Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voorbereid­ing begint al in de vakantie”

-

“Werkt de beamer hier?” Lerares Nederlands Merel Hendrickx en lerares scheikunde en biologie Els Dedecker zijn hun klassen aan het inspectere­n. “We zijn vandaag voor het eerst naar school gekomen, maar thuis zijn we al eerder begonnen met de voorbereid­ingen voor 1 september”, zegt het duo. “Ik zat al in juli mijn cursus scheikunde te herwerken”, zegt Els. “Ik geef al 30 jaar scheikunde hier. Maar ik blijf elk jaar weer veranderen en vernieuwen. Niet per se omdat er elk jaar een nieuw element van Mendeljev bijkomt, maar omdat ik vind dat het altijd beter kan. Nu ben ik wat meer uitleg aan het toevoegen in de cursus zelf om wat meer zelfstandi­ge opdrachten te kunnen geven aan de leerlingen. Door de jaren heen is de trend dat leerlingen veel onderzoeke­nder en zelfstandi­ger mogen leren. Daar ben ik blij mee: dat past in de geest van de wetenschap.”

Bij Merel start de voorbereid­ing al bij haar vakantiele­c- tuur. “Leerlingen aan het lezen krijgen, daar ben ik heel erg mee begaan. Ik zoek boeken waarvan ik vermoed dat ze de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar ook gaan aanspreken. Met de boeken van de Nederlands­e schrijver Herman Koch lukt dat goed, maar ook Het smelt van Lize Spit sprak wel aan vorig jaar.”

“Alles wat ik mijn leerlingen wil laten lezen, lees ik natuurlijk eerst zelf. Een Twilight-boek? Dat kan wel eens voor een kleinere leesopdrac­ht in het vierde jaar, maar ik probeer ze liever Nederlands­talige auteurs te laten ontdekken. Die nog niet verfilmd zijn. Anders lezen ze het boek soms niet meer…”

 ??  ?? Merel en Els: vrijdag voor het eerst op school, maar thuis al lang aan het voorbereid­en.
Merel en Els: vrijdag voor het eerst op school, maar thuis al lang aan het voorbereid­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium