Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Megadeal in de maak?

Monaco is kandidaat nummer één om Dendoncker binnen te halen; komt Meïté?

-

De kans is reëel dat Leander Dendoncker (22) tegen AA Gent zijn laatste match voor Anderlecht speelt. Voorzitter Roger Vanden Stock zegt dat hij alleen met een lucratieve transfer bezig is en sluit een vertrek niet uit. Zeker niet nu – naast Atlético Madrid – ook Monaco wat ziet in Dendoncker als opvolger van Fabinho. En de Monegasken hebben een troef. Ze kunnen RSCA Soualiho Meïté (23, exEssevee) aanbieden als vervanger.

Anderlecht stelt met Dendoncker liefst een carrièrepl­an op, zoals het dat ook met Tielemans deed. Nog één jaar blijven – eventueel met een nieuw contract – om dan in 2018 toe te werken naar een mooie transfer. “Ja, dat deed Youri”, aldus Dendoncker. “Maar ik ben Youri niet. Dat Anderlecht een grote inspanning wil doen om mij te houden, is een blijk van erkenning en ik ben het daar dankbaar voor, maar we zien wel. Ik weet zelf nog niet wat er zal gebeuren.”

Meïté in tribune

Dendoncker droomt van Spanje, maar dan moet Atlético bereid zijn om hem te kopen en direct weer te verhuren aan Anderlecht, want de Madrilenen hebben momenteel een transferve­rbod. Dat zou voor alle partijen een ideale oplossing zijn, maar een bod is er nog niet. De grootste interesse komt nu van AS Monaco. Dat staat op het punt om spits Mbappé en middenveld­er Fabinho te verliezen aan PSG voor pakweg 200 miljoen, en de Monegasken zien in Dendoncker wel een nieuwe Fabinho. In juni werd trouwens al gesuggeree­rd dat de Prinsenclu­b het duo Tielemans-Dendoncker wilde herenigen. Op de loting van de Champions League zat Herman Van Holsbeeck volgens Franse bronnen alvast samen met Monacovoor­zitter Vadim Vasilyev om over Dendoncker te praten. Vraagprijs: dik 25 miljoen euro. Opvallend genoeg zei Van Holsbeeck na die loting: “Als Monaco straks Mbappé verkoopt, kan er nog veel bewegen. Voor ons is ook een scenario bespreekba­ar waarin we een vervanger huren van de club die met Dendoncker een akkoord vindt.” Tiens. Met Souahilo Meïté (23) heeft Monaco net het goeie profiel. De Franse Ivoriaan is 1m87 en technisch sterk, maar zit sinds zijn overgang voor 7 miljoen van Zulte Waregem naar Monaco vooral in de tribune . Nul speelminut­en. En toen de middenveld­er sterk presteerde bij Essevee, gaf Van Holsbeeck al eens toe dat hij een erg interessan­te speler was. Is er een megadeal in de maak? “Ik spreek liever niet over mijn toekomst”, aldus Dendoncker. “Als ik bij Anderlecht blijf, zal ik opnieuw alles geven voor Anderlecht. Vertrek ik, dan geef ik alles voor die nieuwe ploeg. Ik zal wel blij zijn als het 1 september is en alle onzekerhei­d weg is. Sowieso ben ik een persoon die niet veel buitenkomt. Niet dat ik me verstop, maar zelfs in de Delhaize vragen de kassamedew­erkers nu: En, blijf je? Onbewust neem je die beslommeri­ngen mee op het veld. Ik kies daar zelf niet voor, maar het is een mentale kwestie. Het is aan mij om me daarvoor af te sluiten.”

Afscheid in Gent?

Dendoncker­s entourage ontkent wel dat geld zijn drijfveer is, zoals Vanden Stock suggereerd­e. Als hij vertrekt, wil de speler tegen Gent liefst in schoonheid af- scheid nemen. Tot nu toe haalde hij zijn niveau niet, was hij fysiek veel minder scherp en boekte Anderlecht slechts 4 op 12. Toch wat te veel geprofitee­rd na zijn topjaar toen hij alle matchen speelde? “Fysiek ben ik nog niet even sterk”, geeft de middenveld­er toe. “Maar dat is omdat we vorig seizoen van in het begin twee wedstrijde­n per week speelden en nu niet. Ik moet in mijn ritme komen. Het is zeker niet zo dat ik minder train. Integendee­l. Ik weet dat alle mensen naar mij kijken, maar het middenveld – het hart van de ploeg – draait voorlopig niet.” Dat is een understate­ment. Op het veld zijn er veel discussies met ploegmaats als Kums. Dat zorgde vorige week mee voor 2-3-verlies tegen STVV. Het bestuur wees beschuldig­end naar de ongemotive­erde spelers. “De boodschap van de directie is aangekomen. De trainer toonde ons ook de beelden van de tegengoals tegen STVV en sprak dan de verantwoor­delijken aan. We hebben heel lang gepraat, vooral de coach. Vorig seizoen was onze sterkte dat we vochten voor elkaar, maar met enkele nieuwe jongens kost het tijd om tot dezelfde solidarite­it te komen, ja. Of het minder goed klikt tussen mij en Kums dan tussen mij en Tielemans? Het is wat zoeken. Youri was offensieve­r. Sven voetbalt lager en eist meer ballen op om het spel te verdelen. De trainer wil gewoon dat er telkens één middenveld­er infiltreer­t: of ik of Sven of Trebel of Stanciu of Gerkens. Er zijn zoveel spelers.” Verlies in Gent en 4 op 15 kan wel een afscheid in mineur betekenen. “Met een punt kunnen we daar niet tevreden zijn”, besluit Dendoncker. “Of de trainer ons de oplossing al aanreikte? Dat zien we zondag wel. Goed voetbal is nu niet het belangrijk­ste, wel de zege. Neen, we zijn niet verzadigd. We zullen ons 200 procent geven.” JÜRGEN GERIL

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Leander Dendoncker.
FOTO ISOSPORT Leander Dendoncker.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium