Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is onkies en misselijkm­akend”

Burgemeest­ers krijgen net nu reclame voor betonblokk­en tegen aanslagen

- (svw)

Twee dagen na de aanslag in Barcelona hebben verscheide­ne burgemeest­ers een mail gekregen met reclame voor betonblokk­en als beveiligin­g tegen aanslagen. Zij vinden deze mailing “walgelijk”, “misselijkm­akend” en “onkies”. Het bedrijf achter de mailing ontkent dat de aanslag de aanleiding was.

De mail met reclame voor de geketende betonnen B-Safe blocks is verstuurd naar alle gemeenten en de bevoegde politici. “De laatste tijd worden we spijtig genoeg met terreur geconfront­eerd op verschille­nde vlakken”, schrijft Christophe De Saeger, zaakvoerde­r van B-BLOCK Safe Solutions. “Men kan deze afschuweli­jke daden moeilijk vermijden, vandaar dat onze maatschapp­ij er alles aan doet om zich zelf te beveiligen. Wij bij B-Block willen daar ook ons blokje toe bijdragen door middel van onze geketende betonnen B-Safe blocks.”

Volgens de firma is het voor wagens of vrachtwage­ns onmogelijk om door deze betonblokk­en te rijden. “Contacteer ons om de mogelijkhe­den voor uw organisati­e te bespreken. Beveiling is immers maatwerk”, sluit de zaakvoerde­r de mail af.

“Zwaar erover”

Of hij veel respons gaat krijgen vanuit de lokale besturen is nog maar de vraag. Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA) is niet gediend met deze reclame en dat liet hij duidelijk merken op zijn Facebookpr­ofiel: “Misselijkm­akend vind ik trouwens dat daags na de aanslag in Barcelona en vroegere gelijkaard­ige aanslagen met wagens reclame in de e-mail krijg van bedrijven die betonblokk­en produceren om straten af te sluiten.” Cordy kreeg al snel bijval van zijn collega’s in andere districten. “Dit is er zwaar over”, zegt de districtsb­urgemeeste­r. “Als het erop aankomt, zal deze firma niet onze favoriete partner zijn.”

De burgemeest­er van Kalmthout Lukas Jacobs (CD&V) en zijn collega in Boechout Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde) zeggen de mail al te hebben verwijderd. “Als burgemeest­er weten we echt wel hoe we moeten omspringen met veiligheid”, zegt T’Sijen. “Het is niet nodig om ons dan te bestoken met reclame voor betonblokk­en. Dat is redelijk onkies.”

“Barcelona geen aanleiding”

Zaakvoerde­r De Saeger is verrast door de felle reacties en benadrukt dat de mail niet is uitgestuur­d naar aanleiding van de aanslag in Barcelona. “Als dat zo was, dan hadden we daar expliciet naar verwezen”, zegt De Saeger. “Wij hebben enkele weken geleden al een mail gestuurd om reclame te maken voor onze producten. Omdat het vakantiepe­riode is, werd deze mail nog eens verstuurd als een herinnerin­g. Dat gebeurde automatisc­h. Het is dus toevallig dat dit enkele dagen na de aanslag in Barcelona is. Het was zeker niet met opzet. Spijtig genoeg heb ik er niet aan gedacht om de automatisc­he herinnerin­g uit te schakelen.”

Sommige burgemeest­ers twijfelen toch aan deze uitleg. “Ik kreeg deze mail al driemaal en telkens was dat na een aanslag”, zegt T’Sijen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium