Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als geld het belangrijk­ste was, zat ik nu in Turkije”

Kara Mbodj (27) blijft bij Anderlecht om elftal weer aan zijn topniveau te helpen

- JÜRGEN GERIL

Als het schip nog geen rechte koers vaart, geeft de gezagvoerd­er het roer niet uit handen. Kara Mbodj (27) tekende een fel verbeterd contract bij Anderlecht tot 2020 en besloot om (voorlopig) te blijven. Als leider in de kleedkamer moet de Senegalees nu het tij helpen te keren na de 4 op 9. Kara blonk zijn gouden ring en halskettin­g op en ging geen thema uit de weg. Gemiste start

Eén goal in drie matchen en 4 op 9: Anderlecht miste zijn start en moet zondag winnen van STVV. “De ploeg draait nog niet en het is normaal dat de media daarover praten. Maar ik noem het geen crisis. Dit zijn zaken die gebeuren. Neen, het ligt niet aan een nieuwe speelstijl die gefocust is op meer balbezit. Onze trainer doet namelijk niets anders dan vorig seizoen. Het enige wat veranderd is, zijn de nieuwkomer­s die we moeten inpassen. Maar met deze spelers zouden we toch veel meer moeten scoren. Tegen Sint-Truiden moet iedereen opstaan. Dan zullen de fans het Anderlecht van vorig seizoen terugzien.”

Teo en Onyekuru

Vorig jaar werden er veel goals gemaakt door Teodorczyk. Nu niet meer. En een geïnspiree­rde Henry Onyekuru werd door René Weiler na één goeie match weer op de bank gezet. “Bij Teo zie ik op training een speler bij wie de acties momenteel niet goed lukken. Dat overkomt elke voetballer wel eens, maar Teodorczyk heeft karakter om terug te keren. Iedereen praat ook maar over Teo, maar kijk eens naar de passes die hij krijgt. Vorig jaar waren die veel beter. Ook daar moeten we als ploeg aan werken.” “Onyekuru moet zich vooral tonen als hij de kans krijgt. Waarom hij vorige week opnieuw op de bank zat? Alleen de coach weet het, maar wij als profs moeten dat aanvaarden. Ik raadde Henry aan om naar Anderlecht te komen omdat hij hier veel zal bijleren. Hij is nu al een andere persoon. In het begin was hij timide, nu is hij extraverte­r. Dat zie je ook in zijn spel. Hopelijk ook tegen STVV.” Leiderscha­p Kara is de enige die bij Anderlecht echt op tafel durft te slaan als het niet draait. Daarom wil Weiler hem niet kwijt. “Mijn ploegmaats coachen: dat zit in mij. Maar zeggen dat ik hier de enige ben die de groep durft toe te spreken, is overdreven. Iedereen mag zijn mening geven. Ook tegenover mij, want wie weet helpt het mij ook om progressie te boeken. Op het veld kennen de mensen mij als een moeilijke kerel die nooit lacht, maar naast het veld ben ik een warme man. Altijd geweest. Het klopt dat ik niet iedereen toelaat in mijn leven, maar pas nu beginnen de mensen op Anderlecht de echte Kara te kennen. Of ik hier gelukkiger ben dan ooit? Neen, ik voel me niet anders dan vroeger, maar ik voel me hier wel thuis.”

Nieuw contract

Vandaar dat de Senegalees bijtekende tot 2020. Nu plakt er wel weer een hoge prijs op zijn hoofd in plaats van het gelimiteer­de bedrag waarvoor Anderlecht hem eerst wilde laten gaan omdat hij in januari een transfer naar Leicester liet schieten. “Als alle partijen er beter van worden, kan een transfer nog, maar voorlopig besloot ik om te blijven. Of ik hier nu bij de best betaalden ben? Ach, geld is niet het belangrijk­ste, want anders zat ik nu in

Turkije waar een topclub me eerder al een gigantisch voorstel deed.”

“Ik blijf ambitieus, maar als ik hier ooit wegga, zal het voor een ploeg zijn die in mijn ogen groter is dan Anderlecht. Daarmee zeg ik niet dat Mbemba of Defour, die naar Engelse subtoppers gingen, fout kozen. Iedereen doet wat hij wil en ik had ook die opties, maar als ik met Anderlecht Champions League speel, dan lijkt me dat het beste voor mijn evolutie. Wie weet sluit ik hier mijn carrière wel af.”

Zwakke knieën

Sommigen beweren dat Kara bij Anderlecht blijft omdat het kraakbeenp­robleem aan zijn knie een transfer kan belemmeren. Bij paars-wit weten ze ondertusse­n hoe ze Kara optimaal fit kunnen krijgen. “Ze kennen mij hier, ja. Maar ondertusse­n doe ik alle trainingen mee, terwijl dat vorig jaar niet lukte. Ik voel me dus uitstekend. Echt, in januari kon ik bij Leicester tekenen, maar ik kijk niet achteruit.”

Concurrent à la Vermaelen

Toch wil Anderlecht nog één verdediger halen, mogelijk zelfs een grote naam als Thomas Vermaelen. “Daar ben ik niet mee bezig. In mijn carrière bokste ik altijd op tegen concurrent­en, maar de Kara van nu is sterker dan die van pakweg 2013. Sowieso leg ik mezelf geen druk op, want de ploeg is het belangrijk­ste. Zo hou ik ook niet van het woord titelfavor­iet. Natuurlijk mogen de mensen veeleisend zijn, maar wat als Anderlecht straks Champions League en competitie combineert, terwijl AA Gent en misschien Club Brugge alleen nog in België spelen? Dan kan onze kern toch maar beter wat breder zijn, hé?”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium