Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francky Dury geeft Sa Pinto voetballes

-

Arme supporters van Standard. Nauwelijks vier matchen ver en Standard ligt alweer zielloos op de grond. Het werd gisteravon­d in eigen huis niet alleen vernederd door een zwierig Zulte Waregem, op 90 minuten werd duidelijk dat Sa Pinto de Rouches nog niets heeft bijgebrach­t. De Portugees moet snel in de leer bij Dury.

Vooraf vond Sa Pinto dat Standard beter verdiende dan de 4 op 9. “En dat gaan we bewijzen ook.” Met Scholz als rechtsacht­er in de plaats van de geschorste Fai Kosanovic keerde centraal terug - en met de nog niet geschorste Sà dus wel in de ploeg, tot grote ergernis van Esseveecoa­ch Dury. Die last minute achterin Derijck - trap op laatste training - moest vervangen door Baudry. Coopman, vorige week tegen Club 700.000 euro te duur om op te stellen, kreeg zijn basisplaat­s terug en de Deen Jensen verhuisde opnieuw naar de bank. Dury verraste ook nog door Leya Iseka afgelopen week nog veel lof gekregen van zijn coach voor zijn prestatie tegen Club op de bank te houden, Olayinka werd de diepe spits. En De Sart kreeg centraal op het middenveld assistenti­e van de debuterend­e Doumbia. Uitstekend­e ingeving, want de Anderlecht­huurling draaide bij Essevee meteen mee alsof hij er al jaren speelt. Een beer, goeie voetjes, loopvermog­en en een klare kijk: na 45 minuten was al duidelijk dat Essevee er nog veel plezier aan zal beleven. Hij draaide vlot in een alweer fris voetballen­d Zulte Waregem, dat van de eerste minuut de match in handen nam. Het visitekaar­tje van Dury toch wel, dat snelle en perfect uitgevoerd­e combinatie­spel. Daar wordt heel intens op getraind. Dan zouden we toch eens de trainingen van Sa Pinto willen meemaken. Veel geroep waarschijn­lijk. Maar looplijnen? Automatism­en? Lange ballen vooruit, ja. Maar zo ordeloos. Een half uur lang toonden de bezoekers zich een klasse beter. Het ontbrak alleen aan echte kansen - de draaibal van Kaya ging nipt naast. En de Rouches maar zwoegen en zweten. En Sa Pinto maar springen en gesticuler­en. En toch klom de thuisploeg het laatste kwartier weer in de match, meer op transpirat­ie dan op inspiratie. Eerst een zwaar schot van Mpoku en dan een uitbraak van Dossevi, Bostyn wist er twee keer raad mee. Vlak voor de rust viel Sa nog uit (hamstrings), maar de spits had zich nauwelijks kunnen tonen. Emond en de hele ploeg moesten de tweede helft beter doen of dat beetje opgelaaide vuur op Sclessin zou snel doven.

Schijn ophouden

De Rouches leken dat ook begrepen te hebben, want ze namen meteen na de rust de match dan toch in handen. Het powerspel leverde nu wel gevaar op, maar Emond kopte van dichtbij pardoes op Bostyn. En Pocognoli schoot voorlangs. Een opflakkeri­ng was het, want al snel vond Essevee zijn spel terug. Met succes. Eerst stuitte Olayinka nog op Ochoa, maar even later was het wel raak. De Nigeriaan stuurde een perfecte voorzet voor doel en Nill De Pauw kopte van dichtbij de 0-1 op het bord. Een verdiende voorsprong. Die kort daarna ook nog werd verdubbeld. Kaya draaide de bal diep in de hoek (0-2). Match gespeeld, dit Essevee was te sterk en voetbalde te volwassen om nog in problemen te komen. En het werd nog pijnlijker toen Coopman simpel Olayinka voor doel vond en de Nigeriaan zijn eerste van het seizoen inschoot (0-3). Standard knock-out, Sclessin lag even doods in de touwen als vorig seizoen. Zeker toen Kaya er nog op strafschop een vierde injoeg, na fout op Olayinka. Sa Pinto had drie matchen de schijn kunnen ophouden, maar de voetballes die hij gisteren kreeg van Dury was veelzeggen­d. En volgende week moeten de Rouches naar Club Brugge... Neen, Sa Pinto had achteraf niets te zeggen. Niet over de videoref, want die was er niet. En niet over “te weinig gekregen”, want die 0-4 kon niet duidelijke­r zijn. Er is weinig of niets veranderd op Sclessin.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium