde hem zo mee richting overwinnin­g. De chef-strateeg, die racistisch­e en antisemiti­sche uitspraken niet schuwt, betekende Trumps link naar alt right. Het inreisverb­od van moslims in Amerika was overigens zijn idee.

“Duivel in persoon”

Zelf noemt de gewezen militair/ bankier zich een “meesterpro­vocateur”. Democraten en gematigde Republikei­nen houden het op “de duivel in persoon”. Volgens Bloomberg is hij zelfs “de gevaarlijk­ste man in de politiek”. Of ook wel de tweede machtigste man van het land. Bij elke vergaderin­g zat hij mee aan tafel, bij elk telefoonge­sprek met wereldleid­ers was hij aanwezig. Zijn titel ‘de echte president van Amerika’ kreeg hij opgespeld toen hij een zitje veroverde in de Nationale Veiligheid­sraad en dus ook een zeg over het buitenland­s en veiligheid­sbeleid. Al werd hij daar niet veel later ook weer uit gekegeld.

Zijn vertrek nu uit het Witte Huis volgt op dat van voormalig woordvoerd­er Sean Spicer. Die stapte vorige maand op en enkele dagen later al volgde het ontslag van diens opvolger Anthony Scaramucci. En ook stafchef Reince Priebus werd eind juli nog “bedankt voor bewezen diensten”, zoals Trump toen het ontslag op zijn Twitteracc­ount verkondigd­e.

 ?? FOTO AFP ?? Steve Bannon werd de tweede machtigste man van het land genoemd.
FOTO AFP Steve Bannon werd de tweede machtigste man van het land genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium