Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autotechni­cus van de toekomst moet zich continu blijven ontwikkele­n

- Bart Roggeman

De technologi­sche ontwikkeli­ngen in de auto-industrie gaan hard. De auto wordt meer en meer een computer op wielen en de opmars van elektrisch­e voertuigen is niet meer te stuiten. Dat vergt ook van de autotechni­cus een hele aanpassing. Naast een aantal nieuwe vaardighed­en die hij onder de knie moet hebben, moet hij of zij zich ook continu blijven ontwikkele­n. Dat ervaart ook Kamiel Segers, werkplaats­leider bij Nissan Beerens in Aartselaar en een van de twee autotechni­ci die zich bij de verdeler hebben gespeciali­seerd in de Nissan Leaf, de allereerst­e volledig elektrisch­e gezinswage­n waarmee Nissan zes jaar geleden op de markt kwam. “Als pionier was het toen zeker niet evident. Het betekende een hele aanpassing omdat het een heel andere manier van werken en denken is. Bij een wagen met een convention­ele verbrandin­gsmotor heb je de klassieke onderhouds­handelinge­n zoals bijvoorbee­ld de olie verversen. Een elektrisch­e wagen heeft buiten een jaarlijkse check-up van de batterij weinig onderhoud nodig. Het gaat meer om diagnostic­eren zoals het maken van print-outs van de batterij om de status van de batterij en de prestaties op te volgen”, vertelt hij. Dat betekent dat de automonteu­r niet meer wegkomt met alleen mechanisch­e kennis, maar tevens moet weten hoe computers werken. Hij of zij moet in staat zijn om de grote hoeveelhei­d gegevens die via het computersy­steem beschikbaa­r is, te interprete­ren, diagnostic­eren en kalibreren met behulp van software.

Veiligheid

“Belangrijk­ste van al is de veiligheid. Omdat je werkt met hoogspanni­ng, onder 400 Volt, is die prioritair. Zeker dat vraagt een heel andere manier van werken en denken dan een autotechni­cus vandaag gewoon is. Er is geregeld ook bijscholin­g nodig. De autotechni­cus van de toekomst zal zich continu moeten blijven ontwikkele­n. Uiteraard worden er vanuit de dealers zelf trainingen georganise­erd, maar die zijn vooral merkspecif­iek gericht. Voor het aantrekken van nieuwe krachten is het dus zeker nuttig dat er al in het onderwijs een opleiding wordt georganise­erd zodat kandidaten toch al een algemene opleiding op het vlak van elektrisch­e en hybride voertuigen hebben genoten”, meent Segers. “Want elektrisch­e voertuigen zijn een evolutie die niet meer te stoppen is, waardoor de vraag alleen maar groter zal worden. Terwijl we bij de sollicitan­ten van nu vaststelle­n dat niemand die bagage al heeft.”

Stage

“Met dit zevende arbeidsmar­ktgericht jaar spelen we daar op in. De leerlingen krijgen de nodige theorie, maar zullen de helft van de tijd ook stage lopen in verschille­nde gerenommee­rde autobedrij­ven”, zegt gedeputeer­de voor Onderwijs Inga Verhaert. “Uiteraard is het voor een opleiding als deze ook erg belangrijk om over het nodige hoogtechno­logische en aangepaste didactisch­e materieel te kunnen beschikken. Met nog een splinterni­euwe elektrisch­e Nissan Leaf erbij kunnen de leerlingen in PTS Boom de theorie aan de praktijk toetsen met twee elektrisch­e wagens en een hybride voertuig. Ook de leerkracht­en zijn hier allemaal speciaal voor gevormd.” “De opleiding biedt plaats aan maximum twaalf leerlingen. Momenteel zijn er reeds zes inschrijvi­ngen. Er zijn dus nog enkele plaatsjes vrij, maar geïnteress­eerden kunnen zich best haasten”, geeft de gedeputeer­de nog mee. “Want we geloven rotsvast in de opleiding en verwachten dat het een schot in de roos wordt.”

“Het is een heel andere manier van werken en denken.” Kamiel Segers, werkplaats­leider bij Nissan in Aartselaar

 ??  ?? Kamiel Segers test de Nissan Leaf die bestemd is voor PTS Boom.
Kamiel Segers test de Nissan Leaf die bestemd is voor PTS Boom.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium