Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een strijd op alle niveaus

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Na een grote terroristi­sche aanslag kan de politie vaak vrij snel een netwerk blootlegge­n. Ook de jongemanne­n die de aanslag in Barcelona beraamden en uitvoerden, behoorden tot een groep geradicali­seerden die al enige tijd met de voorbereid­ingen bezig was. Intussen hebben we een vrij goed beeld van hun doen en laten en is de cel onschadeli­jk gemaakt. Knap werk van de Spaanse politie, maar tegelijk is het angstaanja­gend dat een groep jongeren zo lang met iets zo gruwelijks kan bezig zijn zonder dat iemand in de omgeving ook maar iets vermoedt. Vooral dat de imam die hen waarschijn­lijk heeft aangezet tot deze daden zijn gang kon gaan en onder de radar kon blijven, wekt verbazing.

Abdelbaki Es Satty was bekend bij de politie. Hij had een strafblad, maar stond blijkbaar niet geseind als radicaal. Intussen weten we dat hij een tweetal maanden in België verbleef, op zoek naar werk.

Het verhaal van de Catalaanse cel en haar imam maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk degelijk speurwerk is. Politie- en inlichting­endiensten moeten nog meer samenwerke­n en gegevens uitwissele­n om de netwerken over de landsgrenz­en heen in kaart te brengen en te neutralise­ren.

Maar misschien nog belangrijk­er is het om de eerste tekenen van radicalise­ring te detecteren. Niemand van de familie of vrienden van de jongemanne­n die in Barcelona dood en vernieling hebben gezaaid, had iets in de gaten. Ook op de imam rustte blijkbaar geen enkele verdenking. De jongens waren geen Syriëstrij­ders, kwamen niet uit een doodarm milieu, waren geen criminelen… En toch konden ze worden ingelijfd in het leger van IS, door een imam die blijkbaar al heel wat door Europa had gereisd, al eens in de gevangenis had gezeten en ook al zijdelings genoemd was in het dossier van de aanslagen in Madrid in 2004.

Dit geval bewijst weer eens de absolute noodzaak van een strengere controle op buitenland­se imams die door heel Europa trekken om overal te preken. En het is een duidelijk pleidooi voor een eigen imam-opleiding in elk Europees land. Niet elke buitenland­se preker is gevaarlijk, maar een eigen opleiding garandeert wel dat de afgestudee­rden het land waar ze werken kennen, weten aan welke regels ze zich moeten houden en bestraft kunnen worden als ze dat niet doen.

Al zijn het niet alleen imams die jongeren radicalise­ren. Dat gebeurt ook via internet en andere ronselaars. Daarom is het van het grootste belang dat alle sociale en religieuze netwerken samenwerke­n om die radicalise­ring op te sporen en een halt toe te roepen: speurders en specialist­en, bestuursle­den van moskeeën, leerkracht­en, imams, ouders en jongeren zelf. Het is een strijd die op alle niveaus zonder angst en vooroordel­en gevoerd moet worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium