Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kwetsbare huurders vallen weer uit de boot

-

Gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen, maken helemaal geen kans meer op een woning als ze eerst een voorschot van 500 euro moeten betalen, vreest Koen Trappenier­s.

Wie aan de onderkant van de inkomensla­dder zit, heeft het ontzettend moeilijk om zelfs de meest essentiële basisbehoe­ften in te vullen. Een dak boven het hoofd bijvoorbee­ld. Daklooshei­d kent veel oorzaken, maar de link met de problemen aan de onderkant van de woonmarkt is duidelijk. Mensen vallen uit de boot, vinden geen woning en belanden in de meest extreme gevallen op straat. Het gaat bovendien meer en meer om vrouwen en gezinnen met kinderen.

Vlaanderen scoort slecht

De structurel­e oorzaken zijn bekend: Vlaanderen is een regio van eigenaars, zo’n 70% woont in een eigen woning. De overheid investeert al decennia massaal in eigendomsv­erwerving. Met amper 7% sociale huurwoning­en scoort Vlaanderen slecht. Een wachtlijst van ruim 115.000 gezinnen toont dit pijnlijk aan. De 20% private huurwoning­en worden bevolkt door mensen met een relatief laag inkomen. Bijna de helft van deze groep besteedt meer dan 40% van zijn inkomen aan woonkosten, wat een armoederis­ico inhoudt. Bovendien is het aantal woningen beperkt, de vraag groot en de kwaliteit niet altijd gegarandee­rd. Het is aan deze groep mensen dat makelaars nu een extra voorschot tot 500 euro vragen. Nadat de Vlaamse regering principiee­l heeft beslist om de huurwaarbo­rg opnieuw op te trekken tot drie maanden (weliswaar moet de minister eerst werk maken van een anonieme huurwaarbo­rglening), is dit opnieuw een aanslag op het recht op wonen van de meest kwetsbare gezinnen in ons land. Met het bestrijden van ‘shoppen’ heeft dit niets te maken. Het is gewoon een test: heb je geld en kan je het snel op tafel leggen? Indien niet, dan vinden we wel iemand anders die dat wel kan. Wie wel 500 euro kan betalen, is evenmin zeker dat hij de woning zal kunnen huren. De verhuurder hoeft zich niet te engageren in die fase. Twijfel je tussen twee mogelijke woningen en wil je zekerheid? Dan zal je twee keer 500 euro moeten ophoesten en een van beide voorschott­en kwijt zijn. Een kandidaat-huurder wordt geacht over enkele duizenden euro vrij te besteden middelen te beschikken: de huurwaarbo­rg van de huidige woning (die pas na een verhuizing vrijgegeve­n wordt), de huurwaarbo­rg en de eerste maand huur voor de toekomstig­e woning en de gewone verhuiskos­ten. Nu komen daar één of meerdere voorschott­en bij. Een gezin met een modaal inkomen zal het al moeilijk krijgen. Gezinnen in armoede vallen helemaal uit de boot. Ze kunnen zich wenden tot huisjesmel­kers, krotwoning­en of de straat. Het woonbeleid loopt achterop. Overheidss­teun moet zich veel meer richten op de huurmarkt en de huurders, het gros van de middelen komt terecht bij wie al een hoger inkomen heeft. Maar de politieke moed ontbreekt al jaren om te kiezen voor een woonbeleid van de 21ste eeuw.

Nieuwe drempel

Hopelijk blijkt het voorschot dat nu gevraagd wordt, juridisch niet houdbaar. In het andere geval moet de overheid ingrijpen en dit wettelijk onmogelijk maken. Ze moet het recht op wonen waarborgen. De lange wachtlijst­en, de vele dak- en thuislozen, de kwaliteit van de woningen, de betaalbaar­heidsprobl­emen en de blijvende

discrimina­tie op de woonmarkt worden al jarenlang verwaarloo­sd. Vandaag komt daar weer een drempel bovenop voor wie zijn recht op wonen bedreigd ziet. Zolang er kandidaten genoeg zijn, kan de sector zich dat veroorlove­n. Daarom is de regelgevin­g en controle op die regels zo belangrijk. Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kan deze kans grijpen om het eens voor de huurder op te nemen. Ze mag niet vergeten dat ook armoedebes­trijding haar bevoegdhei­d is.

In tussentijd zal Vier tonen hoe moeilijk het is om mensen uit daklooshei­d te laten ontsnappen, hoeveel begeleidin­g dit vraagt, hoe groot de nood is aan een financiële basis om je leven opnieuw op de rails te krijgen. De persoonlij­ke en de maatschapp­elijke kosten van daklooshei­d zijn enorm groot. Hopelijk biedt het tv-programma op een respectvol­le manier inzicht in de situatie van deze mensen. We moeten vermijden dat mensen op straat belanden. Het falend woonbeleid ligt mee aan de oorzaak. Excessen zoals deze nieuwe soort voorschott­en laten bestaan, is kiezen om nog meer gezinnen in woonnood te storten. Goed voor toekomstig­e tvprogramm­a’s, maar onaanvaard­baar in een rijk land.

 ??  ??
 ??  ?? Koen Trappenier­s Wie? Directeur Welzijnszo­rg. Wat? De overheid moet het wettelijk onmogelijk maken voor makelaars om een voorschot te vragen aan huurders.
Koen Trappenier­s Wie? Directeur Welzijnszo­rg. Wat? De overheid moet het wettelijk onmogelijk maken voor makelaars om een voorschot te vragen aan huurders.
 ?? FOTO BRECHT VAN MAELE ?? “Gezinnen in armoede kunnen zich wenden tot huisjesmel­kers, krotwoning­en of de straat”, schrijft Koen Trappenier­s.
FOTO BRECHT VAN MAELE “Gezinnen in armoede kunnen zich wenden tot huisjesmel­kers, krotwoning­en of de straat”, schrijft Koen Trappenier­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium