Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wittebrood­sweken zijn voorbij

Clubcoach Ivan Leko staat voor grote test

- GUILLAUME MAEBE

“Drama. Drama.” Een dik uur na de match treft een collega Ivan Leko aan in de lift. Veel meer dan twee terneerges­lagen woorden komen er niet uit de mond van de Kroaat. De nederlaag hakte er stevig in. Niet alleen wegens de Europese uitschakel­ing, maar ook omdat voor Leko vanaf heden een nieuwe opdracht wacht: bewijzen dat hij het in zich heeft om een topclub te trainen.

Het was niet alleen zijn keuze, de terugkeer naar een viermansde­fensie. Nadat Club in de heenmatch tegen AEK Athene was blijven steken op een 0-0, trokken de spelers naar Ivan Leko. De boodschap: Misschien, héél misschien, moet er voor deze éne match teruggegre­pen worden naar de gekende formatie. Leko luisterde, praatte met hen en besloot voor deze ene ‘finale’ – zo hoog schatte men in Brugge deze match in – zijn achterhoed­e met drie centrale verdediger­s even op stal te zetten. De Brugse opbouw bleef grosso modo hetzelfde, de gewijzigde opstelling was vooral mentaal belangrijk om zijn spelers opnieuw te laten geloven dat ze ook wel voor defensieve stabilitei­t konden zorgen. Hen goed in hun vel laten voelen, zegevieren na negentig minuten en nadien definitief hun vertrouwen te winnen. Wat werd dat een boemerang.

Mister Positivo

Misschien zoeken we het in dat laatste wat te ver. De hele actie is immers gewoon typerend voor Leko. De Kroaat geldt in Brugge als Mister Positivo. In alles ziet hij iets goeds. En met iedereen wil hij een goed contact. Sinds zijn komst naar Brugge wil Leko met zo veel mogelijk mensen vriend worden. Luisteren naar hun noden, alles in het mogelijke stellen als ze een vraag stellen of een gunst nodig hebben. Van de communicat­ieploeg tot de spelersgro­ep. Bij Club moet men daaraan wennen. Met Preud’homme was er voorheen iemand aan de slag die autoriteit afdwong door zijn strakke en strenge aanpak. Op het einde waren velen uitgeblust. Dat er nu een coach is die donderdag motiverend stond te applaudiss­eren toen Engels een vrije trap gewoon helemaal verkeerd buiten trapte, is ‘anders’. Daar moet ook de spelersgro­ep nog mee leren omgaan. Nu valt vanuit de kleedkamer te horen dat het allemaal soms wat braafjes is, wat poeslief. Diezelfde kleedkamer, die onder de uitwringen­de Preud’homme nog te vaak een hoop makke lammetjes was. Wat wil je dan, spelers zijnde? Feit is dat de man die de fluwelen handschoen draagt, op een gegeven moment getest wordt. Voor Leko lijkt die tijd te zijn aangebroke­n. De Kroaat stemde ermee in om met vier achterin te spelen, maar behield ook zijn eigen voetbalvis­ie. Dennis, Vossen én Diaby opstellen was een nieuwighei­d, maar draaide verkeerd uit. Vossen had in het tactische plan weinig meerwaarde. In zijn drang om de ploeg een paar procenten beter te maken, verloor Leko het bijhorende offer uit het oog: Lior Refaelov, de Israëliër met een staat van dienst, die een ploeg kan motiveren wanneer nodig. Leko moest hem aan de rust inbrengen – een schuldbeke­ntenis voor de foute keuze – en Refaelov zelf toonde zich na de match danig op zijn tenen getrapt: “En dit na alles wat ik voor Club gedaan heb?” Mister Europe voelde geen respect van zijn coach.

Wennen aan vergrootgl­as

Het was een beginnersf­outje van Leko, maar in tegenstell­ing tot bij Sint-Truiden kreeg het meteen nationale weerklank. Tijdens de wedstrijd werd hij op tv haast afgebrand en in uw krant werden zijn acties stevig tegen het licht gehouden. Leko heeft niet de luxe die een Francky Dury of Felice Mazzu bij respectiev­elijk Zulte Waregem en Charleroi wel hebben. Alles wat hij doet – en zeker fout doet – bij Club ligt voortaan onder het verMichel grootglas. Op zijn mailadres komt er een pak meer ‘fanmail’ binnen en op een avondje uit zouden er al wat meer supporters op hem af durven stappen om hun gedacht te zeggen. “Eigenlijk gaan we nu pas zien of Ivan echt klaar is voor een topploeg.” Het was een zin die donderdaga­vond laat door meerdere clubmensen in de mond werd genomen. De wittebrood­sweken zijn nu definitief voorbij. Eigenlijk moet Club snel ‘landen’. Landen, daar moet u het volgende onder verstaan: een herkenbare, constante en werkende speelstijl ontwikkele­n met weinig ups en downs, maar vooral een permanent aanvaardba­ar niveau. Iets waar op kan terug-

gevallen worden als het resultaat wat tegenzit. Een non-prestatie zoals AEK mag nu niet meer gebeuren. Leko is de man die de landing moet inzetten. CEO Mannaert heeft nog een drukke laatste transferwe­ek voor de boeg en voorzitter Verhaeghe is afgestapt van het idee om een voltallige groep na een wanprestat­ie de levieten te lezen. De coach is dus aan zet, zijn spelers moeten tonen dat ze hem willen volgen. Krediet is er nog, maar welk effect zou een slechte start tegen Standard morgen hebben op het volle, gespannen Jan Breydelsta­dion? Gefluit? Geroep? Anarchie? Best niet aan denken. Zelfs niet als je Mister Positivo bent.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Treurnis troef bij coach en spelers na het debacle in Athene.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Treurnis troef bij coach en spelers na het debacle in Athene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium