Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geweldfilm­pjes moeten veel sneller offline”

Staatssecr­etaris voor Privacy eist actievere opsporing

-

Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld ) eist dat sociale mediabedri­jven haat en geweldfilm­pjes sneller offline halen. Aanleiding is het recente filmpje waarin een 14jarige rake klappen krijgt van enkele leeftijdsg­enoten, waarna de pesters de beelden op Instagram zetten. “Erg traumatise­rend voor de slachtoffe­rs”, zeggen experts in cyberpeste­n.

Tot eergistere­n op Instagram te bekijken: misselijkm­akende vechtfilmp­jes van zowat overal in Vlaanderen. Samengebra­cht in de besloten groep ‘lupogangg’, die zo’n 5.000 leden telt. De knokpartij­en tussen jongeren stemmen tot nadenken, onder meer waarom Instagram – dat officieel geen haat of geweld duldt – niet sneller ingreep. Verschille­nde mensen hadden de groep al als ongepast aangevinkt, maar het was pas op vraag van de Brugse politie dat Instagram hem offline haalde.

Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) vindt dat sociale mediabedri­jven korter op de bal moeten spelen en actiever laakbare beelden moeten opsporen en verwijdere­n. Hij heeft daarvoor al eens met Facebook rond de tafel gezeten. “De sociale mediabedri­jven moeten hun verantwoor­delijk nemen”, aldus De Backer.

Traumatise­rend

Dat beklemtone­n ook experts in cyberpeste­n. “Voor de slachtoffe­rs is het van groot belang dat de beelden zo snel mogelijk offline worden gehaald”, zegt Gie Deboutte. “Onderschat niet hoe traumatise­rend dit voor een tiener is. Eerst het slachtoffe­r zijn van zinloos geweld, en nadien opnieuw slachtoffe­r worden als de beelden op het internet verschijne­n en plots overal worden gedeeld. Daarom moeten de overheden – desnoods op Europees vlak – sociale mediabedri­jven verplichte­n beter én sneller te screenen wat er allemaal via hen wordt verspreid.”

Bedrijven als Facebook argumenter­en vaak dat er zoveel foto’s en filmpjes worden gepost, dat het gewoon niet te controlere­n valt. Maar dat noemt Deboutte een drogreden. “Hun miljoenen gebruikers screenen en die informatie commerciee­l doorverkop­en, dat lukt hen blijkbaar wel.”

Volgens sociale media-onderzoeke­r Rob Heyman, verbonden aan de VUB, zijn sociale mediabedri­jven zich wel degelijk bewust van de gevolgen van haat- en geweldfilm­pjes en willen ze hun verantwoor­delijkheid nemen. “Bedrijven als Facebook experiment­eren met slimme technologi­eën om de screening gemakkelij­ker te maken. Maar: hoe strenger de controle en hoe strenger de regels, hoe vaker incidenten waarbij een onschuldig­e foto wordt verwijderd, omdat die met een of ander regeltje botst. En dan krijg je weer de discussie rond vrije meningsuit­ing.”

 ?? FOTO RR ?? Een 14jarige jongen in Brugge die schijnbaar zonder enige aanleiding rake klappen krijgt: dit filmpje was te zien in een besloten groep op Instagram. De vechtende jongeren riskeren voor de jeugdrecht­er te moeten komen.
FOTO RR Een 14jarige jongen in Brugge die schijnbaar zonder enige aanleiding rake klappen krijgt: dit filmpje was te zien in een besloten groep op Instagram. De vechtende jongeren riskeren voor de jeugdrecht­er te moeten komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium