Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongste coach (36) versus oudste (64)

-

N

aast een streekderb­y is KV Mechelen Antwerp straks ook het duel tussen de jongste en de oudste trainer van de Jupiler Pro League. Jonkie Yannick Ferrera is 36 jaar, nestor Laszlo Bölöni is er 64. Persoonlij­k kennen de twee elkaar niet, maar het onderlinge respect is wel groot.

“Bedankt om me daar aan te herinneren”, grijnst Bölöni als we hem op het leeftijdsv­erschil wijzen met zijn 28 jaar jongere collega. “In elk beroep heb je nu eenmaal generaties die komen en gaan. Zo gaat dat. Jammer genoeg moeten we dat accepteren, hé meneer (wendt zich tot een oudere journalist, red.). Ferrera was al actief in het voetbal tijdens mijn vorige periode in België en heeft, als ik me niet vergis, ook samengewer­kt met Preud’homme. Hij is dus een jonge trainer in leeftijd, maar niet in ervaring.” Ferrera zelf is het ondertusse­n gewend om het op te nemen tegen coaches die zijn vader hadden kunnen zijn. “Zo coachte ik als 31jarige met Charleroi mijn tweede match tegen Club Brugge onder Georges Leekens die toen 64 was. Voorlopig ben ik nog altijd de jongste trainer in eerste klasse, maar met Jonas De Roeck (37) is er nu wel eentje die niet zo veel ouder is.”

Ferrera kent Bölöni vooral van zijn passage bij Standard. “Op een moment dat iedereen dacht dat Standard opnieuw 25 jaar zou moeten wachten op een volgende titel, speelde hij het klaar in zijn eerste seizoen. Hij heeft een herkenbare aanpak. Ook bij Antwerp zie je hoe gediscipli­neerd en gedreven zijn spelers op het veld staan. Met de middelen die hij ter beschikkin­g heeft, levert hij heel goed werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium