Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van piratenjac­ht tot ontmijning

Onuitspree­kbaar geheimtaal­tje is de regel

-

In een wereldover­zicht houdt Defensie alle buitenland­se operaties bij op het internet. Wat daarbij steevast opvalt: militairen hebben een zwak voor onuitspree­kbare afkortinge­n gelardeerd met een vaak ondoorgron­delijk jargon.

Zo namen we tot vorige maand deel aan ‘Eunavforme­d’, en zelfs aan ‘Eunavforme­d-FHQ’. In mensentaal: het hoofdkwart­ier van de Europese marine die voor de Libische kust vluchtelin­genbootjes poogt op te sporen.

In al die jaren zijn er in feite twee werkterrei­nen. Aan de ene kant sinds 1992 de militaire inzet onder de paraplu van de Verenigde Naties, de NAVO of de Europese Unie. Aan de andere kant de ‘Belgische’ operaties waarbij de luchtmacht met de para’s Belgen ging evacueren in Centraal-Afrika. Dat laatste gebeurde in 1990 in Rwanda en in 1991 in Congo. Nadien werden de troepen nog enkele keren gemobilise­erd, zoals in 1997 bij de val van Mobuto, zonder evenwel in te grijpen. De internatio­nale operaties kwamen op gang in 1992 toen de bom barstte in de Balkan. Twaalf jaar lang zou België daar onder allerlei namen blijven. Tegelijk vloog België er ook in Somalië in, waar het een jaar lang orde op zaken stelde rond Kismayo. Sinds 2012 zitten er ook Belgen in Afghanista­n. En jarenlang waren er ontmijners actief in het zuiden van Libanon, terwijl tussendoor enkelen ook in Laos gingen werken. Sinds 2009 wordt ook regelmatig mee gepatrouil­leerd in de wateren rond Somalië, terwijl vandaag de klemtoon ligt in het Midden-Oosten en Centraal-Afrika. www.mil.be/nl/perspuntop­eraties

 ?? FOTO RR ?? Onze militairen op patrouille bij de Niger in Mali.
FOTO RR Onze militairen op patrouille bij de Niger in Mali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium