Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V wil hogere premie voor 65-plussers met een handicap

Vlaams Parlements­lid Katrien Schryvers wil discrimina­tie wegwerken

- CHRISTOF WILLOCX

Wie na zijn 65ste een handicap krijgt en zijn woning wil aanpassen, bijvoorbee­ld door een traplift te laten installere­n, krijgt een fors lagere premie dan wie de handicap voor zijn 65ste kreeg. Zes Vlaamse Parlements­leden van CD&V dienen een voorstel in om die ongelijkhe­id weg te werken.

De Vlaamse regering wil mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen, ook als ze zorgbehoev­end of minder mobiel zijn. Daardoor moet de woning vaak worden aangepast, bijvoorbee­ld door een traplift te installere­n of door een handgreep aan te brengen in de douche of naast het toilet.

“Voor die kosten kunnen mensen allerlei premies aanvragen”, zegt Katrien Schryvers uit Zoersel, een van de CD&V-parlements­leden die het voorstel indient. “Maar het aanvragen van die premies is heel complex. Het is voor veel mensen niet duidelijk waar ze recht op hebben en bij welke instantie ze de aanvragen moeten indienen. Daardoor is de kans groot dat ze premies mislopen.”

CD&V wil het aanvraagsy­steem nu eenvoudige­r maken. “We willen één procedure voor alle woningaanp­assingen die met zorg te maken hebben”, zegt Schryvers. “Daarvoor moet een lijst worden opgesteld van alle maatregele­n om zorgbehoev­ende mensen langer thuis te laten wonen en premies kunnen worden aangevraag­d. Zo vinden mensen sneller de weg naar de premies waar ze recht op hebben.”

Onrechtvaa­rdig systeem

CD&V wil het systeem ook rechtvaard­iger maken. “Een 56-jarige met een handicap die een traplift wil installere­n in zijn huis, krijgt dat bedrag zowat volledig terugbetaa­ld dankzij de aanpassing­spremie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Wie ouder is dan 65 jaar, moet voor die aanpassing­spremie aankloppen bij het Agentschap Wonen, en krijgt maximaal de helft van de kostprijs van de traplift terugbetaa­ld, met een maximum van 1.250 euro. En dan moet die oudere ook nog voldoen aan een inkomensvo­orwaarde. Als hij en zijn eventuele partner samen meer dan 30.060 euro bruto verdienen, krijgen ze geen premie. Wie voor zijn 65ste een handicap krijgt, moet zich daar niets van aantrekken. Het VAPH legt die inkomensvo­orwaarde niet op.”

Gelijke behandelin­g

CD&V wil al die verschille­n wegwerken. “Op langere termijn moeten pakweg 56- en 66-jarigen gelijk worden behandeld”, zegt Schryvers.

“Omdat het budgettair niet haalbaar is om alle ongelijkhe­den in één keer op te lossen, bepleiten we eerst een tussenoplo­ssing. Punt één: wie ouder is dan 65 jaar en een handicap krijgt, bijvoorbee­ld door een hersenbloe­ding of een hartinfarc­t, moet dezelfde hogere premies krijgen als een jongere persoon met een handicap. Punt twee: van de 65-plussers die geen handicap hebben, moeten meer mensen een premie krijgen. Vandaag ligt de inkomensgr­ens op 30.060 euro. Wie 1 euro meer verdient, krijgt geen premie. Daarom willen wij die grens optrekken, en de premie laten dalen naarmate het inkomen toeneemt.”

CD&V hoopt zo snel mogelijk een meerderhei­d te vinden voor zijn voorstelle­n. De eerste debatten over het thema worden dit najaar in het parlement gevoerd.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een traplift kan mensen helpen om langer thuis te blijven wonen. Maar niet iedereen krijgt evenveel premie.
FOTO RR Een traplift kan mensen helpen om langer thuis te blijven wonen. Maar niet iedereen krijgt evenveel premie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium