Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bidden maar dat Lukaku niets overkomt

Week voor interlandb­reak zijn andere Belgische spitsen uit vorm

- GERT GYSEN

Een week voor de interlandb­reak moet Roberto Martinez hopen dat Romelu Lukaku fit blijft. De aanvaller van Manchester United is momenteel de enige Belgische spits die op niveau presteert. Alle anderen beleven een erg moeizaam seizoenbeg­in. Batshuayi speelt slecht of maakt owngoals, Benteke kan voorlopig niet scoren, Origi zit op de bank en Depoitre zelfs in de tribune.

Bondscoach Roberto Martinez maakt vrijdag zijn selectie bekend voor de kwalificat­ie-interlands tegen Gibraltar (31 augustus) en Griekenlan­d (3 september). Eerste naam op zijn lijstje is ongetwijfe­ld die van Romelu Lukaku. De man van het moment, want gisteren sierde hij de voorpagina’s van alle Engelse zondagskra­nten. Tegen Swansea maakte hij zaterdag al zijn derde Premier League-goal en met de Europese Supercup erbij zit hij aan vier doelpunten in zijn eerste drie officiële wedstrijde­n. Een start die even goed is als die van Zlatan Ibrahimovi­c een jaar geleden bij Manchester United.

Thierry Henry, assistent van bondscoach Roberto Martinez en analist voor het Engelse Sky Sports, denkt dat hij alleen maar beter zal worden. “We weten allemaal tot wat hij in staat is”, zegt Henry, die een week eerder nochtans kritisch was voor

Big Rom. “Met een trainer als José Mourinho zal hij alleen maar beter worden. Want vergeet niet, hij is nog vrij onervaren met het spelen voor een topclub als Manchester United. Toen hij in de voorbereid­ing een grote kans miste tegen LA Galaxy, gingen die beelden viraal. Bij Everton had niemand zoiets gezien. Bij Manchester United zijn er zelfs mensen die zeggen dat je slecht was, zelfs al heb je gescoord. Maar hij is sterk genoeg om daarmee om te gaan. Bij een club als Manchester United er meteen staan, is niet simpel. Maar ze vragen goals van Lukaku en hij maakt ze meteen. Chapeau.”

Owngoal Batshuayi

Een schril contrast met de vorm van de andere Belgi- sche spitsen. Michy Batshuayi op kop. Die krijgt dit seizoen bij Chelsea eindelijk wat meer speelkanse­n dan een jaar geleden, maar hij maakt voorlopig geen onuitwisba­re indruk. In de Community Shield tegen Arsenal was hij al niet geweldig, vorige week liet hij als basisspele­r in de openingswe­dstrijd tegen Burnley werkelijk niets zien waardoor hij ondertusse­n alweer naar de bank is verwezen. Gisteren tegen Tottenham kreeg Batshuayi onder de ogen van bondscoach Roberto Martinez nog wel een invalbeurt, maar de owngoal waarmee hij ei zo na zijn ploeg twee punten ontnam – Alonso maakte gelukkig voor Batshuayi nog de winning goal – heeft zijn vertrouwen allerminst opgekrikt. “Die owngoal is natuurlijk jammer voor Michy”, zegt Toby Alderweire­ld, die achter de rug van zijn landgenoot stond te wachten om de bal zelf binnen te koppen. “Dat ik gescoord zou hebben als hij er was afgebleven? Dat is moeilijk te voorspelle­n, maar ik was er wel. Mich voelde dat hij iets moest doen omdat ik in z’n rug zat.” Omdat Chelsea uiteindeli­jk nog won, zal de owngoal hem niet al te

hard worden aangereken­d, maar Batshuayi zakt volgende week – ondanks zijn sterke voorbereid­ing – niet met al te veel vertrouwen af naar de Rode Duivels. Net als Christian Benteke. Die is wel onbetwist titularis bij zijn ploeg Crystal Palace, maar slaagt er dit seizoen nog niet in om topprestat­ies te leveren. Dat hij in twee wedstrijde­n nog niet scoorde, willen we nog niet zorgwekken­d noemen, maar zaterdag miste hij wel een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen tegen Liverpool. Maar Benteke maakt tenminste nog minuten. Dat is voor Divock Origi – afgelopen weekend negentig minuten op de bank en op de eerste speeldag slechts invaller – en Laurent Depoitre zelfs niet het geval. Depoitre trok van Porto naar Huddersfie­ld om meer aan spelen toe te komen, maar vorige week zat hij negentig minuten op de bank terwijl zijn concurrent twee keer scoorde, en gisteren zat hij zelfs niet in de wedstrijdk­ern.

Als de competitie­start in de Premier League iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat we moeten bidden dat Romelu Lukaku niets overkomt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lukaku juicht: de Rode Duivel zit na twee speeldagen al aan
drie goals voor United.
FOTO PHOTO NEWS Lukaku juicht: de Rode Duivel zit na twee speeldagen al aan drie goals voor United.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium