Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Quirit bundelt tien jaar cartoons in ‘Een veeg uit de pen!’

Voor het eerst in een decennium brengt onze huiscartoo­nist Quirit, alias JeanMarie Mathues (64), weer een bundeling van cartoons uit. Een veeg uit de pen! omvat ruim 200 recente en tijdloze spotprente­n.

-

Vóór zijn vorige boek uit 2006 presenteer­de Quirit jaarlijks nog een bundel cartoons, maar met de opkomst van het digitale boek schoot die traditie er bij in. Toch is de cartoonist

maar wat blij met Een

veeg uit de pen!, dat op 26 augustus in de winkel ligt.

“Cartoons zijn zo vluchtig, voor je het weet liggen ze in de prullenman­d”, vertelt Mathues. “Zo’n boek houdt je werk tenminste levend.” Duizenden tekeningen maakte Quirit de afgelopen veertig jaar. Voor Een veeg uit de pen! zocht hij er zo’n 200 bij elkaar die hij sinds 2007 maakte voor Gazet van Antwerpen en P-Magazine.

“Voor de cartoons met een actuele invalshoek kon ik niet te ver in de tijd teruggaan. De lezer moet nog weten waar de tekening op alludeert. Voor de tijdloze cartoons kreeg ik carte blanche. Mijn handtekeni­ng? Een beetje aangebrand en ridicuul”, glimlacht Mathues. “En zoals die man met zijn bolhoed (René Magritte, red.), surrealist­isch.” Naast zijn werk voor Gazet van

Antwerpen en P-Magazine publiceert Quirit ook nog in Duitsland en Nederland. “Al van jongsaf was er die dwang om te tekenen. Eerst wilde ik stripteken­aar worden. Ik ben toen naar Sint-Lukas gegaan, maar was er gebuisd voor tekenen. Stilaan raakte ik in de ban van cartoons. Een blad vullen met één tekening, dat moest nog wel lukken...”

Sinds 2003 is Quirit samen met Canary Pete vaste cartoonist van deze krant. “Van ’s ochtends al hou ik het nieuws in de gaten, maar wat er daadwerkel­ijk in de krant zal staan, weet ik pas in de vooravond. Dan gaat het er om snel een grap te bedenken en die raak uit te tekenen. Als cartoonist voel ik me meer columnist dan journalist”, stelt Mathues. “Zo’n spotprent is toch sterk doordronge­n van je eigen mening.”

Quirit heeft doorheen zijn lange carrière gepublicee­rd in heel Europa en Amerika. Waar hij nog van droomt? “Ik zou nog graag een paar strips maken, graphic novels voor een volwassen publiek. Nee, niet voor kinderen, daar is mijn stijl te aangebrand voor.” (id)

Een veeg uit de pen!, Quirit, Van Halewyck, 112p, 12,50 euro. Signeerses­sies op 26/08 in de Standaard Boekhandel­s van Schilde (1112u), Mol (13.3014.30u) en OudTurnhou­t

(15.3016.30u). www.quirit.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium