Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Foto van Schotens gezin gaat de wereld rond

Foto vluchtend Schotens notarisgez­in Sebrechts gaat wereld rond

- JAN AUMAN

Een van de wereldwijd meest verspreide beelden van de aanslag in Barcelona is die van een vluchtend gezin bij wie de angst in de ogen staat. Het blijkt te gaan om Tristan Sebrechts, zijn vrouw Sofie en hun drie jonge kinderen. De Schotense notaris beseft dat hij en zijn gezin aan het ergste zijn ontsnapt. “We leven vooral mee met wie wel gewond raakte en de nabestaand­en van de dodelijke slachtoffe­rs”, benadrukt hij.

Twee minuten voor de bestelwage­n met IS-terroriste­n aan zijn moordende raid begon op de Ramblas hadden Tristan, zoon van de Schotense ereburgeme­ester Tony Sebrechts, en zijn gezin net hetzelfde parcours afgelegd. “We waren het steegje ingeslagen richting vruchtensa­pverkopers van La Boqueria, toen we plots enkele harde knallen hoorden. Ik dacht onmiddelli­jk aan geweerscho­ten, maar het moeten de klappen geweest zijn die het botsende busje veroorzaak­te”, doet Tristan het relaas van een bewogen citytrip.

“Mijn vrouw en ik beseften onmiddelli­jk dat het ernstig was, zeker toen we dat panisch gegil hoorden en een massa mensen vanuit de wandelboul­evard ons steegje zagen invluchten. We hebben de kinderen vastgenome­n en zijn in de markt gelopen. Daar kon ik met mijn Erasmus-Spaans de uitbater van een viskraampj­e overtuigen van het gevaar. Hij nam ons gelukkig mee binnen in zijn winkeltje en liet snel het rolluik neer.”

Twee uur na aanslag

Tristan, Sofie en hun drie meisjes van 6, 10 en 13 hebben minutenlan­g met de visventer op de grond gelegen. “Ik had snel het gevoel dat er een aanslag ge- pleegd moest zijn, maar concrete informatie was er niet voorhanden. We vreesden even dat terro- risten zich de toegang verschaft hadden tot de markt, waar het akelig stil was. Pas na een hele tijd hebben we samen met de visver- koper onze schuilplaa­ts durven verlaten om wat verder opnieuw onder te duiken in een café. Pas twee uur later hebben we de buurt durven verlaten, op aangeven van de veiligheid­sdiensten.”

Het is op dat moment, toen Tristan en zijn gezin de perimeter – die inmiddels was afgezet rond de plek van de aanslag – verlieten, dat ze op een horde persmensen stootten. Een fotografe van het internatio­nale persagents­chap AP drukte meteen af. Het lijkt of de foto onmiddelli­jk na de aanslag genomen is, maar dat gebeurde dus ruim twee uur later. Zo krachtig is hij.

“Het is inderdaad een sterk beeld”, vindt ook Tristan Sebrechts. “Onze jongste dochter, op de armen van haar mama, kijkt recht in de lens. Bij de andere kinderen zijn de tranen duidelijk nog niet droog en ook Sofie en ik kijken zeer bezorgd. Toen we de straat opkwamen en geconfront­eerd werden met al die politiemen­sen en perslui, drong het tot ons door dat we in levensgeva­ar waren geweest.”

Voorpagina in VS

De iconische foto werd ontelbare keren afgedrukt en gepublicee­rd in kranten en op websites. Tristan Sebrechts: “Mijn broer Maxim, die in de Verenigde Staten woont, stuurde me de voorpagina door van de Houston Chronicle. Die had hem zelfs op zijn voorpagina staan. Dat de aandacht zo ook op ons wordt gericht, vinden we dubbel. In onze ogen stelt ‘ons verhaal’, hoe beangstige­nd de beleefde momenten ook zijn geweest, niets voor in vergelijki­ng met het leed van anderen. We hebben de terreur dan wel van heel nabij meegemaakt en beleefd, maar wij kunnen voort. Voor de slachtoffe­rs en hun omgeving wordt het iets wat ze voor de rest van hun leven zullen moeten meedragen.”

Zoals eerder gepland vloog het gezin Sebrechts zaterdag weer huiswaarts, waar in Schoten een hereniging met de familie volgde. “De kinderen stellen het goed”, zegt de notaris. “Ze hebben geen gewonden gezien en zullen dit voorval vast een plaats geven. Indien nodig zal een bevriend psychiater ze hierbij helpen. Ik merkte gisteren op kantoor zelf wel dat ik me nog niet goed kon concentrer­en. Het speelt ook in mijn hoofd. Maar we reizen vaak en zullen dat blijven doen, ondanks deze ervaring. Ik kan me helemaal vinden in de Catalaanse slogan No tinc por (‘Ik ben niet bang’) en heb die zelfs gedeeld op Facebook, waarop ik anders nauwelijks iets post.”

Bizarre ervaring

“Het is wel een bizar toeval dat we eerder nog twee keer heel dicht bij andere aanslagen van IS zijn geweest. We waren in Parijs een week voor de schietpart­ij in concertzaa­l Bataclan en in Nice zouden we ons hotel aan de Promenades des Anglais betrekken één dag na de aanslag op de Nationale feestdag vorig jaar.”

TRISTAN SEBRECHTS

Vader “Wij kunnen voort. Voor de slachtoffe­rs en hun omgeving wordt het iets wat ze voor de rest van hun leven moeten meedragen.”

 ?? FOTO AP ?? Een van de wereldwijd meest verspreide foto’s is die van het Schotense gezin Sebrechts, dat op het nippertje aan het drama in Barcelona kon ontsnappen.
FOTO AP Een van de wereldwijd meest verspreide foto’s is die van het Schotense gezin Sebrechts, dat op het nippertje aan het drama in Barcelona kon ontsnappen.
 ?? FOTO AP ?? Het gezinSebre­chts in de straten van Barcelona, met hiernaast de foto op de cover van een Amerikaans­e krant.
FOTO AP Het gezinSebre­chts in de straten van Barcelona, met hiernaast de foto op de cover van een Amerikaans­e krant.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium