Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben boos, ook op de spelers”

Gentvoorzi­tter Ivan De Witte schaart zich achter Vanhaezebr­ouck

- MICHAEL VAN DAMME

Uitgereken­d nu AA Gentvoorzi­tter Ivan De Witte voor het eerst voor het seizoen titelambit­ies uitsprak, beleven de Buffalo's de slechtste start in 30 jaar. Na een woelige week waarin coach Hein Vanhaezebr­ouck in het vizier stond, komt De Witte met een boodschap waarin hij de kritieken nuanceert. “Men vergeet dat onze trainer de voorbije drie jaar een en ander heeft bewezen. De spelers moeten niet altijd naar externe factoren wijzen.”

Na een bewogen weekend met de uithaal van trainer Hein Vanhaezebr­ouck richting bestuur vrijdag acht dagen geleden, het gesprek daarover zaterdag en het debacle in Moeskroen zondag, trok AA Gentvoorzi­tter Ivan De Witte maandag voor een korte bezinning naar Zuid-Frankrijk. Als de brand uitslaat, kan de commandant de situatie beter even vanop afstand bekijken om de strategie te bepalen. En tegelijk, om zelf wat af te koelen. De Witte heeft een duidelijke boodschap, voornameli­jk geinspiree­rd door de ontgoochel­ing en boosheid die bij hem broeien sinds de gebeurteni­ssen in Innsbruck, waar Gent Europees werd uitgeschak­eld. Die boodschap wil hij nu de wereld insturen, want in de topper tegen Anderlecht moet AA Gent de 1 op 15 afwenden. Hij haalt zijn trainer uit de vuurlijn.

Uw club zit in crisis, voorzitter. De ergste crisis sinds Hein Vanhaezebr­ouck uw coach is. “Ik heb moeite om onze situatie als een crisis te definiëren. In een crisis liggen de zaken volledig overhoop, dat is het geval niet. Op een schaal van nul tot tien, zijn negen en tien crisis. Wij zitten op zeven. Dat is voor alle duidelijkh­eid ernstig. Terwijl ik vermoedde dat we een behoorlijk comfortabe­l seizoen zouden draaien.”

Waaraan ligt het? “Er zijn externe factoren zoals de onverwacht­e situaties met Neto en Foket, blessures en ongelukkig­e scheidsrec­hterlijke beslissing­en. Het verklaart niet alles, maar we moeten niet in één richting wijzen. Het is een collectiev­e verantwoor­delijkheid: van mijzelf, de trainer en zijn staf en ik denk dat ook de spelers hun verantwoor­delijkheid moeten nemen. Hebben ze wel alles gedaan

om de juiste fysieke paraatheid te hebben, staan ze nog met de voeten op de grond, laten ze zich niet meeslepen in transferbe­slommering­en? Zijn ze bezig met hun werkgever, hun beroep? Ik ben deze week van minuut tot minuut bezig geweest met onze situatie. Doen zij dat ook? Ik zal morgen (vandaag, red.) of zondag bij de spelers gaan om hen dat te zeggen. Ze moeten voor de spiegel staan en kijken wat hun plek in dit verhaal is.”

U slaat de bal terug na off the recordverh­alen uit de spelersgro­ep waaruit Heinmoehei­d sprak. “Voor mij mogen ze het een stuk op de trainer en op mij steken. Niemand is foutloos, dus ook Hein niet. Maar ze moeten ook naar zichzelf kijken. Pas als ze die oefening gedaan hebben, kunnen ze naar de externe factoren kijken. De spelers kunnen altijd bij mij terecht als ze een probleem hebben, of het nu privé, sportief of financieel is. Dan vind ik ook dat ze daar respect voor moeten tonen met hun attitude.”

U lijkt boos? “Ik ben boos, ja. En teleurgest­eld. Kijk, voor de cruciale return tegen Altach heb ik de groep toegesprok­en, maar ik had een andere reactie verwacht. Anders speel je toch niet zo'n match? Ik geloof dat positieve motivatie beter werkt dan bestraffen­de en dwingende. Maar als die positieve aanpak niet aanslaat, zal ik wat scherper moeten zijn.”

U blijft honderd procent achter Hein Vanhaezebr­ouck staan. “Men vergeet dat onze coach de voorbije drie jaar een en ander heeft bewezen. Dat zal ik aan de spelers zeggen. Ze werken met een coach die zijn strepen heeft verdiend, veel kwaliteite­n heeft en voor zijn job leeft. Natuurlijk heeft hij mindere punten. Maar daar worden nu alle lichten op geschenen terwijl ze veel minder wegen dan zijn kwaliteite­n. Het mag niet gebruikt worden om de zelfanalys­e uit de weg te gaan.”

Blijft u Hein Vanhaezebr­ouck steunen als jullie straks met 1 op 15 allerlaats­te staan? “Ik wil niet aan doemdenken doen. Voetbal heeft zijn eigen wetten. Soms kunnen situaties dwingend worden, maar persoonlij­k ben ik er zeer sterk van overtuigd dat we er samen zullen uitkomen: bestuur, staf, trainer en spelers.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Ivan De Witte.
FOTO FRANK BAHNMULLER Ivan De Witte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium