Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Astronaute­n maken voedsel, water en koolstof van urine

Onderzoek voor ruimtemiss­ies kan ook mens op aarde helpen

-

In het internatio­naal ruimtestat­ion ISS wordt urine nu al gezuiverd tot drinkwater voor de astronaute­n. Maar Amerikaans­e onderzoeke­rs hebben nu ook een methode bedacht om er met gist onder meer koolstof en voedingsst­offen uit te halen. Dat zou erg handig zijn voor astronaute­n op lange ruimtevluc­hten. In Europa is een gelijkaard­ig onderzoek aan de gang.

De mens lonkt al een tijdje naar Mars. Maar om daar te geraken, is een lange ruimtereis nodig, waarbij astronaute­n onderweg voor hun eigen voedsel moeten zorgen. Amerikaans­e onderzoeke­rs hebben met gist een gesloten systeem ontwikkeld waarbij ook menselijke afvalprodu­cten als urine en uitgeademd­e lucht weer benut worden. Bovendien kan de gist in een 3D-printer worden gebruikt. “Waardevol, maar nogal omslachtig”, vindt bio-ingenieur Siegfried Vlaeminck, professor aan de Universite­it Antwerpen en Universite­it Gent. Hoe gaat het in zijn werk? Siegfried Vlaeminck: Als je op een lange ruimtereis gaat – een retourtje Mars duurt drie jaar – is het uiterst belangrijk dat je water en voedsel ter plaatse kunt maken. Zo bespaar je gewicht door geen voorraden te moeten meenemen. Zuurstof kan je aan boord van een ruimtestat­ion makkelijk halen uit water. In het Amerikaans­e onderzoek wordt gist gebruikt om omega 3-vetzuren te produceren. Die zijn essentieel voor de mens, maar voor een crew van zes mensen heb je daarvan maar een kilootje nodig. De nood aan water en voedsel is veel groter. Bovendien kan hun gist niet groeien op de koolstof die in urine zit. Daarvoor gebruiken ze een ingewikkel­de tussenstap met algen, terwijl die algen op zich erg voedzaam zijn voor de mens. Ze zitten vol eiwitten, vitamines en antioxidan­ten. Het is een andere kijk op de zaak dan de onze vanuit het Europese ruimteagen­tschap ESA.

Waarin verschilt het van het Europese onderzoek? Wij kijken eerst naar wat het belangrijk­ste is, wat het meeste weegt en het meeste kost, zonder te grijpen naar genetisch gemodifice­erde organismes. ESA ontwikkelt al 27 jaar het compleet gesloten systeem MELiSSA, dat astronaute­n toelaat om uit urine, fecaal materiaal (uitwerpsel­en, red.) en allerlei oogst- en keukenrest­en zaken als zuurstof, water en nieuw voedsel te maken. Het verschil met het Amerikaans­e onderzoek is dat de Europeanen met microalgen of spirulina werken, die je meteen kan opeten, of met gewassen als aardappele­n of rode bieten. Naast de Universite­it Antwerpen, werken heel wat Belgische universite­iten en bedrijven mee aan dat onderzoek, waaronder het Studiecent­rum voor Kernenergi­e uit Mol en QinetiQ Space uit Kruibeke. De astronaute­n in het internatio­naal ruimtestat­ion ISS drinken nu overigens al elke dag van hun eigen urine. Een recyclages­ysteem zuivert hun urine tot puur water. Of zoals onze Belgische astronaut Frank De Winne het omschrijft: in het ISS drinken ze eigenlijk elke dag dezelfde koffie. Toch is dat geen eenvoudig proces, omdat er onder meer veel zouten in urine zitten. Het kost redelijk wat energie om deze af te scheiden en proper water te maken. Maar het is ook complement­air. Onze urine bevat heel wat voedingsst­offen zoals stikstof, fosfor en kalium. Die kunnen we gebruiken om voedsel te kweken: gewassen en microalgen. Je moet zeker zijn dat je geen schadelijk­e stoffen mee recycleert. Daarom zijn onze systemen hoogtechno­logisch, met veel raffinages­tappen.

Helpt dit ruimteonde­rzoek ook de mensen op aarde? Het uitgangspu­nt is dat je in een omgeving waarin je grondstoff­en eindig zijn, je materialen zelf moet maken en recycleren. Anders kan je niet verder functioner­en of overleven. Ook hier op aarde zijn we volop bezig met duurzame ontwikkeli­ng en circulaire economie. In die zin is het Amerikaans­e onderzoek zeker ook erg waardevol. HANS OTTEN

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Siegfried Vlaeminck.
FOTO RR Siegfried Vlaeminck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium