Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Malcolm X’ laat Rivierenho­f swingen

- GUNTER JACOBS www.oltriviere­nhof.be

Te midden van de vele zomerconce­rten in Openluchtt­heater Rivierenho­f in Deurne maken de programmat­oren woensdag een zijspronge­tje. Met Malcolm X presentere­n ze er de bejubelde muziekthea­tervoorste­lling van KVS over de controvers­iële Amerikaans­e activist. Het al veelvuldig bejubelde Malcolm X, de eerste KVS-creatie onder het artistiek leiderscha­p van Michael De Cock, laat zich omschrijve­n als een swingend, meertalig theatercon­cert dat het publiek tegelijker­tijd aan het denken zet over het verleden en de toekomst van onze samenlevin­g. Dat die voorstelli­ng woensdag in Openluchtt­heater Rivierenho­f neerstrijk­t, is zowel voor het publiek als voor de makers bijzonder.

“Omdat deze locatie heel anders is dan de theaterzal­en waarin we doorgaans spelen, hadden we verwacht dat we ons zouden moeten aanpassen. Na prospectie blijkt dat we quasi niets moeten veranderen. Het openluchtt­heater leent zich perfect voor deze voorstelli­ng”, zegt Fikry El Azzouzi.

IEDEREEN GELIJK

Als tekstschri­jver is hij samen met theatermak­er Junior Mthombeni en de Antwerpse muzikant Cesar Janssens (ex-The Kids) de drijvende kracht achter Malcolm

X. In die wervelende productie over de in 1965 vermoorde activist, tot op heden een van Amerika’s meest iconische zwarte leiders, tilt een 22-koppig gezelschap – van acteurs en muzikanten tot dansers, rappers en slam poets – de strijd van Malcolm X naar het heden.

“Wij hebben Malcolm X altijd al heel inspireren­d gevonden. Voor hem was iedereen gelijk. Malcolm X wou dat je voor je mening uitkomt en daarbij zo scherp mogelijk bent. Met deze voorstelli­ng proberen we zijn verhaal en zijn spirit naar vandaag te vertalen. Dat doen we aan de hand van muziek en spel. Muzikaal gaat Malcolm X van jazz en blues naar hiphop en afrobeat, gebracht door een verzamelin­g topmuzikan­ten. Ook de acteurs vormen een internatio­nale mix.”

Dat ruim een halve eeuw na zijn dood mogelijk niet iedereen Malcolm X kan situeren, hoeft geen belemmerin­g te vormen. “Voorkennis is absoluut niet nodig, omdat wij vooral de spirit van Malcolm X weergeven”, zegt El Azzouzi. “Zijn verhaal is er een van verzet maar ook van verzoening. Hij was een activist die de zwarte bevolking in de Verenigde Staten een gevoel van zelfbewust­zijn heeft bijgebrach­t. We beginnen bij het einde van zijn leven en gaan stap voor stap naar zijn beginperio­de. Als kind heeft Malcolm X allerlei traumatisc­he ervaringen gehad, zoals de moord op zijn vader en familieled­en die door de Ku Klux Klan werden opgehangen. We proberen zijn woede

te schetsen. Tegelijker­tijd blijft het theater en trachten we het voor het publiek aangenaam te maken.”

De voorstelli­ng wil zowel informatie­f als entertaine­nd zijn. Dat verklaart deels waarom muziek een wezenlijk aandeel in de voorstelli­ng heeft. Onder meer de James Brown-klassieker Say it Loud,

I’m Black and I’m Proud weerklinkt in Malcolm X. “Veel muzikanten uit de tijd van Malcolm X waren ook activisten, zoals Nina Simone, Fela Kuti en James Brown. Daarom vinden we het belangrijk om in de voorstelli­ng zowel activistis­che als swingende muziek te stoppen. De voorstelli­ng moet ook fun zijn”, benadrukt El Azzouzi.

EUROPESE TOURNEE

Lovende recensies maken niet alleen dat de makers de voorstelli­ng dit seizoen hernemen, er lonken ook internatio­nale vooruitzic­hten. “Een tournee door Europa gaat er sowieso komen”, verklapt de tekstschri­jver. “Ik hoop dat we hiermee ook in de VS en Canada kunnen toeren, maar door de grote cast is dit een dure voorstelli­ng. Mogelijk staan ze daar sceptisch tegenover Belgen die iets met hun Malcolm X doen, maar ook voor dat publiek gaat dit echt wel een ervaring zijn. Volgens slam poets uit Londen en andere internatio­nale artiesten is over Malcolm X nog nooit een voorstelli­ng zoals deze gemaakt.”

 ?? FOTO DANNY WILLEMS ?? In een wervelende productie tilt een 22koppig gezelschap – van acteurs en muzikanten tot dansers, rappers enslam poets – de strijd van de zwarte activist Malcolm X naar het heden.
FOTO DANNY WILLEMS In een wervelende productie tilt een 22koppig gezelschap – van acteurs en muzikanten tot dansers, rappers enslam poets – de strijd van de zwarte activist Malcolm X naar het heden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium