Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Steun je kinderen onvoorwaar­delijk”

‘Trotse Ouders’ organiseer­t praat- en luistergro­ep om ouders van holebi-kinderen te helpen bij aanvaardin­g

- SACHA VAN WIELE

Hoe moet het nu verder als u als ouder net te horen kreeg dat uw zoon homo of dochter lesbisch is? Linda Van de Velde wil samen met vijf andere ouders helpen met organisati­e Trotse Ouders.

Drie koppels die alle drie een holebikind hebben, starten in samenwerki­ng met Çavaria, de holebien transgende­rkoepel, de nieuwe praat- en luistergro­ep ‘Trotse ouders van holebi’s’. Zij kwamen zelf met hun nieuwe organisati­e uit de kast tijdens de Antwerp Pride. De eerste bijeenkoms­t is op 24 september. Een ambassadeu­r hebben ze gevonden in Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen en zelf vader van een zoon die homo is.

Linda Van de Velde is moeder van een ondertusse­n volwassen homofiele zoon, die gehuwd is en kinderen heeft. Zij is medeoprich­tster en woordvoers­ter van Trotse Ouders.

“Mijn zoon kwam op zijn 14 jaar uit de kast”, zegt Van de Velde. “Hij voelde zich slecht bij zijn geaardheid. Mijn zoon omschreef zich toen als een misbaksel en een productief­out. Dat was als ouder zeer pijnlijk om te horen. Ik heb er nachten van wakker gelegen. Niet omdat hij homoseksue­el was, maar wel door het besef dat hij het door zijn geaardheid waarschijn­lijk moeilijk zou krijgen in de samenlevin­g. Wij hebben hem samen met zijn broers, vrienden en vriendinne­n steeds gesteund. Ondertusse­n is hij in de dertig, gehuwd en heeft hij kinderen. Mijn zoon zegt nu dat hij zijn leven niet anders zou hebben gewild.”

Volgens Van de Velde is zo’n oudergroep in 2017 nog steeds nodig. In Gent bestaat al minstens twintig jaar zo’n praat- en luistergro­ep, maar in Antwerpen nog niet.

Wijs geaardheid niet af

“Op de school waar ik les geef, heb ik een meldpunt opgericht rond geaardheid”, zegt Van de Velde. “Eigenlijk was dat vanuit de invalshoek dat jongeren die homo of lesbisch zijn het slachtoffe­r kunnen worden van pestgedrag. Alleen kreeg ik die klachten niet. Er kwamen wel leerlingen die vragen hadden rond hun geaardheid, vreesden voor de reacties van hun ouders of niet meer werden aanvaard door hun ouders.”

Er zijn ouders die nog steeds denken dat homoseksua­liteit een keuze is, dus dat de zoon of dochter ook een andere keuze kan maken. “Dat klopt dus niet”, zegt Van de Velde. “Er zijn ouders die zeer verdraagza­am zijn, maar als het plots over hun eigen kind gaat, blijkt toch weer iets moeilijker te liggen. En dan zijn er de ouders die bezorgd zijn over de toekomst van hun kind.”

De ouders van Trotse Ouders hebben een duidelijke tip voor andere mama’s en papa’s van holebikind­eren: “Geef uw kind onvoorwaar­delijke steun”, zegt Van de Velde. “Wijs de geaardheid van uw kind niet af of reageer niet negatief. Er gaat niets boven uw kind. Als ouder moet je ook niet bang zijn voor wat de buitenwere­ld gaat zeggen. Het is belangrijk om mee te denken met uw kind. Door je zoon of dochter onvoorwaar­delijk te steunen, zal hij of zij meer zelfvertro­uwen krijgen en opgroeien tot een stevige persoonlij­kheid.”

Trotse Ouders start als een praat- en luistergro­ep van ouder met holebikind­eren. Er is een Facebookgr­oep en website. Geïnteress­eerden zijn welkom op zondag 24 september in zaal De Vrede in Berchem. De ouders van Trotse Ouders stellen zich dan voor. Er zal ook een psychother­apeut komen spreken en vragen beantwoord­en.

 ?? FOTO RR ?? Linda Van de Velde (tweede van links achteraan) met Trotse Ouders op de Antwerp Pride.
FOTO RR Linda Van de Velde (tweede van links achteraan) met Trotse Ouders op de Antwerp Pride.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium