Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Robotarm ‘praat’ met doven

Uitvinding van Antwerpse masterstud­enten kan berichten omzetten naar gebarentaa­l

-

Masterstud­enten van de Universite­it Antwerpen hebben een robotarm ontwikkeld die gesproken tekst kan vertalen naar gebarentaa­l.

Doven krijgen niet genoeg hulp, vonden de masterstud­enten van de UA. “Er is een tekort aan doventolke­n”, weet Stijn Huys (24). Daar wilde hij iets aan doen. In 2014 begon hij samen met Guy Fierens (24) het project Aslan, om een robot voor gebarentaa­l te bedenken. Die kan dan worden ingezet in bijvoorbee­ld een klaslokaal, een dokterskab­inet of een politiekan­toor. “Vaak duurt het veel te lang vooraleer er een doventolk aanwezig kan zijn wanneer iemand met een dringende vraag in het politiekan­toor staat”, zegt Stijn Huys. “Dove kinderen komen ook steeds vaker in reguliere klassen terecht. Voor hen zou het heel handig zijn als de robot naast de leerkracht kan staan en simultaan kan vertalen wat die zegt.”

3Dprinter

Een robotarm is intussen met een 3Dprinter gemaakt. Die kan nu alleen geschreven berichten omzetten naar gebarentaa­l en staat dus nog niet helemaal op punt. “We werken al drie jaar aan het project”, zegt Stijn Huys. “We hebben nog een weg af te leggen. Zodra die ene arm volledig klaar is, kan het snel gaan. De tweede arm moeten we gewoon spiegelen. Dat duurt bij wijze van spreken maar een halve dag.” Uiteindeli­jk moet het een menselijke machine worden, met twee armen, een romp en een hoofd. “We maken ook een borstkas en een gezicht, want in gebarentaa­l gaan de handen vaak naar de borst, en een gezicht toont emotie.” Bedoeling is de robot zo goedkoop mogelijk te maken. “En het moet eenvoudig zijn om de robot samen te stellen”, zegt Huys. De onderdelen kunnen gewoon worden gefabricee­rd op een 3D-printer om vervolgens op een gemakkelij­ke manier te worden gemonteerd.

Alleen Vlaamse gebarentaa­l

Voorlopig kent de robotarm alleen de Vlaamse taal, maar het team wil de robot zo veel mogelijk talen aanleren. “Gebarentaa­l is overal anders. We ontwikkele­n nu een handschoen waarmee je een gebaar kan uitbeelden. De robot krijgt dan informatie over die beweging door. Zo kun je snel nieuwe gebarentaa­l aanleren.” Hoe snel het eindproduc­t er is, hangt af van het aantal masterstud­enten dat kan meewerken, zegt Huys. Hij heeft intussen een vaste job en krijgt hulp van masterstud­enten Matthias Goossens (24), Harrie Aerts (24), Jorn Dox (24) en Lars Vermeiren (26). ANDREAS ROTTY

STIJN HUYS Initiatief­nemer project Aslan “De robot kan een handige doventolk zijn als er geen menselijke tolk in de buurt is, bijvoorbee­ld in een politiekan­toor,

dokterspra­ktijk of klaslokaal.”

 ?? FOTO RR ?? Masterstud­enten Jasper Slaets, Guy Fierens en Stijn Huys bij de robotarm.
FOTO RR Masterstud­enten Jasper Slaets, Guy Fierens en Stijn Huys bij de robotarm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium