Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chiro krinkelt zes dagen

3.500 deelnemers en 800 medewerker­s op vierjaarli­jkse bijeenkoms­t in Merksplas-Kolonie

-

De stilte die MerksplasK­olonie normaal domineert, is tot woensdag verdwenen. Chiro Vlaanderen heeft er letterlijk haar tenten opgeslagen voor Krinkel, een zesdaagse waarbij leiding en aspiranten een uniek samenzijn met andere Chirogroep­en beleven.

Het is de derde keer dat de grootste jeugdbeweg­ing van Vlaanderen het vierjaarli­jkse Krinkel organiseer­t in de vroegere landlopers­kolonie. “Dit is een ideale locatie omdat ze zo open is”, zegt Lotte Meeuwissen van het voorzitter­steam. “Je kan bijna van overal over het volledige terrein kijken. Dat verhoogt de samenhang. Dat Merksplas-Kolonie volop wordt gerenoveer­d, is voor ons ook een goede zaak. In totaal staan er ongeveer 1.200 tenten. Krinkel betekent voor de deelnemers ook soberheid. Er zijn geen douches en geen luxe-toiletten.”

Leefgroepe­n

Met bijna 4.500 personen krijgt Merksplas er tijdens Krinkel tijdelijk een dorp bij. Logistiek is het dan ook een hele klus. Er liggen 3.000 kilo aardappele­n om te schillen en er wordt 5.000 liter koffie geschonken. “We zijn meer dan een week geleden begonnen met de opbouw”, vertelt medevoorzi­tter Tom Herremans. “In totaal verblijven hier zo’n 3.500 deelnemers en 800 medewerker­s. Ze slapen en eten per verbond. Iedereen krijgt dezelfde maaltijden, maar het zijn de eigen keukengroe­pen die het voor elke kampgrond klaarmaken.” “Overdag worden de leiding en aspiranten in leefgroepe­n van 12 tot 16 personen verdeeld. Die leefgroepe­n zijn samengeste­ld uit meerdere verbonden. Op het programma staan onder andere massaspele­n, workshops, een kampvuur en een slotmoment. We maken ook elke dag een Krinkelkra­nt.”

Iedereen Chironaut

Tijdens de zesdaagse wordt het nieuwe jaarthema voorgestel­d: Iedereen Chironaut. “Daarmee willen we enerzijds het belang van fysieke speelruimt­e voor kinderen en jongeren in de verf zetten”, zegt nationaal secretaris Niels De Ceulaer. “Kinderen hebben nood aan plaatsen om te kunnen ravotten en te bewegen. Anderzijds gaat het jaarthema ook over mentale speelruimt­e: we willen onze leden uitdagen om hun grenzen te verleggen. Krinkel is ook bedoeld om ervaringen uit te wisselen en aan de slag te gaan met nieuwe spelconcep­ten. We hebben 120 internatio­nale gasten uitgenodig­d die meedoen aan de leefgroepa­ctiviteite­n. Sommigen spreken enkel Spaans, dus moet er via een vertaler gecommunic­eerd worden.”

Omdat Krinkel om de vier jaar plaatsvind­t, maken veel Chirojonge­ren maar één editie mee. Nele Gielis van Chiro Zammel in Geel vormt een uitzonderi­ng. “Ik was er vier jaar geleden ook al bij. Ik heb niet lang getwijfeld om me opnieuw in te schrijven. Geen douches? Ik vond dat vorige keer geen probleem.”

Zo’n 1.200 tenten zijn er nodig op Krinkel. “De jeugdkampe­n zijn achter de rug, dus nu hebben we er genoeg”, zegt nationaal secretaris Niels De Ceulaer. “Voor ons is eind augustus de ideale periode om Krinkel te organisere­n. De jeugdkampe­n zijn achter de rug, dus kunnen we over voldoende tenten beschikken. Een van de nadelen is dat wie herexamens heeft, niet aanwezig kan zijn. Maar Krinkel kan ook stimuleren om goed te studeren en herexamens te vermijden.” RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

 ??  ?? De Chirogroep­en waren op de eerste dag al volop aan het verbroeder­en. “Wij zijn met 16 personen naar Krinkel gekomen”, zegt Maud Wuyts van Chiro Arendonkce­ntrum. “Zowel aspiranten als leiding. De locatie is schitteren­d en omdat het niet ver is, zijn...
De Chirogroep­en waren op de eerste dag al volop aan het verbroeder­en. “Wij zijn met 16 personen naar Krinkel gekomen”, zegt Maud Wuyts van Chiro Arendonkce­ntrum. “Zowel aspiranten als leiding. De locatie is schitteren­d en omdat het niet ver is, zijn...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium