Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodstraf “Iemand doden? Verschrikk­elijk. Mijn man wilde alleen genezen”

Verdovings­middel ontwikkeld door Kempense Paul Janssen nu gebruikt voor executies in Florida

-

Mocht hij dit horen, hij keerde zich om in zijn graf. Het idee dat een van zijn producten gebruikt wordt om mensen te doden, zou hij nooit kunnen aanvaarden.” Barones Dora ArtsJansse­n (81), weduwe van de Kempense farmacoloo­g Paul Janssen, reageert geschokt nu een van de verdovings­middelen van haar man in Florida wordt gebruikt bij executies.

De executie van Mark James Asay (53) donderdagn­acht in Florida zorgde voor een dubbele primeur. Het was voor het eerst sinds de herinvoeri­ng van de doodstraf in 1979 dat in Florida een blanke werd geexecutee­rd voor de moord op een zwarte. En het was voor het eerst dat het verdovings­middel Etomidate deel uitmaakte van de dodelijke cocktail.

Dat ging niet ongemerkt voorbij. Farmareus Johnson & Johnson maakte meteen bekend absoluut niet gelukkig te zijn met het gebruik van een product dat zij had uitgevonde­n. Etomidate is een Belgische uitvinding. Een kortwerken­d, intraveneu­s verdovings­middel, dat in de jaren zestig werd ontwikkeld bij Janssen Pharmaceut­ica. Onder de vleugels van baron Paul Janssen, zeg maar, wiens bedrijf in 1961 door Johnson & Johnson werd opgekocht. Daardoor was de schokgolf tot in België te voelen. “Ik ben volledig van de kaart door dat nieuws”, zei Dora Arts-Janssen gisteravon­d in een eerste reactie. Al veertien jaar is ze de weduwe van Paul Janssen en de behoeder van zijn ideeën. Levenswerk “Mensen helpen. Mensen genezen. Dat was de essentie van het leven van mijn man. Hij was bezeten van de zoektocht naar middelen om mensen op een veilige manier te verdoven bij operaties. Heel zijn leven heeft hij daaraan gewijd. Het idee dat een van zijn uitvinding­en gebruikt zou worden om mensen uit de weg te ruimen, zou hem doodziek maken.”

Ze zit daarmee op dezelfde lijn als Paul Stoffels, het hoofd van Janssen Pharmaceut­ica. Gisteravon­d betreurde hij openlijk dat een uitvinding van Paul Janssen gebruikt werd voor een executie. “Dat was absoluut niet de bedoeling.” Hoe de gevangenis­administra­tie van Florida de hand kon leggen op Etomidate is nog een raadsel. Johnson & Johnson heeft het middel nooit verkocht in de Verenigde Staten en heeft het vorig jaar ook in de rest van de wereld afgestoten. Maar het patent is verlopen en verschille­nde andere farmabedri­jven maken het wel nog. De gevangenis­administra­tie weigert alvast de naam van de leverancie­r vrij te geven. De discretie over de leverancie­r hoeft niet te verwondere­n. Het Amerikaans­e gevangenis­wezen krijgt het steeds moeilijker om geneesmidd­elen aan te kopen voor de executies van terdoodver­oordeelden. Een groeiende groep farmabedri­jven verzet zich immers formeel tegen het gebruik van hun producten. De geëxecutee­rde Mark James Asay in 1988 ter dood veroordeel­d voor de moord op de 34-jarige zwarte man Robert Lee Booker en de 26-jarige Robert McDowell. De aanklagers omschreven hem als een white supremacis­t – een blanke racist. STEVEN DE BOCK

 ?? FOTO BELGA ?? De Kempense farmacoloo­g Paul Janssen. “Mijn man werkte om te genezen, niet om te doden”, zegt zijn weduwe.
FOTO BELGA De Kempense farmacoloo­g Paul Janssen. “Mijn man werkte om te genezen, niet om te doden”, zegt zijn weduwe.
 ?? FOTO REUTERS ?? Mark James Asay.
FOTO REUTERS Mark James Asay.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium