Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn het beu finales te verliezen”

-

Wat een wonderweek­end voor het Belgisch hockey. Na de Red Panthers duelleren ook de Red Lions tegen Nederland voor EKgoud. In zijn twee eerdere finales het EK 2013 en de Spelen 2016 greep het mannenteam naast de hoofdprijs. Wat leerden de Lions daaruit? “Deze generatie verdient een prijs.”

Natuurlijk is dat geen toeval meer, een derde finale in vier jaar tijd, weet ook Felix Denayer. “En toch is het voor ons nog altijd minder een gewoonte dan voor Nederland of Australië, al zijn wedstrijde­n zoals gisteren wel vergelijkb­aar qua intensitei­t met een finale. Als het zondag misloopt, zou ik toch wel ontgoochel­d zijn. Deze generatie verdient een prijs. Eigenlijk hadden we die vorig jaar op de Spelen al moeten pakken, toen we het beste hockey van de wereld brachten. Helaas was de ontlading na onze halve finale tegen Nederland te groot. Nog nooit hadden gewonnen van dat land. Ik heb trouwfeest­en van mijn beste vrienden moeten missen. Al die donkere uren passeerden op dat moment. En die euforie werkte nog na tegen Argentinië. Het zal ons niet meer overkomen.” Rio 2016 en hoe het wenkende goud wegglipte: het thema overheerst­e ook gisteren de gesprekken in het Belgisch kamp. “Alles was nieuw toen”, stelt bondscoach Shane McLeod vast. “Het leek alsof we in de finale meer te verliezen dan te winnen hadden. De feestelijk­heden na die zege tegen Nederland vraten energie. De jongens werden dusdanig overspoeld met berichten dat we overwogen om hun telefoontj­es weg te nemen. We wilden meer controle over interactie met de buitenwere­ld. Nu is het meer: another day in the office, ook na die 5-0-zege tegen Nederland, ook na de winst tegen Duitsland. Je moet een finale verliezen om er eentje te winnen. Nu pas begrijp ik die uitspraak.”

Kop tegen muur

“Op het EK 2013 van Boom onze eerste finale - misten we simpelweg ervaring”, aldus Sebastien Dockier. “En waren we al tevreden met zilver. In Rio hadden we goud kunnen halen, zeker tegen Argentinië. We zijn het beu finales te verliezen. Met alle ervaring in deze groep hebben we geen excuses meer.” Ook Florent Van Aubel wijst op het verschil met andere toplanden. “Nederland, Duitsland of Australië hebben al vaker in zo’n situatie gestaan. Op de Spelen of dat EK 2013 zijn we in de finale met onze kop tegen de muur gelopen. Dat zal ons zondag niet meer overkomen.” Aardige bonus met het zicht op zondag: de supervorm van doelman Vincent Vanasch, door zijn coach bestempeld als de beste keeper ter wereld. “Op een topdag is Vincent onklopbaar” aldus Denayer. “Het is ongelofeli­jk geruststel­lend als er zo’n muur achter je staat. Tegen Duitsland doet hij een redding die ik nog nooit gezien heb. Ik was al aan het vloeken verdorie, de Duitsers scoren toen hij de bal toch nog stopte.”

Florent Van Aubel ‘‘Op de Spelen zijn we in de finale met onze kop tegen de muur gelopen. Dat zal ons zondag niet meer overkomen.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium