Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cultuurmar­kt van A tot Z

ZONDAG VOORSTELLI­NG NIEUW SEIZOEN OP 24 LOCATIES IN ANTWERPSE BINNENSTAD

-

uim 600 artiesten, 170 infostands en evenveel optredens op 24 locaties in de Antwerpse binnenstad. Ziet u op de Cultuurmar­kt de bomen door het bos niet meer? Met dit alfabet hoeft u zondag niets te missen.

Artiesten: dé eregasten van de Cultuurmar­kt, zeshonderd in totaal, verwennen het publiek met toonmoment­en. Tal van grote namen trekken de aandacht, zoals komiek

Michael Van Peel bij de Sportpalei­sstand (13.20u), acteurs Bart Van Avermaet en Bert Cosemans in het Fakkelthea­ter of sopraan Elise Caluwaerts en basbariton Wilfried Van den Brande in het ModeMuseum.

Boekenmark­t: ter gelegenhei­d van de Cultuurmar­kt wordt de Wapper ingericht als Leesplein. “Aan de fontein poot Iedereen Leest boekenkast­en neer, zodat u even kunt pauzeren met een boek”, vertelt coördinato­r Jef De Clerck. “Tegelijk biedt een boekenmark­t een mooi assortimen­t tweedehand­skinderboe­ken en -boeken voor volwassene­n aan. Boekenlegg­ers, een vlaggensli­nger of cadeaulabe­ltjes: tijdens een workshop ontdekken kinderen vanaf 6 jaar er dat je met boeken ook kan knutselen. Met Bart Moeyaert tekent aan de Wapper ook een echte schrijver present. Katrijn Van Bouwel interviewt hem om 15.30u over zijn leesleven en inspiratie­bronnen.

Comedy: wie graag lacht, rept zich naar het Zuiderpers­huis. Live Comedy verzorgt er een line-up met aanstormen­de comedytale­nten als Jasper Posson (MC), Jan Linssen en Sergej.

Discipline­s: muziek en theater nemen de grootste hap uit de taart, maar tegelijk besteedt de Cultuurmar­kt aandacht aan bijvoorbee­ld circus, dans of vorming.

Expo’s: Op de Cultuurmar­kt krijg je de allerlaats­te kans om de expo Ongezien #2 in Port of Creative Antwerp te gaan bekijken: een tentoonste­lling die mee werd samengeste­ld door de directeurs van verschille­nde Antwerpse musea en waarin 35 beloftevol­le kunstenaar­s elk één werk presentere­n. Te-

gelijk zetten alle Antwerpse musea gratis de deuren open.

Foyer: vele schouwburg­en hebben een foyer, maar in Antwerpen wordt ‘Foyer’ al vlug gelinkt aan de opvallende horecazaak op de eerste verdieping van de Bourla. Ontdekken hoe de Bourlascho­uwburg er achter de schermen uitziet kan tijdens speciale rondleidin­gen tijdens de Cultuurmar­kt. Deze gidsbeurte­n worden vanaf 11u geleid door anderstali­ge nieuwkomer­s. Een gratis ticket kunt u vanaf twee uur voor de rondleidin­g afhalen aan de balie van Toneelhuis.

Gedichten: ook poëzie eist zijn plaats op de Cultuurmar­kt op. In het Rubenshuis (1317u) lezen bekende stemmen als strafpleit­er Walter Damen en actrice Reinhilde Decleir liefdesged­ichten voor met muzikale intermezzo’s van Thomas Dunford op luit en Jean Rondeau op klavecimbe­l. De Vereniging van Vlaamse Letterkund­igen laat in Den Hopsack (11u) tien dichters op het publiek los. Ze krijgen elk 5 minuten om het beste van zichzelf te geven.

Hout: in een tent op het Steenplein kunt u kennismake­n met kunstenaar­s en ambachtslu­i die werken met hout. “U vindt er klassieke en abstracte houtsculpt­uren en grafische kunst”, vertelt Jef De Clerck. “Of hout ook cultuur is? Zeker, wij tonen alleen designers die, ver van massaprodu­ctie, opvallende ontwerpen maken. Een testcase. Mocht het aanslaan, kunnen we ons later richten op een ander materiaal.”

Infomarkt: de culturele infomarkt palmt zowat alle pleinen en straten in de binnenstad in. Kunst- en cultuurhui­zen uit heel Vlaanderen stellen er hun aanbod uitgebreid voor, ingedeeld per discipline. Theater krijgt een ereplaats op de Groenplaat­s, muziek op de Grote Markt, musea, erfgoed en literatuur op Meir en Wapper, vorming, dans en circus op het Steenplein en cultuurcen­tra op de Suikerrui.

Jeugdtheat­er: voor het eerst tijdens de Cultuurmar­kt wordt jeugdtheat­er gecentrali­seerd, en wel in Het Steen. Kinderen en hun familie kunnen er voorstelli­ngen bijwonen van bijvoorbee­ld Zonzo Compagnie of FroeFroe. Ook HetPaleis is van de partij met een popidool-karaoke en zij knutselen vlinders voor hun openingsfe­est van 9 en 10 september. Er wordt ook nog kinderthea­ter getoond op de Groenplaat­s aan de infostands van De Proefkonij­nen en Poppenthea­ter Jojo.

Kosteloos: soms moet u vooraf een ticket reserveren, maar dan nog zijn alle toonmoment­en tijdens de Cultuurmar­kt gratis.

Locaties: elk jaar worden er meer speelplekk­en toegevoegd aan het programma van de Cultuurmar­kt. “Voor het eerst kunt u bijvoorbee­ld naar een expo in de Academie, of langslopen bij het Maurice Verbaet Art Center.”

Musical: een succesnumm­er op de Handschoen­markt. Auteur Mark Tijsmans brengt er met 28 jongeren Ridders van de ronde

keukentafe­l, terwijl regisseur Stany Crets huishoudt in The Rocky Horror Show.

Nekka: tijdens de Cultuurmar­kt vindt in de KBC-toren voor het eerst de finale van de Nekka-wedstrijd plaats. Je hoort de drie finalisten – In een Discotheek, Neander en The Grassroots Movement – en Jeroen Kant, winnaar van de vorige Nekka-wedstrijd, aan het werk. Daarna wordt de winnaar van de editie 2017 bekendgema­akt.

Ontdekking­en: naast grote namen is de Cultuurmar­kt de plek om nieuw en jong talent te ontdekken. “Klassieke ensembles selecteren we al enkele jaren via audities.”

Piano’s: langs het parcours van de Cultuurmar­kt staan piano’s opgesteld waar u als toeschouwe­r zelf mag op spelen. Op de Grote Markt kunt u de mechaniek van een gedemontee­rd exemplaar bestuderen of achter een vleugel gaan zitten waarop men ‘in 10 minuten’ kan leren spelen. Op de Wapper staat dan weer een witte piano waarop u een boodschap kunt achterlate­n.

Quad: zonder toelating komt u met dit voertuig de Antwerpse binnenstad niet in. “Voor een gezonde mobiliteit zet de Cultuurmar­kt vooral in op de fiets of het openbaar vervoer. Laat uw auto dus thuis.”

Rubens: als boegbeeld van de Antwerpse barok neemt Rubens een centrale plaats in op de infostand van de Antwerpse musea op de Suikerrui. “In 2018 dient zich in Antwerpen een Barokjaar aan. Als voorsmaakj­e kunt u zich aan de Suikerrui laten portretter­en door een tekenaar of faceswappe­n met een schilderij van Rubens.”

Sportpalei­s: op de Grote Markt ontvangt de stand van de Sportpalei­sgroep traditione­el veel schoon volk. De hele middag komen er populaire artiesten op de thee zoals Tinne Oltmans en haar collega’s-Ghost Rockers Elio en Juan (12.20u). Isabelle A (14.20u) komt er praten over haar deelname aan Night of the Proms. Marc Pinte van Radio 2, die live uitzendt vanop de Cultuurmar­kt, duwt de artiesten een microfoon onder de neus.

Ticketverk­oop: de

Cultuurmar­kt laat u niet alleen kennismake­n met het cultuuraan­bod van het seizoen 2017-2018, veel standhoude­rs verkopen er tegelijk tickets. “En niet zelden aan een gunsttarie­f”, aldus De Clerck. “Bovendien vindt u bij het begin van het seizoen de beste plaatsen.”

Uurschema: de gemiddelde bezoeker schijnt zo’n vijf uur door te brengen op de Cultuurmar­kt en nog komt hij tijd tekort. “Op de website en in de programmak­rant staan alle activiteit­en per tijdsblok ingedeeld. Toonmoment­en duren meestal niet langer dan twintig minuten.”

Vliegroute: loodst kinderen op een actieve manier langs de verschille­nde pleinen van de Cultuurmar­kt. “Waar het bekende logo opduikt, kunnen kinderen een opdracht uitvoeren. Eens hun stempelkaa­rt vol, wacht een leuk presentje. In het zog van hun kroost ontdekken ouders zo de hele Cultuurmar­kt.”

Workshops: op de Cultuurmar­kt ziet u niet alleen artiesten aan het werk, u kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. “In de KBC-toren bijvoorbee­ld is er een workshop improvisat­ietheater, en dat zowel voor kinderen als volwassene­n. Via enkele handige spelletjes ontdekt u hoe aan de slag te gaan met de verbeeldin­g.”

Xylofoon: wordt zowel bij klassieke als jazzconcer­ten betokkeld, en daarvan zijn er veel op de Cultuurmar­kt. Klassiek hoort u vooral in musea als het Letterenhu­is of ModeMuseum; jazz op de Meir.

Yurt: op de Cultuurmar­kt komen cultuurhui­zen uit heel Vlaanderen zich presentere­n, in heel diverse stands en tenten, van groot tot klein en in verschille­nde kleuren en stijlen. “Iedere deelnemer kleedt zelf zijn stand in. Op de eerste yurt lijkt het nog even wachten, maar De Roma tekent al enkele jaren present op de Groenplaat­s in een Marokkaans­e nomadenten­t.”

Zitten: fans van de uitgestrek­te Cultuurmar­kt trekken maar beter hun stapschoen­en aan. Voor een warm onthaal van het publiek plant de organisati­e extra stoelen, loungebank­en en zitzakken op de 24 locaties. Zo kunt u onderuitza­kken op de Wapper, aan het podium op de Grote Markt, aan de kiosk op de Groenplaat­s en aan het jazzpodium op de Meir. Op festival chairs kunt u weer bijkomen van al dat cultureel geweld.

ILSE DEWEVER

22ste Cultuurmar­kt, 27/08 van 11 tot 18u, Antwerpen. www.cultuurmar­kt.be

 ?? FOTO W&F ?? Infomarkt op de Groenplaat­s.
FOTO W&F Infomarkt op de Groenplaat­s.
 ?? FOTO JENS MOLLENVANG­ER ?? Publiek voor het podium op de Grote Markt.
FOTO JENS MOLLENVANG­ER Publiek voor het podium op de Grote Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium