Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanning Catalonië-Madrid weegt op strijd tegen terreur

Politiekor­psen delen geen informatie

- BART BEIRLANT

Catalonië is kwetsbaar voor terrorisme door de slechte uitwisseli­ng van inlichting­en tussen de Catalaanse politie en de nationale politiedie­nsten.

Het was een zeldzaam tafereel van eenheid op de Plaça de Catalunya in Barcelona, dicht bij de plek van de terreuraan­slag. De Spaanse koning Felipe VI, premier Mariano Rajoy en de president van Catalonië, Carles Puigdemont, hielden gisteren samen met duizenden burgers een minuut stilte voor de slachtoffe­rs. Daarna volgde een gezamenlij­k applaus. Rajoy en Puigdemont moeten hopen dat bij het onderzoek naar de aanslagen niet naar voren komt dat de aanslag vermeden had kunnen worden als de politiedie­nsten beter hadden samengewer­kt in de strijd tegen het terrorisme. In het kader van de ruimere autonomie heeft Catalonië sinds 2008 zijn eigen politie, de Mossos d’Esquadra, die losstaat van het ministerie van Binnenland­se Zaken.

Beperkte inlichting­endienst

Na de aanslagen in Parijs in november 2015 lijstte de Catalaanse krant El Periódico enkele redenen op waarom Catalonië kwetsbaar was voor een jihadistis­che aanslag. “De totale afwezighei­d van samenwerki­ng tussen de Mossos d’Esquadra enerzijds en de Nationale Politie en de Guardia Civil anderzijds vormt een enorm veiligheid­sdeficit”, schreef de krant toen. “Onder invloed van de politieke situatie is de relatie tussen de politiekor­psen slecht. Het resultaat is dat de inlichting­endiensten geen informatie delen.” Als dat toch gebeurde, was dat te danken aan persoonlij­ke samenwerki­ng tussen agenten. De Mossos d’Esquadra heeft haar eigen, beperkte inlichting­endienst. Maar ze heeft geen toegang tot de databanken van Europol, noch tot het Spaanse inlichting­encentrum tegen terrorisme en georganise­erde misdaad. Ook op het coördinati­ecomité dat de terreurdre­iging evalueert onder leiding van de Spaanse minister van Binnenland­se Zaken, ontbreekt Catalonië. Enkele weken geleden pas, op 11 juli, beslisten de Catalaanse en Spaanse regering op een veiligheid­sbijeenkom­st om die kwesties op te lossen.

Wakeupcall

“Een aanval van deze grootte moet een wake-upcall zijn”, schreef de krant El País gisteren in haar hoofdartik­el. “De strijd tegen het terrorisme vereist een maximale samenwerki­ng tussen het Catalaanse bestuur en dat van de staat, en tussen de veiligheid­sdiensten. Er moet absoluut onderling vertrouwen zijn.” Hoe wankel dat vertrouwen is, bleek in 2015. De Catalaanse politie diende toen een klacht in tegen de Spaanse politie omdat die een cel moslimterr­oristen verwittigd zou hebben dat ze door de Mossos d’Esquadra gevolgd werd. De klacht werd geseponeer­d en er kwam nooit een formeel onderzoek. De terreuraan­slag van donderdag zal de druk verhogen om nauwer samen te werken in de strijd tegen terrorisme. Maar de relaties tussen Madrid en Catalonië zijn meer dan ooit gespannen, nu Puigdemont wil doorzetten met zijn referendum over onafhankel­ijkheid van Spanje op 1 oktober.

 ?? FOTO REUTERS ?? Agenten van de Catalaanse Mossos d’Esquadra bewaken de Ramblas na de aanslag.
FOTO REUTERS Agenten van de Catalaanse Mossos d’Esquadra bewaken de Ramblas na de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium