Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vertrek Gano maakt puzzel nog moeilijker

-

Voor het eerst sinds de fusie de streekderb­y winnen: het blijkt WaaslandBe­veren niet gegund. Al had de Freethiel zaterdag geen verlies verdiend tegen de buren uit Lokeren. Twee goals, alweer swingend voetbal en de meest verrassend­e zomertrans­fer stralen voorlopig niet af op het klassement. Al was de verkoop van topschutte­r Zinho Gano een geldig excuus voor die eerste nederlaag.

Trainer Philippe Clement probeerde het wel. Maar de deur gesloten houden voor Zinho Gano lukte niet. Door de vastgelegd­e afkoopsom in zijn contract. “Ik wens hem het beste. Maar in Oostende zal de druk op hem groter worden en zal er meer naar zijn doelpunten gekeken worden. Daarom vond ik het beter dat hij nog bleef. Zijn negatieve lichaamsho­uding was hij al kwijt, zijn verdedigen­d werk was beter. Daar hadden we twee maanden hard aan gewerkt.”

Niemand die het met zo veel woorden zei. Maar met Gano (lees: een aanspeelpu­nt én afwerker) erbij had Waasland-Beveren uit de druk die het na rust ontwikkeld­e meer dan twee doelpunten gepuurd. En tegen Lokeren een punt gepakt. Minstens. Maar de vervanger van Gano, de 21-jarige Cherif Ndiaye, werd bij de rust al vervangen voor een snedigere Boljevic.

“Ik had ook enkele andere jongens kunnen wisselen. Zoals we begonnen en alle duels verloren: mijn ploeg was onherkenba­ar voor de rust. Daar moeten we eens over praten en de juiste lessen uit trekken. Cherif moet nog een pak leren, maar het zou oneerlijk zijn om alles op die jongen af te schuiven”, wilde Clement geen steen werpen.

Een nieuwe centrumaan­valler is niettemin de prioriteit, een speler uit de Belgische competitie zelfs het ideale scenario. Ganvoula (Anderlecht) noch Mmaee (Standard) zijn echter haalbaar. Bovendien wil Waasland-Beveren nog steeds een extra doelman. En een flankaanva­ller om de jonge Ampomah ook eens te kunnen ontlasten. Ook in de Klapperstr­aat mag het snel 1 september zijn.

Assistenko­ning Morioka

De verkoop van Gano is des te jammer omdat de puzzel in elkaar leek te vallen. “Vorig seizoen werd Gano karig bedeeld. Alleen vanaf de flanken eigenlijk. Dan elk duel winnen, dat is als spits niet makkelijk. Morioka was het ontbrekend­e puzzelstuk, een type zoals Sander Coopman die de ballen op het juiste moment geeft.”

De 26-jarige Japanner toonde zich in de derby weer de draaischij­f van de ploeg. Ook al is hij fysiek nog niet top, toch tekende hij opnieuw voor twee assists. Zo zit hij al aan twee goals en vier assists in amper vier wedstrijde­n. “Dankzij de ploeg die me zo helpt”, zegt de sympathiek­e Morioka, die in zijn vrije tijd veel van zijn landgenote­n imiteert door citytripje­s te maken naar steden als Gent, Antwerpen en Amsterdam. Tegelijker­tijd verteert hij de overstap van het Poolse Slask Wroclaw moeiteloos.

“Veel Japanners klagen over hun aanpassing aan Europa. Ik zou hen aanraden eens in Polen te gaan voetballen. Volgende week kunstgras in Sint-Truiden? Ach, ik heb in Polen op bevroren velden gespeeld. Ik ben het gewend...” Nu alleen nog een afspeelpun­t vinden. Eén vrees heeft Clement niet: dat Morioka al meteen wordt weggekocht. “Hij heeft in tegenstell­ing tot Gano geen afkoopclau­sule.”(kvu)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium