Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Bannon de Barbaar’ verklaart de oorlog aan het Witte Huis

Entourage Trump moet uithalen ontslagen adviseur vrezen

- PETER MIJLEMANS

Iedereen die ons in de weg staat, verklaren we de oorlog.” Dat zei Steve Bannon onmiddelli­jk nadat hij de deur van het Witte Huis had dichtgetro­kken. Met ‘ons’ bedoelt hij de kiezers die omwille van America First Trump tot president verkozen. De voormalige topadviseu­r heeft een lange lijst potentiële doelwitten. Van Ivanka Trump tot de Republikei­nse kopman Paul Ryan. En als het niet anders kan, zal hij ook de president zelf niet ontzien.

President Trump bedankte dit weekend zijn ontslagen/opgestapte senior advisor Steve Bannon voor zijn bewezen diensten in het verslaan van “Crooked Hillary”. Met zijn vertrek uit het Witte Huis en zijn herintrede als baas van de uiterst rechtse newssite Breitbart, is diens rol verre van uitgespeel­d. Integendee­l. Vanuit Breitbart werd de hashtag #war gelanceerd. “Dit presidents­chap is verloren. Maar onze beweging blijft enorm”, verduideli­jkte een strijdvaar­dige Bannon. Die beweging van blanke nationalis­ten heeft ‘ons’ de verkiezing­en doen winnen, ging hij verder. Op basis van Bannons kreet en overtuigin­g

America First. Met ‘ons’ verwijst hij naar Trump en zichzelf. Het was een van de redenen – samen met de vele lekken waarvan hij de bron was – waarom de president Ban- non stilaan beu was. Bannon claimde wat te vaak de eer van de verkiezing­swinst.

De ‘hitlist’

De held van rechts en conserva- tief Amerika liet verstaan dat hij voor hen zal vechten: tegen de globaliste­n, tegen het politiek establishm­ent, tegen de media en tegen de bedrijfswe­reld. En in die drie categorieë­n zit zowat de hele staf van het Witte Huis vervat, op uitzonderi­ng van Bannons rechterhan­d Stephen Miller. “Met wat ik nu weet”, zei Bannon dreigend, “ga ik de strijd aan.”

Ivanka Trump en haar echtgenoot Jahred Kushner, met wie Bannon al maanden niet meer door een deur kon, rekent hij tot de globaliste­n. Omdat ze niet afwijzend staan tegen internatio­nale handel en zo America First ondermijne­n. Viceadvise­ur voor binnenland­se veiligheid Dina Powell en haar baas Herbert McMaster kunnen om dezelfde reden onder vuur komen. Gary D. Cohn, directeur van de Nationale Economisch­e raad van het Witte Huis, behoort eveneens tot die “kliek” en is bovendien voormalig voorzitter van Goldman Sachs van “de bende van Wall Street”.

Ook de nieuwe stafchef van het Witte Huis, ex-generaal John Kelly, kan de rekening gepresente­erd krijgen. Hoewel die de Mexicaanse Muur genegen is en de jacht op illegalen migranten opdreef, is hij volgens Bannon te soft. Kelly, die orde op zaken moet stellen in het Witte Huis, heeft ook nadrukkeli­jk gevraagd om Bannon buiten te werken, wat de laatste niet zal vergeten.

Creaturen uit het moeras

Mediamagna­at Rupert Murdoch staat volgens Vanity Fair ook op de

hitlist. Hij had bij Trump herhaaldel­ijk aangedrong­en op het ontslag van de adviseur. Dat maakt zijn oerconserv­atieve zender Fox News meteen ook een doelwit. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden en de Republikei­nse partijleid­er Mitch McConnell, zijn voor Bannon en zijn achterban “creaturen uit het moeras”, waarmee het politiek establishm­ent in Washington wordt omschreven. “Ik voelde mij ingesloten. Nu ben ik vrij. Ik heb mijn wapens weer in handen. Iemand noemde mij ‘Bannon de Barbaar’. Ik ga in elk geval de oppositie verpletter­en.”

De enige tegen wie hij zich niet zal keren, verduideli­jkte Bannon, is de president zelf. Met zijn oorlogsmac­hine Breitbart, die de stem is van de ultrarecht­se achterban van Trump, wil hij ervoor zorgen dat de president niet opschuift naar het politieke centrum. Door soepel te zijn tegenover China, gas terug te nemen rond het klimaatakk­oord of in de aanpak van migratie niet tot het uiterste te gaan. Wie Trump in die richting duwt, mag de toorn van Bannon de Barbaar verwachten. Maar als de president zich in die positie laat manoeuvrer­en en convention­eel aan politiek gaat doen, dan komt ook hij in de gevarenzon­e.

STEVE BANNON

Ontslagen veiligheid­sadviseur “Met wat ik nu weet ga ik de strijd aan. Tegen de globaliste­n, tegen het politiek establishm­ent, tegen de media en tegen de bedrijfswe­reld.”

 ?? FOTO EPA ?? Steve Bannons rol is verre van uitgespeel­d.
FOTO EPA Steve Bannons rol is verre van uitgespeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium