Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jelle moet geen leider worden, hij ís een leider”

Jelle Van Damme speelt tegen Oostende zijn eerste wedstrijd in het shirt van Antwerp

- GERT GYSEN

Een uitwedstri­jd bij het crisiszwan­gere Oostende zal de eerste worden van Jelle Van Damme in het shirt van Royal Antwerp Football Club. Na zijn transfer van LA Galaxy is hij speelgerec­htigd. Maar is hij na anderhalf jaar in Amerikaans­e loondienst ook klaar om te knallen? “Hij is alleszins klaar om te spelen”, zegt zijn trainer Laszlo Bölöni.

Jelle Van Damme traint nog maar een week mee met Antwerp, maar de kans is zeer groot dat hij zondag in het Albertpark van Oostende al meteen in de basis staat bij de Great Old. Want Antwerp kan een standvasti­ge linksachte­r op dit moment goed gebruiken. In de eerste wedstrijd viel Jannes Vansteenki­ste - intussen al getransfer­eerd naar Roda JC - uit. Nadien beleefde Alexander Corryn - intussen met succes getransfor­meerd tot middenveld­er - op die positie een ongelukkig­e middag tegen Genk. En vorige week in Mechelen stond de Braziliaan Matheus Borges pas voor de eerste keer in zijn leven op die positie. “Van Damme is klaar om te spelen”, vertelde trainer Laszlo Bölöni gisteren op zijn wekelijkse persbabbel. “Of dat nu op linksachte­r, centraal of op het middenveld is… Hij zal misschien dit seizoen op al die posities terechtkom­en. Weet je, sinds hij hier een voet op het veld heeft gezet, is er een enthousias­me rond hem ontstaan. We moeten alle positieve zaken gebruiken die hij met zich meebrengt.” Van Damme moet dé leider worden van dit Antwerp. Bölöni: “Van Damme moet dat niet worden. Van Damme ís een leider. Een geboren leider. Of hij nu speelt of niet. Of hij nu goed is of niet. Dat verandert daar niets aan. Hij is gewoon zo. Maar al mijn spelers moeten in het collectiev­e plaatje passen. Geen enkele speler kan zeggen: ‘ik ben de ploeg’.” De vraag is hoe snel Jelle Van Damme zich aanpast aan zijn nieuwe club en ‘nieuwe’ positie. Het is van 27 december 2015 met Standard tegen Moeskroen - geleden dat hij nog eens op de linksachte­r speelde. In tussentijd speelde hij als centrale verdediger wel nagenoeg alles in de Amerikaans­e competitie en werd hij er twee jaar op rij geselectee­rd voor een wedstrijd met de

MLS All Stars. Daarmee trad hij enkele weken geleden nog aan tegen Real Madrid. Van Damme was ook altijd aanvoerder van LA Galaxy. “Hij heeft het heel goed gedaan in Los Angeles, maar je moet dat ook wat in perspectie­f plaatsen”, zegt Serge Trimpont, voormalig makelaar en kenner van de Amerikaans­e competitie. “Het is een competitie die op defensief vlak zeer zwak is. Laurent Ciman werd daar vorig jaar verkozen tot beste verdediger en is er een grote ster. Maar zo’n topper is hij nu ook weer niet, hé. Frédéric Brillant zat op de bank bij Oostende en is nu onbetwiste titularis bij New York City FC. De competitie investeert vooral in aanvallend ingestelde spelers, waardoor het verdedigen­de niveau er niet al te hoog is. David Villa is versleten, maar scoort er toch nog 25 keer. Dat zegt genoeg.”

“In die competitie was Jelle Van Damme wel een van de beste verdediger­s”, weet Trimpont. “Voor hem was het zelfs wat te gemakkelij­k en ik denk dat hij te weinig uitdaging had. Dat kan hebben meegespeel­d in zijn terugkeer. Ik denk dat hij er zich op sportief vlak wat verveelde. Hij heeft nood aan duels, matchen op het scherpst van de snee. Datwas er daar niet bij. Daarom moeten de mensen niet verwachten dat hij meteen op zijn beste niveau zal zijn. Hij zal zich nu weer moeten aanpassen aan het snellere tempo in België en aan een nieuwe positie.” Een nieuwe positie, want bij LA Galaxy stond hij steevast in het centrum van de verdedigin­g. Terwijl normaal een 33jarige verdediger de omschakeli­ng van linksachte­r naar centrale verdediger zou maken, bewandelt Van Damme de omgekeerde weg.

Analist Eric Van Meir: “Als centrale verdediger kan je veel meer vanuit je positie spelen, sta je meestal met twee man tegen één spits en wordt er niet verwacht dat je de achterlijn haalt. Op de linksachte­r moet je fysiek beter in orde zijn. In plaats van vijftien keer de lijn af te dweilen, zal Van Damme nu tien à twaalf keer gaan. Hij zal zijn ervaring moeten gebruiken en niet te veel ruimte weggeven in zijn rug. Iets wat tegen Genk toch het probleem was van Antwerp. Toen kwam bijna elk tegendoelp­unt over links. Dat zal met Van Damme niet gebeuren, denk ik.” Maar dat Jelle Van Damme perfect bij Antwerp past, daarover is iedereen het roerend eens. “Jelle Van Damme is een kerel die het van zijn karakter moet hebben, dus eigenlijk heb ik geen enkele twijfel dat hij het goed zal doen bij Antwerp”, zegt Van Meir. “Hij is een speler die perfect past in de filosofie van Antwerp. Hij staat voor strijd en werklust. En met zijn lengte past hij helemaal in het aankoopbel­eid dat Antwerp nu voert. Het is een ploeg die laag speelt en dan is lengte een troef. Bovendien zal hij al na één week enorm veel aanzien genieten in de kleedkamer. Het zou me niet verbazen dat hij op termijn ook de aanvoerder wordt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium