Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Klaar om in Athene de nul te houden”

- FRANK BUYSE KOEN VERDRUYE

Club Brugge trekt donderdag naar Athene met 12 op 12 en vooral met drie uitzeges op rij. Een opsteker, al moet blauwzwart in Griekenlan­d niet eens winnen na de 00 thuis. Maar het ‘Bteam’ van Leko kwam gisteren wel goed weg tegen een Kortrijk, dat minstens een draw verdiende. En Leko mag daarbij Ethan Horvath danken. “Ik ben klaar om in Athene nog eens de nul te houden”, zegt de doelman.

De match in Athene donderdag, einde Europa of niet: het zal wel zijn dat het voor Club levensbela­ngrijk is. Maar dit was niet meer roteren, dit was met vuur spelen. Op Kortrijk dan nog, waar blauw-zwart in de laatste tien competitie­matchen maar één keer kon winnen. Niet minder dan zeven wissels voerde Leko door. Doelman Horvath bleef staan. En Mechele, Vanaken en Vossen bleven staan. Maar geen Simons, geen Denswil, geen Nakamba, geen Palacios en geen Dennis in de selectie. Ook geen Engels, maar dat was eerder omdat hij aan de uitgang staat. En Vormer en Limbombe op de bank. Voor het eerst dit seizoen aan de aftrap: Diaby, Cools, Mera, Vlietinck en Vanlerberg­he - voor de laatste drie meteen hun officieel debuut voor Club. “Zeven Belgen in de ploeg, mooi toch?”, haalde Leko achteraf de schouders op. “Ik had vooraf gezegd dat ik iedereen zou nodig hebben. Drie matchen per week is fysiek en mentaal zwaar en we staan donderdag voor een levensbela­ngrijke match.”

Met 12 op 12 naar Griekenlan­d

Het liep goed af. Club stapt deze week met 12 op 12 in de competitie op het vliegtuig naar Griekenlan­d. Maar de ‘experiment­en’ waren niet meteen voltreffer­s. En het spel was ook niet meteen geruststel­lend. Alleen omdat Club Brugge efficiënte­r afwerkte dan een goed voetballen­de thuisploeg. En omdat doelman Ethan Horvath zich steeds nadrukkeli­jker bewijst als een doelman voor Club, liep blauw-zwart geen averij op. De Amerikaan wordt stilaan Clubs grootste zekerheid.

“Hij is nog heel jong, keepers zijn op hun best op hun 30e”, bevestigt Leko. “En bij een topploeg moet je er meteen staan. Maar Ethan is zich aan het bewijzen, vooral in de laatste twintig minuten hield hij ons recht.”

Wat ons betreft: net als tegen AEK Athene was de Amerikaan alweer goed voor een acht op tien. Van Butelle is al langer geen sprake meer, ook Hubert en de beloftevol­le Teunckens moeten zich tevredenst­ellen met partijtjes op training. Ook als Leko roteert, vult hij eerst de naam van Horvath in. De Amerikaan is een zekerheid en ook donderdag in Athene zal hij de meubelen moeten redden. De 22-jarige en 1m95 lange Amerikaan beseft dat ook: “Daarvoor ben ik hier en dat gaat mij inderdaad alsmaar beter af. Ik ben beter geworden, heb stappen kunnen zetten. Komt ook omdat ik vertrouwen krijg. Eerst van Michel

Preud’homme, maar nu ook van de nieuwe coach. Met de keeperstra­iner werken we hard en analyseren we veel.”

Hij weet wat hem donderdag te wachten staat en wat er op het spel staat. En hij is voorbereid. Er is zelfs al rekening gehouden met mogelijke strafschop­pen. “Met Jan (keeperstra­iner Van Steenbergh­e, red.) neem ik alles door. Of ik een strafschop­penspecial­ist ben? Nee want de eerste die ik in mijn carrière stopte, was vorig seizoen in Play-off 1 tegen Anderlecht. Ik moet wel zeggen dat ik er tot dusver slechts twee of drie tegen gekregen heb, dan kan je geen specialist zijn.”

Horvath speelde de afgelopen weken alle twijfels weg. “Het doet er ook veel toe dat je weet dat ze op je rekenen en dat je belangrijk bent. Ik probeer ook rust uit te stralen. Ik ben geen type dat erg nerveus is voor een match. Ik voel wel een gezonde spanning, adrenaline om tot prestaties te komen.”

En Kortrijk was een goede voorbereid­ing voor de ‘hel’ van Athene, vond hij. “Ik had nog nooit in dit stadion gespeeld en kende Kortrijk niet zo goed. Ze hadden mij verwittigd dat Club het er altijd moeilijk had, dat het voor Kortrijk de match van het jaar is. Ze gingen er voor en na de rust had het inderdaad wat weg van een hel. Ze gooiden ook van alles naar mij, ik kreeg muntstukke­n en bier over me heen. Niet zo erg, ik kan daar tegen. Ik ben een Amerikaan.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Amerikaans­e doelman Ethan Horvath was gisteren in Kortrijk de beste speler bij de bezoekers, die lang niet met hun sterkste ploeg op het veld kwamen.
FOTO PHOTO NEWS De Amerikaans­e doelman Ethan Horvath was gisteren in Kortrijk de beste speler bij de bezoekers, die lang niet met hun sterkste ploeg op het veld kwamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium