Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu komen de bassen écht tot hun recht”

De Roma pakt uit met nieuw geluidssys­teem en opgesmukte zaal

- NATACHA MICHIELS De Roma opent opnieuw op 2 september. Alle info en data: www.deroma.be

Vzw De Roma in Borgerhout vernieuwde afgelopen zomer het volledige geluidssys­teem en verbeterde de akoestiek van de concertzaa­l. Het plafond, de muren, het balkon en de P.A. werden onder handen genomen. “We weten dat het geluid soms niet goed was. Daar brengen we nu veranderin­g in.” Met nog één week te gaan, is de volksschou­wburg bijna klaar voor het grote publiek.

Wie binnenkort naar De Roma gaat, zal op het eerste zicht weinig verschil merken. De mooie zaal behoudt haar authentiek­e uiterlijk, maar wie verder kijkt (en vooral luistert), merkt zeker verschille­n. Toon Van Deuren, programmat­or bij De Roma, wijst naar de grote witte schijf aan het plafond. “Het valt niet op, maar dat is een opblaasbar­e eivorm die de welving van het plafond verandert en het geluid absorbeert. Als je in het midden van de zaal stond en in je handen klapte, dan kreeg je een grote flutter, wat je kan

vergelijke­n met heel veel echo’s achter elkaar. Tijdens een concert kon dat echt storend zijn. Afhankelij­k van het genre kregen we af en toe klachten van het publiek. De zaal is gemaakt voor klassieke of akoestisch­e concerten, maar bij shows met meer bas, zoals hiphop, was het soms echt moeilijk. Met deze renovatie brengen we daar veranderin­g in. En binnenkort volgt al meteen een eerste grote test, want op 25 september krijgen we DJ Shadow over de vloer.” Buiten een aantal kleinere zaken is alles klaar. De komende week wordt er nog gewerkt aan het balkon en het rooster voor de basspeaker­s. De leerlingen van Het Keerpunt (Prins Leopoldstr­aat, onderdeel van het Centrum voor Leren en Werken Antwerpen) plaatsten onderaan de zijmuren valse wanden, waar je niets meer van ziet. “We werken heel vaak met hen samen. Ze hebben bijna al het ijzerwerk in De Roma gemaakt en hielpen ook bij andere verbouwing­en. De meeste leerlingen volgen tweedekans­onderwijs of het traject Lerend Werken van VDAB.”, vertelt Toon. Boven het balkon zijn er ook panelen gehangen. Die vangen, zoals de wanden, het geluid op in plaats van het te weerkaatse­n. Leuk detail: in het middelste paneel zit een uitsparing waar vroeger de projectiec­abine van de voormalige cinema was. Jochen Desmedt vertelt enthousias­t over de achtermuur van het balkon, die eigenlijk een gigantisch doek blijkt te zijn. “We verwerken overschott­en van doeken tot geluidsiso­lerende matten. Om het uiterlijk van de zaal te behouden, hebben we op dat doek een foto geprint die een exacte kopie is van achtermuur die afgebroken is. Je ziet amper een verschil, maar voor de klank is het een grote verbeterin­g. De ‘muur’ absorbeert alle geluiden. Als je er naast gaat staan, lijkt het zelfs alsof je langs één kant doof bent. Je verwacht dat het geluid zal weerkaatse­n, maar dat gebeurt niet.” In samenwerki­ng met Amptec installeer­de Wim Van den Heuvel, technisch coördinato­r bij De Roma, ook nog een volledig nieuwe geluidsins­tallatie. De combinatie met de akoestiek moet zowel voor de artiesten als het publiek een veel betere ervaring opleveren.

Toon: “We zijn heel blij dat alles zo vlot is verlopen. Met hulp van onze vrijwillig­ers zijn ook de toiletten en de koeling volledig vernieuwd. Met de akoestiek en de geluidsins­tallatie blijven we binnen het budget van 325.000 euro. We hebben zelfs iets extra gedaan: de gordijnen kunnen verschuive­n, waardoor we de zaal kleiner kunnen maken en toch het balkon open kunnen doen. Zo zijn onze gasten op voorhand zeker dat ze kunnen zitten en blijft het beneden ook gezellig.”

TOON VAN DEUREN Programmat­or “We werkten voor de renovatie van de zaal samen met leerlingen uit het tweedekans­onderwijs of mensen die via VDAB een traject volgen.”

 ??  ?? Toon Van Deuren, programmat­or van De Roma. Achter hem ziet u de nieuwe ‘achtermuur’, die eigenlijk een geschilder­d doek is.
Toon Van Deuren, programmat­or van De Roma. Achter hem ziet u de nieuwe ‘achtermuur’, die eigenlijk een geschilder­d doek is.
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? De nieuwe installati­e, de eivormige inflatable, de valse zijwanden, de panelen boven het balkon en de nieuwe ‘achtermuur’. Kortom: De Roma steekt in een fris kleedje.
FOTO'S JEROEN HANSELAER De nieuwe installati­e, de eivormige inflatable, de valse zijwanden, de panelen boven het balkon en de nieuwe ‘achtermuur’. Kortom: De Roma steekt in een fris kleedje.
 ??  ?? Het podium met de gloednieuw­e speakers.
Het podium met de gloednieuw­e speakers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium