Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Strengere reglemente­ring op houden van roofvogels

“Geen vogelshows meer op braderie”

- SACHA VAN WIELE

Geen roofvogels­hows meer op braderieën en een verbod op de onlineverk­oop van deze dieren. Dat zijn de belangrijk­ste maatregele­n in een nieuw wetsvoorst­el van NVA.

Met de popularite­it van de Harry Potterfilm­s steeg ook de verkoop van vooral uilen aan particulie­ren. Veel mensen onderschat­ten echter het houden van een roofvogel. Dat blijkt onder meer uit de cijfers van de Vlaamse vogelopvan­gcentra tussen 2010 en 2016. Deze centra vingen over die periode 412 roofvogels op die waren ontsnapt, waar de eigenaar afstand van deed of in beslag waren genomen. 2011 was het ‘topjaar’ met 99 binnengebr­achte roofvogels. Vorig jaar waren dat 66 dieren.

De Vlaamse Parlements­leden Lu- do Van Campenhout en Jelle En- gelbosch (beiden N-VA) hebben nu een voorstel klaar rond wetgeving voor het houden van roofvogels in gevangensc­hap. “In Vlaan- deren is er tot op vandaag geen specifieke wetgeving voor het houden van roofvogels”, zegt Van Campenhout. “Al in 2009 leverde de toen nog federale Raad voor Dierenwelz­ijn een rapport af met richtlijne­n. Alleen bleven die een dode letter. Samen met mijn collega willen we daar veranderin­g in brengen.”

Totaalverb­od in Antwerpen

Wie een roofvogel wil houden, moet dit in een profession­ele omgeving doen. Zo zal de wetgeving huisvestin­gsvoorwaar­den voor deze dieren opleggen. De eigenaar hoort over een bekwaamhei­dsattest te beschikken. Er moet een verbod komen op de onlineverk­oop van roofvogels om zo impulsaank­open tegen te gaan. “Ook worden vogelshows in de toekomst best beperkt tot educatieve beurzen, dierenpark­en en natuureven­ementen”, zegt Van Campenhout.

De Vlaamse regelgevin­g gaat minder ver dan het nieuwe reglement van de stad Antwerpen. Antwerps schepen van Dierenwelz­ijn Nabilla Ait Daoud (N-VA) verbiedt valkeniers en dus roofvogels­hows op openbare plaatsen.

Valkenier Dominique Willems is blij dat het Vlaamse voorstel niet zo ver gaat als het verbod in Antwerpen. “Ik ga als profession­eel valkenier misschien wel iets minder verdienen, maar maatregele­n zijn nodig”, zegt Willems. “De laatste jaren zijn er veel amateurs bijgekomen. Harry Potter speelde een rol, maar de roofvogels zijn ook goedkoper geworden. Een kerkuil koop je nu voor 100 euro. Mensen kopen deze dieren alsof het een poesje is, maar vergeten dat er vleugels aanhangen. Om te beletten dat deze vogels gaan vliegen, hangen ze er een koord aan. Als het dier toch gaat vliegen, blijft het hangen in een boom en sterft het.”

Erfgoed

Een volledig verbod, zoals in Antwerpen, ziet de valkenier niet zitten. “Geen enkele roofvogels­how op het openbaar domein is te radicaal”, zegt Willems. “We zijn door de stad Antwerpen ook niet gehoord. Valkerij is erfgoed. Als valkenier is het onze plicht om er mee naar buiten te komen en mensen uitleg te geven. Dat wordt moeilijk als dit niet meer kan op publieke plaatsen.”

Het voorstel wordt in het najaar besproken in het Vlaams Parlement. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) liet al duidelijk verstaan dat hij hier werk van wil maken.

LUDO VAN CAMPENHOUT

Vlaams Parlements­lid (NVA) “In Vlaanderen is er tot op vandaag geen specifieke wetgeving rond het houden van roofvogels.”

 ?? FOTO RR ?? Valkenier Dominique Willems aan het werk.
FOTO RR Valkenier Dominique Willems aan het werk.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium