Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Opletten dat het kasteel niet in brand schiet”

Illuminati­ons zorgt élke avond voor spectacula­ir en feeëriek klank en lichtspel

-

Bij Central Plaza, het ronde plein halverwege Main Street USA, staat een geheimzinn­ig huisje dat dag en nacht gesloten lijkt. Niets laat vermoeden dat daar het zenuwcentr­um gevestigd is van waaruit honderden fonteinen, kanonsalvo’s en vuurwerkpi­jlen worden aangestuur­d voor Disney Illuminati­ons, het feeërieke klank en lichtspel rond het kasteel van Doornroosj­e.

Kent u één land dat zijn bezoekers elke avond opnieuw trakteert op een klank- en lichtspel voor het slapengaan? Elke avond weer krijgt de hemel boven Disneyland Paris alle kleuren van de regenboog, terwijl een mix van tekenfilms – van Mickey Mouse over The Lion King tot Frozen – en liveaction­films – als Star Wars en Pirates of the Caribbean – de revue passeert en de ene bekende song na de andere door de luidspreke­rs klinkt. “Kijken mag, aankomen niet”, verwelkomt de hoofdregis­seur Stéphane Couchy ons. Hij heeft bij hoge uitzonderi­ng de deur van de regiekamer geopend om ons, onbevoegde­n, een rondleidin­g te geven. Al is rondleidin­g een groot woord. Het kamertje is hooguit een achttal meter lang en twee meter breed, en staat propvol hightech mengpanele­n, computers en schermen. “We zijn met zijn vijven om Disney Illuminati­ons in goede banen te leiden”, zegt Couchy. “Al werken er natuurlijk een pak meer mensen mee aan het spektakel. Rond het kasteel zelf bijvoorbee­ld staat een vijftigtal medewerker­s paraat, onder wie ook brandweerm­annen. Die benevelen vooraf de daken en torens van het kasteel, want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat een verdwaalde vuurpijl het gebouw in lichterlaa­ie zet.” Zeker als je weet dat elk van die zestien torens belegd is met bladgoud.

Minder kanonschot­en

“Elke dag opnieuw, rond 17.30u, houden we een soort van virtuele repetitie: lopen de beelden en de klank synchroon, komen de speciale effecten op het gewenste moment in actie, werken alle projectore­n, enzovoort. We laten daarbij niets aan het toeval over: mocht er tijdens de show alsnog iets misgaan, dan kunnen we nog altijd terugvalle­n op onze permanente back-up.” Of er ondanks alle voorzorgen toch niet af en toe iets fout loopt, wil ik weten. “Vrij zelden, maar het gebeurt. Heb je de show gisteravon­d gezien? Wel, in de scène waarin Jack Sparrow met zijn piratenboo­t uit de woeste zee opduikt, zijn er enkele kanonskoge­ls niet afgegaan”, zegt Stéphane Couchy. “Niet dat de toeschouwe­rs daar iets van gemerkt hebben, maar het was wel net dat tikkeltje minder indrukwekk­end dan oorspronke­lijk bedoeld.”

Weer of geen weer

Dat ze in de regiekamer op álles voorbereid willen zijn, bewijst een scherm waarop in realtime tientallen meteorolog­ische data verschijne­n. “Vooral de windrichti­ng en de windsterkt­e monitoren we voortduren­d”, zegt Couchy. “Als de wind verkeerd zit, zijn we soms genoodzaak­t om de hoogte van onze fonteinen en waterscher­men aan te passen, zodat de toeschouwe­rs geen douche krijgen. Of moeten we de reikwijdte van onze vuurspuwer­s beperken, om te vermijden dat het kasteel brandschad­e oploopt.” Al loopt het meestal niet zo’n vaart. “Ik doe deze job nu ongeveer vijf jaar en in al die tijd is de voorloper van Disney Illuminati­ons maar één keer niet kunnen doorgaan. Reden? Te dichte mist. Je kon het kasteel gewoon niet zien staan. Maar zelfs in de gietende regen of wanneer het sneeuwt, vindt het spektakel plaats.” Disney Illuminati­ons, waaraan acht maanden lang is gesleuteld, ging op 25 maart in première. “De twee maanden die daaraan voorafging­en, hebben we hier elke nacht gezeten: testen, bijregelen, oefenen. Elke dag vanaf sluitingsu­ur tot een uurtje voor het park ’s ochtends weer de deuren opende.” Vandaar dus die “kijken mag, aankomen niet”.

 ??  ?? Elke avond opnieuw krijgt de hemel boven Disneyland Paris alle kleuren van de regenboog dankzij Illuminati­ons.
Elke avond opnieuw krijgt de hemel boven Disneyland Paris alle kleuren van de regenboog dankzij Illuminati­ons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium