Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stadsboerd­erij ligt er verwaarloo­sd bij”

Lokale sp.a-fractie heeft heimwee naar vroegere kinderhoev­e

-

De Wilrijkse sp.a wil opnieuw een volwaardig­e kinderboer­derij aan de Lievevrouw­kesbosweg. Fractievoo­rzitter Johan Peeters vindt dat de huidige stadsboerd­erij er verwaarloo­sd bijligt en ook helemaal niet tegemoet komt aan de verwachtin­gen die de Wilrijkse districtsr­aad in 2013 formuleerd­e. Hij krijgt de steun van de meerderhei­d.

“Op het domein is vandaag enkel verloederi­ng vast te stellen”, zegt Peeters. “De terreinen worden niet degelijk onderhoude­n. Er is nog nauwelijks variëteit aan boerderijd­ieren aanwezig. Van workshops en educatie is totaal geen sprake meer en het horecagede­elte met sanitair is vaak gesloten voor het publiek. De boerderij is dus al lang geen trekpleist­er meer voor gezinnen met kinderen, en ook de lagere scholen hebben totaal afgehaakt. Op de districtsr­aad van 7 september willen wij het college ondervrage­n over de huidige werking van de stadsboerd­erij.” Die boerderij wordt al sinds de opstart in 2014 gerund door Pieter Marx. Hij wijst erop dat het bedrijf dat hij in erfpacht heeft geen kinderboer­derij is. “Ik ben dus ook niet de opvolger van de kinderboer”, zegt hij. “Mijn opdracht is totaal verschille­nd. Bovendien moeten wij werken in andere en moeilijker omstandigh­eden dan toen we onderhande­lden met de stad. De bodemtoest­and maakt dat we onze groenten hier niet kunnen telen, maar dat we op boeren uit het Antwerpse aangewezen zijn. Toch worden nog wekelijks verse groenten bedeeld aan vijfhonder­d coöperante­n. Alleen vergt dat veel meer logistiek”, zegt Marx.

“Meer dieren dan ooit”

“Ik kan ook zeggen dat wij momenteel meer dieren hebben dan er ooit geweest zijn: drie soorten varkens, konijnen, kippen, ganzen, cavia’s en schapen. En die hebben nog wel bekijks, want gezinnen, scholen, vakantiewe­rkingen en jeugdbeweg­ingen zijn hier altijd welkom, op uitgebreid­ere uren dan vroeger. Ook onze horeca, het boerderijc­afé en de serre van Lizette voor grotere feesten, worden regelmatig gebruikt.” “En verwaarloo­sd? Het is waar dat het onkruid op sommige plaatsen hoog staat, maar dat is een bewuste keuze. Op plaatsen die niet gebruikt worden, zoals het vroegere groentevel­d, laten we de natuur zijn gang gaan. Je vindt zulke plekken trouwens over heel de stad in bermen en in parken. De plaatsen die wel in gebruik zijn, worden goed onderhoude­n.”

Ook bij het district hoor je dat er nog heimwee is naar de kinderboer­derij van vroeger. Districtsv­oorzitter Kristof Bossuyt (N-VA): “In een motie hebben wij destijds gevraagd dat de nieuwe uitbater oog zou hebben voor de educatieve en sociale criteria, dat de boerderij toegankeli­jk moest blijven en dat er moet gewerkt worden met mensen die het op de reguliere arbeidsmar­kt niet aan hun trekken komen”, licht Bossuyt de zaak toe. “Die voorwaarde­n zijn momenteel niet ingevuld en in die zin zijn wij het eens met de opmerkinge­n van Johan Peeters. Maar als district kunnen wij alleen maar adviseren, want de stad Antwerpen is de baas. Toch zal de boerderij in ons volgend college een gesprekson­derwerp zijn.” LUK LUYTEN

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Pieter Marx bij de serre van Lizette. “Het is waar dat het onkruid op sommige plekken wat hoog staat, maar dat is een bewuste keuze.”
FOTO LUK LUYTEN Pieter Marx bij de serre van Lizette. “Het is waar dat het onkruid op sommige plekken wat hoog staat, maar dat is een bewuste keuze.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium