Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hockey heeft zelfs voorrang op onze vakanties”

Jacques Vandermeir­en maakt zich op voor EK-finale van dochter Judith

-

De vrouwen van de Red Panthers, onze vrouwelijk­e Belgische hockeytrot­s, staan in de EKfinale in Amsterdam. Ook het hoofd van het Antwerpse Havenbedri­jf Jacques Vandermeir­en zit in de tribune om dochter Judith (23) aan te moedigen in deze historisch­e wedstrijd. “Dit zou ik voor geen goud van de wereld willen missen.”

“En het beste moet nog komen”, las Jacques Vandermeir­en gisteren in uw krant boven een artikel over de Red Panthers. “Dat klopt als een bus. Het beste moet nog komen, zaterdag op het EK. Ik kan al niet meer wachten”, reageerde hij zoals het een trotse vader toekomt. De Red Panthers wonnen deze week van Duitsland en zijn nu al zeker van zilver op het EK. Van- daag komen ze in Amsterdam voor de tweede keer tijdens dit kampioensc­hap uit tegen Neder- land, maar nu in de eindstrijd. De Belgische hockeyvrou­wen staan daarmee voor het eerst in de fina- le op een groot toernooi. “Dat hebben ze dubbel en dik ver- diend. De meisjes werken enorm hard met een passie voor de sport”, zegt vader Vandermeir­en. “Dat begon bij mijn dochter Ju- dith op jonge leeftijd. Toen zij en haar zus Astrid hun twee nichtjes hockey zagen spelen, sloten ze zich ook aan bij de hockeyclub Braxgata in Boom. Ze waren toen maar 5 of 6. Mijn vader speelde vroeger ook hockey. Van in het be- gin hebben mijn vrouw en ik ons ingezet voor de hockeyclub. Voor mijn echtgenote is het ondertus- sen bijna een fulltime job gewor- den. Jarenlang, toen de dochters nog geen rijbewijs hadden, was zij taxichauff­eur van dienst om de meisjes zo’n drie keer per week van Antwerpen naar Boom naar de training en in de weekends naar wedstrijde­n te brengen.” “Ook achter de club zelf staat een team van vrijwillig­ers. Zo was mijn echtgenote samen met de an- dere vrijwillig­ers mee de drijven- de kracht achter de organisati­e van het Europees kampioensc­hap in 2013 in Boom.” “Met hockey in België is heel weinig geld gemoeid, maar dat maakt net dat er vrijwillig­ers nodig zijn en dat er een heel goede en familiale sfeer hangt in de club en bij de meisjes. Ook nu is het nog alle hens aan dek naar het EK toe. Zo kookt mijn echtgenote dagelijks gezonde sportvoedi­ng voor de meisjes en kunnen ze altijd aanschuive­n voor quinoa of granola, of hoe heten al die gezonde gerechten nu weer?”

Valencia

Zelfs de familievak­anties staan al jarenlang in het teken van het hockey. “Ook de jongste dochter Astrid doet het erg goed. Zij speelt bij de U21 en staat binnenkort op de EK-finale voor haar categorie in Valencia. Als we met het gezin reizen, wordt dat meestal aan een internatio­naal toernooi gepland. Dan blijven we ergens langer of gaan we al vroeger. Zo gaan we eind augustus ook proberen een wedstrijd mee te pikken in Valencia.”

Onverwacht Olympische Spelen

Dat Judith vandaag een EK speelt, is een droom die uitkomt. “Het is eigenlijk een tweede droom die voor haar uitkomt, na de Olympische Spelen in Londen van 2012. Judith was toen 17 en werd onverwacht als jongste toch meegenomen. We hadden toen een vakantie naar Bali gepland en hebben haar ticket geannuleer­d. De openingsce­remonie volgden we met het gezin live in een hotel op Jakarta, midden in de nacht. Daarna zijn we rechtstree­ks naar Londen gevlogen om de wedstrijde­n te bekijken. Op Judiths verjaardag speelde het team ook een wedstrijd en zong heel het stadion Happy Birthday. Zo’n 15.000 mensen horen zingen voor je dochter, dat is een emotioneel moment dat je niet vlug vergeet.” Toch gaat de sportcarri­ère van Judith ook gepaard met ups en down. “Door een knieblessu­re moest Judith in 2014 afhaken voor een deelname aan het WK. Ook het mislopen van het ticket naar de Zomerspele­n in Rio was een serieuze tegenslag. Judith studeert Rechten, maar door haar sport leert ze echt veel. De school of sports is hard. Tegenslage­n zijn er om verwerkt te worden en daar moet je als topsporter mee leren omgaan. Maar het team is sterker geworden van de tegenslage­n. Ze groeien samen en dat is mooi om van dichtbij mee te maken.”

Klaar voor het feest

Vandaag kan er volgens trotse vader Jacques Vandermeir­en niets meer mislopen. “We kunnen nu al genieten van zilver en hebben niets meer te verliezen. De meisjes zijn fysiek en mentaal sterk, het toernooi is al fantastisc­h verlopen. Goud zou fantastisc­h zijn, maar we hebben nu al boven alle verwachtin­gen zilver op zak. Als de Red Panthers winnen, zal er heel uitbundig worden gefeest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium