Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee peuters vallen in vijver van fort

- (rvre)

In het Fort van Merksem zijn deze zomer al minstens twee peuters in de vijver gevallen. De dichte begroeiing van eendenkroo­s maakt dat de kinderen het verschil niet zien tussen water en vaste grond.

Het vijvertje in het fort van Merksem zorgt deze zomer voor opschuddin­g bij de bezoekers. Eind juni al bezocht Marc Verhaeghe (58) uit Schoten het fort met zijn twee kleinzonen van 4 en 5 jaar om er de nieuwe speeltuin te verkennen. “Op de terugweg langs de vijver wandelde mijn jongste kleinzoon voor me uit. Voor ik het wist liep hij recht op de vijver af. De vijver was, op het middenstuk aan de fontein na, volledig bedekt met het groen van eendenkroo­s. Dat lijkt op vaste grond en als je er een takje op gooit, blijft het liggen. Mijn kleinzoon van 4 zag het verschil dus niet tussen het vaste land en de eendenkroo­s, en viel in de vijver. Hij verdween vrijwel meteen onder het groen en kwam nog een keer spartelend boven. Gelukkig kon ik hem spotten, en sprong er meteen achterna. Hij werd ook vlug naar het midden gezogen, ik denk door de kracht van de pomp van de fontein. Een levensgeva­arlijke situatie dus. Thuis mailde ik meteen naar het district om melding te maken van de gevaarlijk­e situatie. Daar klonk het dat het eendenkroo­s regelmatig verwijderd wordt door de groendiens­t.”

Maar dat laatste was klaarblijk­elijk niet voldoende, want vorige week kwam Steffi Thibos met een gelijkaard­ig verhaal naar buiten. Ook haar zoon van 4, Kyllian, ver- dronk bijna in het vijvertje waarop Steffi hem achterna sprong. Toen Steffi met haar verhaal naar buiten kwam, heeft het district meteen een reddingsbo­ei laten plaatsen. “Die boei hing er dezelfde dag nog”, klinkt het bij districtsb­urgemeeste­r Luc Bungeneers (N-VA). “We hebben ook gevraagd aan de groendiens­t om het eendenkroo­s nog vaker dan één keer op twee weken tijd te verwijdere­n. Meer kunnen we niet doen. Een omheining zetten lijkt me overbodig. Ik wil ook benadrukke­n dat kinderen onder de verantwoor­delijkheid vallen van hun ouders. Het is dus hun verantwoor­delijkheid om erop te letten dat het kind niet zomaar de vijver in kan lopen.” Toch is dat volgens Marc niet voldoende. “Het is een erg gevaarlijk­e situatie en ondertusse­n zijn er al twee peuters ingevallen. Een omheining zetten kan niet zo moeilijk zijn en is veel veiliger. Ook een boei hangen is geen goede oplossing, want dat duurt veel te lang om die eraf te halen en in het water te gooien. Dit mag niet nog eens gebeuren.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Marc en zijn kleinzoon. “Door het eendenkroo­s zien de kinderen het verschil niet tussen water en vaste grond.”
FOTO DIRK KERSTENS Marc en zijn kleinzoon. “Door het eendenkroo­s zien de kinderen het verschil niet tussen water en vaste grond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium