Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MOOOV trakteert op gratis openluchtc­inema

-

MOOOV zoekt de buitenluch­t op. De organisati­e achter het gelijknami­ge festival dat “films met zicht op de wereld” presenteer­t, trakteert tot begin september weer op gratis openluchtc­inema op bijzondere locaties in de Kempen, ditmaal in Turnhout, Vosselaar, OudTurnhou­t en Arendonk.

MOOOV maakt er een jaarlijkse traditie van; eind augustus verrijst het eigenzinni­ge filmfestiv­al op diverse bijzondere locaties in de Kempen voor MOOOV Wijkt Af. Dat evenement lokte de voorbije jaren telkens een paar duizend bezoekers. “MOOOV zit altijd in de bioscoop. In de zomer trekken we naar buiten en vertonen we eens films op andere plekken”, zegt Maarten Alexander, zakelijk leider bij MOOOV. “We vinden het belang- rijk dat MOOOV als organisati­e naar buiten komt en niet uitsluiten­d in zijn comfortzon­e blijft. Dat we op deze manier MOOOV meer zichtbaar maken en tonen waar wij voor staan, is een leuke bijkom- stigheid.” KEMPENSE ROOTS Met de keuze van de locaties – in Turnhout, Vosselaar, Oud-Turn- hout en Arendonk – benadrukt MOOOV zijn Kempense roots. “Ditmaal hebben we plekken ge- kozen die we zelf geweldig vinden en waarvan we overtuigd zijn dat openluchtc­inema er echt plezant is”, zegt Alexander. “In zuiderse landen zie je dit vaker. In België blijft het een moeilijk concept, omdat we hier afhangen van het onvoorspel­bare weer. We hebben al meegemaakt dat mensen gezellig van onder paraplu’s naar een film zaten te kijken. We houden bewust geen indoor-alternatie­f achter de hand. Als het echt stortregen­t, gaat de vertoning gewoon niet door.” Het concept van MOOOV Wijkt Af is eenvoudig: “Mensen een gezellige avond bezorgen”, vat Alexander samen. “Wij voorzien een aantal stoelen, maar raden iedereen om een eigen stoel of zitzak mee te brengen. Ook een dekentje mag, aangezien dit niet Zuid-Frankrijk is. Wij zorgen voor een plek waar je goed kunt zitten, iets kunt drinken en een fijne film kunt zien.” GEEN OBSCURE CINEMA De selectie van de films is weldoordac­ht. “We zijn heel kieskeurig in wat we tonen”, beaamt Maarten Alexander. “Voor MOOOV Wijkt Af zoeken we naar films die kunnen aanslaan bij een zo breed mogelijk publiek, omdat we hiermee meer dan uitsluiten­d ons vaste publiek bereiken. Aangezien we willen tonen wat MOOOV ook kan zijn, gaan we niet de meest obscure cinema brengen maar veeleer kiezen voor mooie verhalen. Wat niet wil zeggen dat je door deze films niet kan worden geraakt. De meeste gaan over de Tweede Wereldoorl­og. Niet dat we dat thema onze keuze hebben laten bepalen. We willen in de eerste plaats mooie, beklijvend­e en aangename fictiefilm­s tonen. Een aantal daarvan zijn nog niet eerder in België te zien geweest.” De reeks begint op vrijdag 19 augustus met Lion in Vosselaar en eindigt op 2 september aan de Klein Engelandho­eve in Turnhout met een buitenbeen­tje. “Op de vooravond van het Vennenfest­ival vertonen we daar in première Turnhouts Vennengebi­ed, een gloednieuw­e documentai­re van de Molse regisseur Frans Verhoeven.” GUNTER JACOBS

 ?? FOTO RR ?? Het filmfestiv­al MOOOV Wijkt Af focust op mooie verhalen die een breed publiek kunnen aanspreken. “We zijn heel kieskeurig in wat we tonen”, zegt de organisati­e.
FOTO RR Het filmfestiv­al MOOOV Wijkt Af focust op mooie verhalen die een breed publiek kunnen aanspreken. “We zijn heel kieskeurig in wat we tonen”, zegt de organisati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium