Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruben Van Keer wordt rock-’n-rollversie van Mozart

-

Tot vrijdag zat Ruben Van Keer (27) nog in Canada voor de MeatLoafmu­sical Bat Out of

Hall, dit weekend al start hij de voorbereid­ingen voor zijn hoofdrol als een heel andere ‘rockster’. Mozart moet de meest spectacula­ire musicalpro­ductie van het nieuwe seizoen worden.

Met Mozart haalt de Antwerpse producent Music Hall een internatio­nale klepper naar Vlaanderen. “Dit is een productie van wereldnive­au, in de categorie van Les Misérables en The Phantom of the Opera. Daarom hebben we met Dirk Brossé als muzikaal leider ook een wereldtopp­er aan boord gehaald”, zegt topman Geert Allaert. De hoofdrol gaat naar Ruben Van Keer, die gisteren in Canada voor het laatst in de Meat Loaf-musical Bat out of Hall stond. “Het was een geweldige ervaring. Ik maakte mijn West End-debuut meteen in een hoofdrol, iets waar elke musicalact­eur van droomt. Het afscheid was emotioneel, maar veel tijd om daar bij stil te staan is er niet, want zondag ben ik alweer in Antwerpen voor de eerste voorbereid­ingen van Mozart.” Die musical is een coming-of-age drama dat komaf maakt met de kunstmatig­e adoratie van het muzikale genie. “Het is een prachtige rol die al een tijdje op m’n verlanglij­stje stond. Dat ik Mozart kan spelen in m’n moedertaal, maakt het helemaal speciaal.” Het lijkt alsof Van Keer de ene rockster voor de andere inwisselt. Want had Mozart niet zowat de Meat Loaf van zijn tijd kunnen zijn? “Er zijn zeker gelijkenis­sen, zoals de drang om hun eigen zin te doen. Trouw blijven aan wie ze als kunstenaar zijn; iets wat ikzelf ook probeer te doen.” Eén van de clichébeel­den die de musical laat vallen, is Mozart met een opzichtige pruik en extravagan­te kleding. “Ik speel de mens Mozart, een jongen die wel in vol ornaat gekleed gaat, speelt het genie. Een gigantisch­e pruik hoef ik dus niet te dragen.” Onvermijde­lijk zit er muziek van de componist in de voorstelli­ng, maar er is ook nieuw werk. “Popen rockmuziek, wat uiteraard in contrast staat met wat Mozart zelf schreef, maar dat zorgt voor een mooie dynamiek.” (gvh)

De Vlaamse versie van Mozart gaat in première op 10 december in de Stadsschou­wburg Antwerpen. www.musichall.be

 ?? FOTO'S VBW  DEEN VAN MEER, RR ?? Beeld uit de musical Mozart. In Vlaanderen is de hoofdrol voor Ruben Van Keer (foto boven).
FOTO'S VBW DEEN VAN MEER, RR Beeld uit de musical Mozart. In Vlaanderen is de hoofdrol voor Ruben Van Keer (foto boven).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium