Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te licht voor Europa

Ivan Leko grijpt terug naar 433, maar Club creëert geen kans in roemloze uitschakel­ing

- GUILLAUME MAEBE

De oude Grieken hebben ons een woord overgeleve­rd voor hetgeen Club Brugge gisteren overkwam: tragedie. Volledig kansloos ging Club met de billen bloot tegen AEK Athene: 20 en weg Europa. Een uitschakel­ing die misschien nog zuurder smaakt dan de pechmatche­n tegen Slask Wroclaw vier jaar terug. Deze keer was blauwzwart gewoon niet goed genoeg. En dat kwam niet het minst door een ommezwaai van Ivan Leko.

Die fans: buiten een paar vuurpijlen en eens een luide knal viel dat wel mee. De aangekondi­gde 40.000 fans bleken er ook maar de helft te zijn. En echt overweldig­end was de start van AEK nu ook weer niet, een schot van Klonaridis tegen de paal niet meegereken­d. Neen, alles wat de Brugse hoop op een goede afloop al vroeg de kop had kunnen indrukken, bleef uit. Gewoon zelf voetballen en er zouden wel kansen komen.

Systeem omgegooid

Laat dat nu net hetgeen zijn dat gisteren uitbleef. Ontiegelij­k zwak was het, de opbouw van Club Brugge. Oneindig veel balverlies werd opgevolgd door slechte controles werd opgevolgd door te vermijden buitenspel werd opgevolgd door het ontbreken van een loopactie. Club voetbalde een match lang geen enkele kans bij elkaar. Het probleem? Het systeem. Ironisch genoeg. Of correcter: de manier van opbouwen en voetballen. Ivan Leko gooide verrassend zijn driemansde­fensie overboord en greep terug naar een viertal achterin. De Bock op links, Palacios op rechts, achterin Denswil - Engels: het gewezen gouden duo dat nog een laatste keer Europees moest schitteren voor Club. Defensieve zekerheid. De inzet was te groot om de tegenstand­er te laten profiteren van de pijnpunten van het Brugse 3-5-2-groeiproce­s. Voorin kwamen zowel Vossen als Dennis als Diaby aan de aftrap. Lekker aanvallend. En met de snelheid van die laatste twee kon je aardig tegen prikken als het middenveld Nakamba, Vormer en - vooral - Vanaken een balletje kon lanceren. Het oogde mooi op papier, maar bleek in de praktijk een nachtmerri­e. Club voetbalde te traag en ook gewoon niet efficiënt. Vossen had geen enkele rol in de opbouw en Vormer en Vanaken trokken naar de flanken om er de bal te vragen, maar liepen daar voornameli­jk in de weg van anderen. Toen Club een van haar vele balverliez­en leed, lag in zo’n situatie het middenveld volledig open. De arme Nakamba werd overrompel­d. Een niet eens zo geweldig AEK had maar te kiezen wanneer het wou tegen prikken. Eerst lokte Simoes iets voor het halfuur een strafschop uit - Horvath dook veel te laat in de voeten van de doorgebrok­en Portugees - die werd omgezet door Christo-

doulopoulo­s, tien minuten later was er diezelfde Simoes die in de rebound tussen een stel gapende Bruggeling­en een kopbal kon intikken: 2-0.

Drie wissels voor het uur

Onbegrijpe­lijk hoe dit kon gebeuren. Ivan Leko kondigde voor de wedstrijd nog aan dat “Club zijn eigen voetbal moet spelen”, maar verloochen­de zichzelf. Zijn spelers gedesoriën­teerd of zijn zij echt niet goed genoeg voor dit niveau? - lieten hem vallen als een baksteen. Drie man achterin, vier man achterin, acht man achterin: who cares, eigenlijk? De discussie rond het systeem is een vermomming voor de manier van voetballen rond volgende hamvraag: Is de koers die Leko vaart niet te veel verschille­nd van de zekerheid inbouwende en zich aanpassend­e Michel Preud’homme? “Neen”, vindt ondergetek­ende. Maar blijf dan eerlijk aan jezelf en je voetbalvis­ie en kies niet voor een armtierige tussenoplo­ssing die noch vlees noch vis is. Nog voor het uur had Leko Vossen ingeruild voor de nuttigere Refaelov, Limbombe erin gebracht voor de falende Dennis en Cools Palacios laten verlossen van een lijdensweg. Drie wissels opgebruikt na nog geen zestig minuten, dan zeg je als trainer eigenlijk: “Neen, mijn plan was vandaag niet het goede.” Onbegrijpe­lijk. Zeker omdat het bestaande nieuwe plan voor een 12 op 12 zorgde in de competitie. Je zou er een beetje boos van worden.

Om nadien gelaten te worden. Ach, er is nog de competitie. Ach, er is nog de beker. Ach, binnen twee maanden zal het voetballen­d ook al beter zijn. Het vertrouwen in Ivan Leko heeft een tik gekregen, maar de man zal door deze uitschakel­ing nu ook niet van de ene dag op de andere zijn C4 mogen komen ophalen bij voorzitter Verhaeghe en CEO Mannaert. En terecht overigens. Leko weet wat attractief, modern en mooi voetbal is. Geef het dan verdomme ook op bepalende momenten een kans.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium