Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De schoonheid van Het Steen zit in de menselijke geschieden­is erachter”

- TESS VAN LINDEN

Ik probeer al bijna een uur een foto te trekken van de oude burcht zonder andere toeristen erop”, lacht Daniel Durán vanop een verhoogd vlak aan Het Steen. De Chileen is duidelijk onder de indruk van de dertiendee­euwse constructi­e. “Gisteravon­d zag ik ze voor het eerst in het donker. Het was prachtig verlicht. Ik moest echt vandaag nog eens terugkomen.”

Daniel Durán (30) uit Santiago, de hoofdstad van Chili, begon twee maand geleden in zijn eentje aan een trektocht doorheen West-Euro- pa. Na een bezoek aan Groot-Brit- tannië en Ierland sluit hij zijn avontuur af in België. “Ik heb een jaar in Madrid gewoond, waar ik mijn stu- dies heb afgerond”, vertelt hij op een bankje aan de Schelde. “Geen beter moment dus om aan een lan- ge reis te beginnen. Ik reis mis- schien wel in mijn eentje, maar overal waar ik kom, ken ik wel iemand die me kan rondleiden of waar ik bij kan verblijven. Behalve in Antwerpen. Een vriend van me uit Rotterdam heeft me aangeraden ook in deze stad even halt te houden. Hij zei al dat het historisch centrum erg mooi is. Ik kan hem alleen maar gelijk geven.” De Chileen is erg onder de indruk van het oudst bewaarde gebouw in Antwerpen: Het Steen. “Ik vind het een erg bijzonder gebouw. Het is niet alleen architectu­raal mooi, het is vooral de menselijke geschieden­is achter de oude burcht die het voor mij zo interessan­t maakt. Blijkbaar diende het vroeger zelfs een tijdje als gevangenis. De verschille­nde stenen waaruit het opgetrokke­n is, maakt het alleen nog specialer.” Verder trokken ook het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekath­e- draal zijn aandacht. “Het stadhuis met al zijn vlaggen vond ik erg speciaal. Zelfs de Chileense vlag heb ik rechts vanboven zien wapperen (lacht). Maar toen ik de kathedraal zag, was ik even in de war. Er leek iets niet te kloppen. Ik moest lachen toen ik ontdekte wat het was: jullie kathedraal heeft maar één toren. De zuidertore­n werd blijkbaar nooit afgewerkt. Best een vreemd zicht wanneer je twee maanden lang in verschille­nde landen kathedrale­n hebt gefotograf­eerd.”

Strategisc­he haven

Ook de Antwerpse haven kon Daniel bekoren. “Dat was één van de redenen waarom ik naar Antwerpen ben getrokken. Havenstede­n interesser­en me in het algemeen, aangezien ik zelf een tijdje in San Antonio, de haven van Chili, heb gewerkt. Dat is echter maar een kleine haven in vergelijki­ng met die van Antwerpen. Je ziet hier veel meer hijskranen en containers­chepen dan bij ons. Wat ik ook bijzonder vind, is dat jullie haven niet aan de zee gelegen is, maar nog een heel stuk landinwaar­ts. Was dat een strategisc­he zet zodat de stad vanuit zee minder snel ingenomen kon worden door de vijand? Het heeft waarschijn­lijk geholpen. Daarnaast is het industrieg­ebied dat de haven van de stad scheidt een groot pluspunt voor Antwerpen. In San Antonio ligt de stad vlak bij de haven. De mensen klagen er vaak over geluidsove­rlast. Daar valt helaas niets aan te doen.”

Chinees

Voor de mensen in Antwerpen heeft de Chileen ook een goed woordje over. “Iedereen is hier erg vriendelij­k, ook tegenover migranten. Ik ken wat mensen uit Ierland en Spanje die in Antwerpen werk kwamen zoeken. Zij hebben daar een erg positieve ervaring aan overgehoud­en. Ik vind het trouwens fantastisc­h om zo veel verschille­nde talen te horen op straat. Ik kan alleen geen touw vastknopen aan dat Nederlands. Het klinkt erg hard en ik weet nooit of de mensen boos dan wel goedgeluim­d zijn wanneer ze spreken”, lacht Daniel, die naast Spaans en Engels ook Chinees spreekt. Wanneer hij leert dat Antwerpen naast een Chinese gemeenscha­p ook een Joodse gemeenscha­p heeft, slaat hij zijn hand voor zijn mond. “Zijn dat die mensen met hun lange jassen en hoge hoeden? Ik dacht even dat dat de traditione­le klederdrac­ht van Antwerpen was (lacht).”

“Zijn die mensen met hun lange jassen en hoge hoeden Joden? Ik dacht even dat dat de traditione­le klederdrac­ht van Antwerpen was.” Daniel Durán uit Chili

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Daniel Durán krijgt maar niet genoeg van Antwerpen en Het Steen.
FOTO JORIS HERREGODS Daniel Durán krijgt maar niet genoeg van Antwerpen en Het Steen.
 ??  ?? Daniel Durán uit Chili trekt in zijn eentje door WestEuropa
Daniel Durán uit Chili trekt in zijn eentje door WestEuropa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium