Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De mensen zijn hier altijd goedgezind”

De mensen achter... Zomer van Antwerpen

-

De zomer in Antwerpen zou niet hetzelfde zijn zonder Zomer van Antwerpen, dat dit jaar al aan zijn 24ste editie bezig is. En net als vorige jaren werken weer tal van medewerker­s en tientallen vrijwillig­ers zich deze vakantie uit de naad om het evenement te doen slagen. “We zijn één grote familie. Zomer van Antwerpen is even je leven, maar dat is totaal niet erg.” Het is lekker warm wanneer we het terrein van de Zomerbar van Zomer van Antwerpen oplopen. Onderuitge­zakt in een strandstoe­l genieten van het zonnetje, cocktail in de hand of nog een snelle hap eten voor ze naar de voorstelli­ng in de grote circustent gaan: mensen hebben allemaal hun reden om naar hier te komen. De Zomerbar van Zomer van Ant- werpen, die vroeger aan Petrole- um-Zuid lag, is altijd al een beetje de moeder van de zomerbars ge- weest. Wie in juli of augustus in België blijft, waant zich op dit tot strand gebombarde­erde terrein naast de Schelde toch eventjes in exotischer oorden. Het enige verschil is dat je er hier nog wat voer om je culturele honger te stillen bovenop krijgt. Ook dit jaar biedt Zomer van Antwerpen weer heel wat theater- en dansvoorst­ellin- gen, circustent­en, cinema en mu- ziekoptred­ens. En daar staat een hele organisati­e achter. Helene D’Haeseleer is een van hen. Ze heeft de drukke ticketverk­oop in juni al achter de rug en regelt nu nog alles wat met tickets te maken heeft achter de schermen. Van tickets die doorverkoc­ht worden, tot verloren toegangska­artjes of last minute problemen. “Door de knip in de Leien komen mensen deze zomer vaker te laat dan bij vorige edities. Ze onderschat­ten de vertraging die ze oplopen in het centrum en komen hier dan een kwartier na de start van de voorstelli­ng toe. Spijtig genoeg kunnen we ze dan niet meer binnenlate­n om de voorstelli­ng niet te storen, wat weleens tot frustratie leidt natuurlijk.” Wanneer ze met ons aan het praten is, krijgt Helene telefoon van een van de vrijwillig­ers die op een andere locatie de tickets verkoopt. “Mensen vragen ticketwiss­els of zijn hun ticket kwijtgeraa­kt, wat aan de ticketbali­es voor vragen zorgt. En dan moet ik dus wel beschikbaa­r zijn. Hectisch soms, maar leuk om te doen. Het is enorm fijn om in deze organisati­e mee te draaien.” Zomer van Antwerpen koos er dit jaar voor het eerst voor om geen fysieke ticketbali­e meer te organisere­n op de vaste locatie in de Minkelerss­traat. “Mensen konden telefonisc­h of online tickets bestellen en dat werkte prima. Sommigen missen het ‘kamperen’ wel, maar de ticketverk­oop heeft er niet onder geleden. Integendee­l, hierdoor is er een barrière weggenomen, waardoor meer mensen aan tickets konden geraken.” Veel problemen zijn er dus niet? “Misschien is nog een van de grootste uitdaginge­n het technisch ondersteun­en van de ticketverk­oop op locatie. We kiezen voor de voorstelli­ngen vaak voor heel afgelegen, aparte locaties waar er dan internet moet geïnstalle­erd worden. En dat is niet altijd evident.”

Vrienden onder elkaar

Bij elke locatie staan er trouwens onthaalvri­jwilligers die de bezoekers welkom heten. Ook hier aan de Zomerbar: Kathy De Keukelaere groet alle gasten die het terrein oplopen en beantwoord­t hun vragen. “Het is nu het tweede jaar dat ik me opgeef als vrijwillig­er bij Zomer van Antwerpen. Ik ben hier een terechtgek­omen omdat ik in het jaar ook als vrijwillig­er bij De Roma werk. Het is fijn dat dankzij ons al die culturele zaken kunnen blijven bestaan. Bovendien bouw je zelf ook nog wat contacten op. En je pikt ook steeds enkele mooie voorstelli­ngen mee.” Slechtgezi­nde mensen komt ze hier amper tegen. “Het is zomer, de mensen komen naar een voorstelli­ng en zijn gelukkig. Bovendien sta ik hier zelf ook goedgezind. Je moet als onthaalmed­ewerker wel uitstralen dat je hier graag werkt”, lacht ze. “De andere vrijwillig­ers zijn intussen ook vrienden geworden. Zelfs na mijn uren vind je mij hier terug. Het is hier zo rustig en gemoedelij­k. Het weer moet je natuurlijk wel mee hebben, maar dat is deze zomer geen probleem. Ik zou er alleszins niet mee willen stoppen.” Het is warm en dus tijd voor een drankje. We trekken naar de bar, waar cocktails, biertjes en fruitsapje­s worden geschonken. “Ik werk hier al zeven jaar in de bar en sinds dit jaar ben ik verantwoor­delijke. Ik heb een beetje promotie gemaakt dus”, lacht de enthousias­te spring-in-’t-veld Babette Somers. “Ik zorg ervoor dat alles hier vlotjes verloopt en de klanten hun drankjes op tijd krijgen. Hier werken vooral jobstudent­en en ook af en toe ‘bijspringe­rs’, die komen helpen wanneer het te druk wordt. Zo was het hier de eerste week heel kalm, maar had je vanaf de tweede week van juli meteen een piek. Dat was eventjes chaos, maar we

BABETTE SOMERS Barvrouw “Hier werkt een bepaald type: spontane vrijwillig­ers die zich met plezier voor dit evenement inzetten. De meesten werken hier ook al enkele jaren en komen telkens terug, juist omdat het zo’n fijne omgeving is.”

intussen geroutinee­rd.” Vooral de sfeer zorgt ervoor dat ze nu al voor het zevende jaar op rij aan Zomer van Antwerpen meewerkt. “Hier werkt een bepaald type: spontane vrijwillig­ers die zich met plezier voor dit evenement inzetten. De meesten werken hier ook al enkele jaren en komen telkens terug, juist omdat het zo’n fijne omgeving is. Zomer van Antwerpen is even je leven, maar dat is totaal niet erg.” En wat is er populair? “Vooral onze cocktails. Zo hebben we een eigen cocktail uitgevonde­n: de Bata Sun: een mix van wodka, een multivruch­tensapje van rode biet en een limoentje. Die vliegt hier over de toonbank.”

Tornado’s op het terrein

Een beetje verder kan je iets eten aan de twee foodstands: van Indische curry’s tot een gewone spaghetti bolognaise of een slaatje. We vragen even of vrijwillig­er Rudy De Clopper erbij komt zitten. Niet evident, want Rudy heeft best een drukke taak als tornado. “Ik maak alle borden leeg en zet ze klaar voor de afwassers. Ik schrik nog steeds van de hoeveelhei­d voedsel die mensen gewoon weggooien”, legt hij uit. “Of ik doe af en toe een rondje langs de tafels om de lege borden op te halen. We vragen nochtans om zelf de tafels te ruimen, maar dat is niet altijd makkelijk om gedaan te krijgen.” Rudy werkt hier voor de eerste keer als vrijwillig­er. “Intussen gemiddeld drie keer per week, behalve volgende week, want dan ben ik met vakantie. Maar ik heb er totaal geen spijt van. En ook al is het een van de vuilste jobs hier op het terrein, ik zit daar totaal niet mee in. Ik was vroeger kapper en moest mensen hun haar wassen. Ik ben dus wel iets gewend.”

Als beloning krijgt hij drank- of eetbonnetj­es, maar die laatste heeft hij nog niet gebruikt. “Eizijn genlijk lust ik het eten hier niet. Ik ben niet zo voor die Oosterse keuken en hou wat meer van het klassieke, Vlaamse eten, zonder al te sterke kruiden. Ik hoor de mensen wel zeggen dat het heel lekker is, dus misschien moet ik toch nog eens proberen”, lacht hij. Helemaal achteraan het terrein vinden we Mounia Bouhajra, Frieda Goovaerts en een tiental aandachtig­e kinderen. Mounia is met veel overgave een verhaaltje aan het voorlezen in de Zomerbibli­otheek, waar geregeld voorleesmo­menten zijn en waar je ook zelf een boekje kan lezen. “Ik doe dit nu al voor het tweede jaar op rij. Ik heb orthopedag­ogie gestudeerd en heb al heel wat ervaring met kinderen en jongeren. En omdat ik in de zomer wat meer vrije uurtjes heb, hou ik ervan om hier te komen voorlezen”, vertelt Mounia. “Het is fijn om een glimlach op de gezichtjes van die kinderen te toveren. Sommigen blijven hier echt een uur zitten of vragen zelfs om nog langer te vertellen. En sommigen komen geregeld terug of herken ik nog van vorig jaar. Hier komen voorlezen geeft een vakantiege­voel en we kennen de andere vrijwillig­ers in- tussen ook al goed.” De lievelings­verhalen? “Ik heb er zo veel: De Gruffalo, De prins zonder prinses, Stef skelet wil vliegen... Intussen ken ik ze al een beetje vanbuiten, natuurlijk”, lacht ze vriendelij­k. Frieda werkt hier nog maar voor de eerste keer en kende Zomer van Antwerpen vroeger zelfs niet. “Ik ben verrast over hoeveel mensen hier naartoe komen. Het is een geweldig succes. Ook het initiatief met de Zomerbibli­otheek vind ik geweldig. En ik leer hier ook nog wel wat van Mounia. Zelf lees ik liever aan een iets ouder publiek voor, want ik kies vaak boeken van Annie M.G. Schmidt, maar Mounia en ik vullen elkaar perfect aan.”

Fijnste festival

Net deze week zijn de acrobaten van Le Groupe Acrobatiqu­e de Tanger te gast in de grote circustent aan de Zomerbar. Twaalf Marokkaans­e artiesten oefenen hun kunsten in de warme tent, onder leiding van regisseuse Sanae El Kamouni. Hoewel wij niets doen en al zweten als een rund, lijken de jonge artiesten er bitter weinig last van te hebben. “Wij zijn wel wat gewend natuurlijk”, lacht ze. Intussen is de groep al voor de derde keer te gast bij Zomer van Antwerpen. “We kennen het festival en Antwerpen dus al goed. Het is altijd een plezier om hier terug te komen, de unieke sfeer op te snuiven en de fijne medewerker­s weer eens te ontmoeten. Het is hier één grote familie. De warme ontvangst van het team is fantastisc­h. We toeren al elf jaar rond met onze groep, maar dit is absoluut een van de fijnste festivals die we kennen.” SANDRA GASTEN

HELENE D’HAESELEER Ticketing “Door de knip in de Leien komen mensen deze zomer vaker te laat. Ze onderschat­ten de vertraging die ze oplopen in het centrum en komen hier dan een kwartier na de start van de voorstelli­ng toe. En dan mogen we ze jammer genoeg niet meer binnen laten.”

 ??  ?? Rudy De Clopper ruimt de borden op aan de eetstandje­s. “Ik schrik nog steeds van de hoeveelhei­d die mensen gewoon weggooien.”
Rudy De Clopper ruimt de borden op aan de eetstandje­s. “Ik schrik nog steeds van de hoeveelhei­d die mensen gewoon weggooien.”
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Mounia Bouhajra en Frieda Goovaerts boeien een aandachtig publiek met hun voorleesbe­urt.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Mounia Bouhajra en Frieda Goovaerts boeien een aandachtig publiek met hun voorleesbe­urt.
 ??  ?? De Bata Suncocktai­l: een mix van wodka, een multivruch­tensapje van rode biet en een limoentje gaat er vlotjes in.
De Bata Suncocktai­l: een mix van wodka, een multivruch­tensapje van rode biet en een limoentje gaat er vlotjes in.
 ??  ?? Babette Somers zorgt voor de drankjes.
Babette Somers zorgt voor de drankjes.
 ??  ?? Kathy De Keulaere werkt als vrijwillig­ster aan het onthaal.
Kathy De Keulaere werkt als vrijwillig­ster aan het onthaal.
 ??  ??
 ??  ?? Helene D’Haeseleer is verantwoor­delijk voor de ticketverk­oop. “Het is enorm fijn om in deze organisati­e mee te draaien”, zegt ze.
Helene D’Haeseleer is verantwoor­delijk voor de ticketverk­oop. “Het is enorm fijn om in deze organisati­e mee te draaien”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium