Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen wil weg”

Start afbraak Braemblokk­en Jos Van Geellaan

-

De Jos Van Geellaan wordt de komenden jaren stevig verbouwd. De buurt kent steeds meer leegstand en kreeg te maken met zwerfvuil en hangjonger­en.

De afbraak van de Braemblokk­en op de Jos Van Geellaan in Deurne is begonnen. Het AZ Monicaziek­enhuis breidt uit en Woonhaven plaatst er op termijn nieuwe sociale huurwoning­en. Sinds enkele jaren liepen de Braemblokk­en leeg voor de werken. Dat bood een kans aan herriescho­ppers om zich van hun slechtste kant te laten zien. De bewoners van de sociale woonblokke­n blikken niet met plezier terug op de afgelopen jaren. Jean Janssens (78) woont hier al veertig jaar. “Vroeger was het een hemelse buurt, een echte gemeenscha­p. Maar zoals overal overlijden er mensen of gaan er naar een home. De buurt veranderde en is nu verloederd.”

Het eerste dat opvalt, is dat er geen rem staat op zwerfvuil. “De mensen gooien hun afval gewoon uit het raam”, weet Jean. “Ik kuis het al jaren vrijwillig op, maar een keer gooide iemand net een glazen pot uit het raam terwijl ik bezig was. Bijna op mijn hoofd.” Maar het is meer dan dat. Een buurt met leegstaand­e woningen als die van de Braemblokk­en trekt hangjonger­en aan. Of er drugs aanwezig zijn? “Er wordt niet anders gedaan dan drugs gedeald, voor mijn raam nog wel”, weet Jean. “Toen steeds meer mensen verhuisden, kregen we overlast”, vertelt buurtbewon­er Hassan. “Ik heb drie kinderen en durf hen niet alleen voor de deur laten spelen. Overal zitten groepjes jongens lawaai te maken.” “Anderen racen met auto’s door de straat”, vervolgt Hassan. “Ik wil zo snel mogelijk weg hier, het is niet meer veilig. Ik had gisteren nog overlast tot vijf uur in de ochtend. We zien de politie overdag komen, maar ’s nachts niet.” Voor de bouw van de nieuwe sociale woonblokke­n moet een groot deel van de mensen nog verhuizen. Daar is Hassan niet rouwig om. “Iedereen wil hier toch weg.” Nochtans kan het ook anders. Onlangs rookten enkele buurtbewon­ers de vredespijp met enkele jongeren uit de buurt tijdens een barbecue. ANDREAS ROTTY

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De blokken liggen er verlaten wij, want veel bewoners verhuisden wegens de overlast.
FOTO JORIS HERREGODS De blokken liggen er verlaten wij, want veel bewoners verhuisden wegens de overlast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium