Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps bedrijf klist dieven in Amerikaans­e winkels

‘Spotters’ controlere­n van achter hun computer camerabeel­den van handelaars

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse startup SpotCrowd gaat dieven in Amerikaans­e winkels opsporen. De eerste twee contracten zijn getekend. Honderden andere winkels tonen verregaand­e interesse.

SpotCrowd maakt technologi­e waarmee mensen van over de hele wereld vanachter hun computer camerabeel­den van winkels in het oog kunnen houden. Als een klant iets steelt, kan de ‘spotter’ op een knop drukken om de winkeluitb­ater te verwittige­n. “Veel winkels hebben camera’s, maar bekijken die beelden pas nadat er een diefstal is gepleegd”, zegt Roderick Lindner, een van de drie oprichters van SpotCrowd, dat een kantoor heeft bij ‘Start it @KBC’ in de Antwerpse Boerentore­n.

De oplossing die SpotCrowd aanbiedt, slaat nu aan in de Verenigde Staten. SpotCrowd is samen met negen andere startende bedrijven uit drieduizen­d kandidaten geselectee­rd voor het prestigieu­ze en drie maanden durende evenement Techstars in de stad Minneapoli­s. Op de finale van dat evenement zijn in oktober honderden geldschiet­ers en ervaren ondernemer­s aanwezig.

“Techstars wordt georganise­erd door Target, de tweede grootste supermarkt­keten van de Verenigde Staten”, zegt Roderick Lindner. “Zelfs die keten kan maximaal 1% van zijn tienduizen­den camera’s live in het oog houden. Daarom toonden ze extra interesse in ons product.”

Niet mogelijk in België

Het Amerikaans­e succes komt goed uit voor SpotCrowd, want de Antwerpse ondernemin­g kan haar technologi­e in ons land niet uitrollen. “De privacywet­geving is in België nog heel strikt”, zegt Lindner. “Winkeluitb­aters mogen hun camerabeel­den hier enkel doorgeven aan de politie. Die wet is achterhaal­d, want door de moderne technologi­e kan iedereen van achter zijn computer klanten van supermarkt­en controlere­n. In de Verenigde Staten is de wet op de privacy veel minder streng.”

“Wij schenden de privacy van de klanten van winkels trouwens helemaal niet. Met ons computersy­steem worden de gezichten van de klanten onherkenba­ar gemaakt op de camerabeel­den die de spotters te zien krijgen. De spotter komt ook niet te weten naar welke winkel hij aan het kijken is”, vertelt de medeoprich­ter van SpotCrowd.

SpotCrowd heeft nu contracten getekend met een doe-het-zelfwinkel en een verkoper van golfmateri­aal in de Amerikaans­e staat Minnesota. “Zij beginnen de volgende weken met het gebruik van onze technologi­e”, zegt Roderick Lindner. “De camera’s zijn van de winkels zelf. Negen andere grote winkelkete­ns in de Verenigde Staten hebben een verregaand­e interesse om onze technologi­e te gebruiken. Die negen ketens hebben samen honderden winkels.”

Premiejage­rs

SpotCrowd zoekt spotters die de camerabeel­den vanop afstand bekijken. “Er staan al driehonder­d kandidaat-spotters op onze wachtlijst”, zegt Lindner. “Die mensen komen zowel uit België als uit het buitenland. Spotters krijgen eerst een korte opleiding over de aspecten waaraan ze potentiële dieven kunnen herkennen. Als meerdere spotters onafhankel­ijk van elkaar een dief herkennen, stuurt ons systeem binnen de minuut een signaal naar de winkeluitb­ater. De spotters verdienen 5 tot 10 dollar per dief die ze herkennen.”

Lindner wil nu extra kapitaal voor zijn bedrijf ophalen. “Wij hadden al 375.000 euro opgehaald. In de komende weken voeren we intensieve gesprekken met Amerikaans­e investeerd­ers. In oktober moeten we ons systeem in Minneapoli­s voorstelle­n aan een duizendkop­pig publiek, waarvan de helft uit investeerd­ers bestaat. Amerika is voor ons het land van de grote kansen.”

RODERICK LINDNER

SpotCrowd “De privacywet­geving in België is achterhaal­d, want door de moderne technologi­e kan iedereen van achter zijn computer klanten van supermarkt­en controlere­n.”

 ?? FOTO RR ?? Roderick Lindner, Alexander Siera en Johnny G. Mills jagen met hun bedrijf SpotCrowd op dieven in Amerikaans­e winkels.
FOTO RR Roderick Lindner, Alexander Siera en Johnny G. Mills jagen met hun bedrijf SpotCrowd op dieven in Amerikaans­e winkels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium