Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke dag om vijf uur opstaan, zo maakte hij het verschil”

Hoe HASSANE BANDÉ in Mechelen belandde en de joker van Yannick Ferrera werd

- DAVID VAN DEN BROECK

Hij had (tegen Antwerp) aan elf minuten genoeg om zijn eerste profgoal te maken, en mag gerust de joker van Yannick Ferrera worden genoemd. Maar wie is Bureima Hassane Bandé nu eigenlijk? En hoe belandde de 18jarige Burkinese spits bij KV Mechelen?

Maiga Bureima is de ideale man om ons doorheen het jonge leven van Bandé te gidsen. Bureima (33) is een oud-internatio­nal van Burkina Faso die tussen 2002 en 2010 in België voetbalde - bij onder meer Lokeren, Oostende en Deinze. Nadien werd hij door toenmalig minister van Sport Yacouba Ouedraogo gevraagd om in de hoofdstad Ouagadougo­u mee een jeugdacade­mie op poten te zetten: Salitas FC. In 2014 werd die opgericht en gingen ze op zoek naar spelertjes. “We besloten om ook in Ivoorkust, Ghana, Benin - noem maar op te rekruteren. Maar voor Bandé moest ik gewoon de hoek om”, vertelt Bureima. “Hij was 15 jaar en voetbalde in mijn wijk, Karpala. Niet bij een echte club, maar zijn ploegje trainde toch elke avond. Enfin, ‘trainen’. Ze speelden altijd elf tegen elf, want ze hadden maar één bal. (grijnst) En het was best gevaarlijk, want ze speelden niet op gras. Zijn trainer had me getipt, ik ging een paar keer kijken en heb hem dan naar Salitas gehaald.”

Broer kostwinner

Een kleine stap zou je denken, maar het was toch aanpassen. Salitas is immers een internaat. “Hier trainen ze, maar lopen ze ook school, eten ze, slapen ze. Uiteraard was het voor Bandé even wennen. Maar onze gratis opleiding was een unieke kans. Zoals elke jongere in Burkina Faso had hij het niet makkelijk. Hij verloor zijn vader op heel jonge leeftijd, zijn grote broer werd kostwinner van het gezin. Daarom ging zijn mama akkoord dat hij bij ons kwam voetballen, in de hoop een carrière te kunnen uitbouwen. Ze woonden ook op amper zes kilometer, dat hielp, zo kon hij in het weekend naar huis.” Sportief zette Bandé snel stappen. Hij werd vrijwel meteen in de A-ploeg gedropt. “In het seizoen 2014-2015 begonnen we in derde klasse en werd hij meteen topschutte­r met zestien goals in twaalf matchen. Het tweede seizoen kwamen we in tweede uit en werd hij opnieuw topschutte­r, met achttien goals. Hij was zestien jaar en al het speerpunt van onze ploeg. Dankzij zijn goeie techniek, maar vooral zijn schitteren­de mentalitei­t. Hij deed altijd meer dan de anderen. ’s Ochtends stond hij bijna elke dag om 5.00u op, om helemaal alleen te beginnen trainen. Dan plantte hij de mannequins in het gras en dribbelde hij eromheen. Af en toe maakte hij de keeper wakker, maar die wilde meestal blijven liggen. (lacht) Zo maakte hij dus het verschil.” Opvallend: er was ook een Belg belangrijk voor de ontwikkeli­ng van Bandé, zij het onrechtstr­eeks. “Paul Put, die toen onze bondscoach was, kwam onze ploeg een paar keer training geven en bezorgde ons trainingss­chema’s die hij vroeger in Europa gebruikte. We zijn hem daar heel dankbaar voor.”

Scoren voor Anderlecht

Afgelopen seizoen verliep heel anders voor Bandé. “Vorige zomer beslisten we samen dat hij niet meer naar school ging, maar alles op het voetbal zou zetten”, zegt Bureima. “Hij trainde extra en zat ook vaker in de fitness. Met het gewenste resultaat. In de eerste helft van het seizoen scoorde hij opnieuw twaalf keer en in december mocht hij bij Anderlecht gaan testen. Dat liep heel goed. Hij trainde er drie weken met de beloften, scoorde in een oefenmatch tegen PSV en de trainer, Mohamed Ouahbi, was positief. Maar de directie kon hem niet meteen een contract aanbieden en dus zijn we teruggekee­rd. Via Danny Sidibe, een Guineese ex-voetballer die ook in België speelde, kwamen we dan bij KV Mechelen terecht.” Dat verhaal is bekend: hij mocht van Yannick Ferrera enkele weken met de eerste ploeg trainen en maakte zo veel indruk dat hij voor twee jaar - plus optie voor twee extra jaren - tekende. “Uiteindeli­jk was KV Mechelen een betere optie. Bandé is nogal een timide jongen, dan is het beter om niet meteen te hoog te mikken. Hier heeft hij met Ferrera ook de ideale trainer gevonden. Een echte formateur.”

Mechels gastgezin

Zijn carrière is nu dus echt begonnen. “Ik geloof echt dat hij het kan maken. Met dank aan zijn geheim. Hij doet niks anders dan filmpjes bekijken van alle grote spitsen. Vooral van zijn idool, Benzema, maar ook van Eto’o, de Braziliaan­se Ronaldo, noem maar op. Ooit vroeg hij mij 1.000 frank, hij wilde een internetab­onnement voor zijn gsm. (grijnst) Ik zei: ‘Je moet niet naar de acties kijken, je moet ze zelf maken’. Maar hij antwoordde: ‘Ik wil van de allerbeste­n leren’. Dat typeert hem.” Bureima benadrukt wel dat we hem niet te veel druk mogen opleggen. “De bondscoach vroeg ook al naar hem, maar ik zei: ‘Wacht nog even. Alles op zijn tijd’. Maar hij zit nu in een gastgezin in Mechelen, waar hij een nieuwe broer en zus kreeg. Dat zal hem helpen bij zijn aanpassing. Ik heb het volste vertrouwen in hem. Hij zal Salitas en zichzelf op de kaart zetten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium