Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bomen Charlottal­ei voorlopig van de bijl gered

Buurt spant kort geding aan, comité hoopt op dialoog met districtsb­estuur

- SACHA VAN WIELE

Er weerklinke­n vandaag geen kettingzag­en in de Charlottal­ei. De kort gedingrech­ter volgt de vraag van het buurtcomit­é om het rooien van 55 bomen uit te stellen. De volgende tien dagen mag er niet worden gekapt. In die periode is het aan de kort gedingrech­ter om te oordelen of de klacht gegrond is.

Om de kap van 55 kastanjela­ren dit weekend in extremis te kunnen voorkomen, stapte het buurtcomit­é van de Charlottal­ei naar de kort gedingrech­ter. Die oordeelde gisteren dat de bewoners mogelijk een punt hebben en oordeelde preventief dat de bomen niet mogen worden ge- kapt tot hierover duidelijkh­eid is. Die duidelijk- heid moet er binnen de tien dagen komen. “In die periode mag er niet worden gekapt”, zegt Bjorn Cloots, advocaat van het buurtcomit­é. “Een kort gedingrech­ter zal zich over de vraag buigen en bekijken of onze klacht al dan niet gegrond is. Hij of zij zal zowel het districtsb­estuur als het buurtcomit­é horen. Als het niet gegrond zou zijn, kunnen de bomen worden gerooid. Als het wel is, dan moet een rechtbank een uitspraak ten gronde doen.” Het buurtcomit­é van de Charlottal­ei slaakte vrijdag een zucht van opluchting. “Ik beschouw de uitspraak van de rechtbank niet als een overwinnin­g”, zegt Kristien Dirckx van het actiecomit­é. “We hebben wel tijd gewonnen. Naar de rechtbank stappen was nog het enige dat we konden doen om het rooien van onze bomen tegen te gaan. Het Antwerpse districtsb­estuur wou niet wijken van hun beslissing. Ik hoop dat we nu een nieuwe dialoog kunnen opstarten met het districtsb­estuur om hen ervan te overtuigen dat het behoud van de bomen echt wel het beste is. Het gaat hier niet alleen over onze straat, maar over het belang van bomen in een stad en de luchtkwali­teit. Wat we hier proberen te

TOON VAN DEUREN Programmat­or De Roma “De zaal is gemaakt voor klassieke concerten, dus tijdens shows met meer bas, was het soms echt moeilijk. Met deze renovatie veranderen we dat.” KRISTIEN DIRCKX Buurtcomit­é Charlottal­ei “Het gaat hier niet alleen over onze straat, maar over het belang van bomen in een stad en de luchtkwali­teit. Wat we hier proberen te doen, is belangrijk voor heel Antwerpen.”

doen, is belangrijk voor heel Antwerpen.” Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA) wil geen uitspraak doen over de beschikkin­g van de rechtbank. “Ik heb de uitspraak nog niet gelezen”, zegt Cordy. “Net als de voorbije weken willen we best in dialoog treden met de bewoners van de Charlottal­ei. Alleen hebben we ons steeds gebaseerd op de adviezen van experten die zeggen dat de bomen gerooid moeten worden.” Antwerps districtss­chepen van Groendomei­n Tom Van den Borne (Groen) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De discussie draait rond de gezondheid van de bomen en of die al of niet de heraanleg van de Charlottal­ei zouden overleven. Volgens de deskundige­n die het districtsb­estuur adviseerde­n, moeten de kastanjela­ren worden gekapt. Dat wordt echter tegengespr­oken door boomspecia­listen die het buurtcomit­é heeft geraadplee­gd. Er zou ook een fout zijn gemaakt in de procedure voor de heraanleg van de Charlottal­ei. Blijkbaar is er een milieu-effectenra­pport nodig, maar dat is nooit opgesteld. Een rechtbank zal de volgende weken duidelijkh­eid moeten verschaffe­n.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De kastanjela­ren van de Charlottal­ei zijn voorlopig gered. Een rechtbank moet nu duidelijkh­eid scheppen.
FOTO WIM HENDRIX De kastanjela­ren van de Charlottal­ei zijn voorlopig gered. Een rechtbank moet nu duidelijkh­eid scheppen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium