Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Belgische fans zullen wel komen eens het wat beter gaat” D

- GERT VERMERSCH

e kans is groot dat Stoffel Vandoorne zondag als laatste aan zijn eerste thuiswedst­rijd in de F1 begint. Het gevolg van een gridstraf wegens te veel motorwisse­ls. Toch blikt de WestVlamin­g vol vertrouwen vooruit naar de race én de confrontat­ie met het oranje Verstappen­legioen. “Gelukkig staan de Nederlande­rs mooi aan de kant.”

Het was in de aanloop naar de Grand Prix van België even druk voor Stoffel Vandoorne – woensdag holde hij bijna negen uur van de ene sponsorver­plichting naar de andere persbabbel –, maar eens in Spa aangekomen kon de West-Vlaming zijn gebruikeli­jke schema aanhouden.

Dan toch niet zo bijzonder, die Belgische Grote Prijs?

“Toch wel, hoor. Het is altijd leuk om naar Spa terug te keren en om voor familie en vrienden te kunnen rijden. Neen, dat levert geen extra druk op. Door alle aanmoedigi­ngen krijg ik eerder een positieve boost. Bovendien is het ook een van mijn favoriete circuits, in de opstapklas­sen behaalde ik hier dikwijls een positief resultaat. Dat zal gezien mijn gridstraf van 35 plaatsen dit weekend allicht wat moeilijker worden, maar goed, ik kijk er wel naar uit.”

Dit heet dan wel je thuisrace te zijn, maar je zal je dit weekend wel door een zee van oranje een weg moeten banen. Voel je je dan nog wel thuis?

(lacht) “Ach, de Nederlande­rs staan al mooi aan de kant, ik hoef die zee niet te splijten. Nee serieus, dit is wel degelijk mijn thuisrace. Natuurlijk zullen er veel Nederlande­rs en fans voor Max Verstappen zijn, maar eigenlijk is dat niet meer dan normaal. Max en ik verkeren in een verschille­nde fase van onze carrière. Hij heeft al veel meer successen behaald in de F1, ik ben pas aan mijn eerste seizoen bezig. Bovendien kan ik amper voor punten vechten. Als de resultaten in de toekomst wat beter worden, dan zullen er ook wel meer Belgische fans zijn.”

Belgen zijn dan ook notoire successupp­orters. Je moet eerst iets laten zien voor ze je komen aankondige­n.

“Ik denk dat dat verschil tussen Belgische en Nederlands­e supporters al altijd heeft bestaan. Niet alleen in F1, maar ook in andere sporten. Nederlande­rs zijn ‘superfans’, gooien zich helemaal. Bij Belgen bestaat dat fenomeen veel minder. Of er zou een Belg om een wereldtite­l moeten kunnen strijden.”

De gridstraf door die motorwisse­l zal ook niet helpen om volk te lokken. Was het nu echt nodig om die wissel net hier door te voeren?

“Min of meer wel. Ik had het bij de vorige race in Boedapest al voelen aankomen. Kijk, bij het wisselen van een motor kan je niet enkel naar één race kijken. Het is niet omdat dit mijn thuisrace is dat het resultaat van dit weekend prioriteit krijgt. Je moet zo’n motorwisse­l een beetje plannen, want later dit seizoen komen er betere kansen om nog punten te scoren. Singapore, bijvoorbee­ld. Brazilië misschien ook. Texas, Abu Dhabi zelfs. Verdorie, het zijn er nog meer dan ik dacht.” (grijnst)

Het betekent wel dat je hier in Spa zo goed als zeker als laatste vertrekt. Verandert dat de indeling van je weekend?

“Zeker wel. Het had bijvoorbee­ld geen zin meer om in de vrije trainingen naar een goede afstelling voor de kwalificat­ies te zoeken. Wat er in de race dan nog mogelijk is? Je weet nooit welke onverwacht­e omstandigh­eden we krijgen voorgescho­teld. Zoals we gezien hebben, is regen een mogelijkhe­id. Maar bij een reguliere race – zonder regen of grote incidenten – wordt het moeilijk om te scoren.” Hoe kijk je uit naar de rest van het seizoen? Is dit een nieuwe start? “Erger kan niet, toch? Iedereen weet hoe lastig onze eerste wedstrijde­n van dit seizoen waren. Maar vlak voor de zomerpauze begon het vlotter te draaien. Zelfs op circuits waar we het niet echt verwachtte­n, zoals Silverston­e. Het wordt heel belangrijk om er te staan bij de races waar we punten kunnen scoren, dat wel.”

Gaat de evolutie van de Hondamotor snel genoeg naar je zin?

“Wat denk je zelf? Ik denk dat we op dit ogenblik op het niveau zitten waar we graag bij de start van het seizoen hadden gestaan. Maar de concurrent­ie stond ondertusse­n ook niet stil, natuurlijk. We moeten zeker nog een grote stap kunnen zetten. Zowel op vlak van prestaties als op vlak van betrouwbaa­rheid. Want hoe meer we dit jaar nog kunnen leren, hoe meer we kunnen overdragen naar volgend seizoen.”

Afsluitert­je: je teammaat Fernando Alonso deelde in zijn uitlatinge­n in de pers af en toe een serieuze prik uit. Ook in jouw richting. Vind je dat erg?

“Daar trek ik me niets van aan. Ik begrijp ook volledig waarom hij het zegt. Dat zijn zijn verklaring­en aan de pers, dat moet je altijd in je achterhoof­d houden. Die dingen veranderen niets aan de huidige situatie of aan onze relatie.”

Stoffel Vandoorne ‘‘Het is altijd leuk om naar Spa terug te keren en om voor familie en vrienden te kunnen rijden.’’ Stoffel Vandoorne ‘‘Het is niet omdat dit mijn thuisrace is dat het resultaat van dit weekend prioriteit krijgt. Je moet zo’n motorwisse­l een beetje plannen.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Francorcha­mps is de thuisrace van Stoffel Vandoorne, en dat merkt hij aan de handtekeni­ngenjagers.
FOTO BELGA Francorcha­mps is de thuisrace van Stoffel Vandoorne, en dat merkt hij aan de handtekeni­ngenjagers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium