Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk wacht mijn vrouw nog met bevallen”

Belg zit met hoogzwange­re echtgenote vast in Houston

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het is angstaanja­gend”, getuigt Schotenaar Max Sebrechts (37) vanuit Houston, waar hij met zijn vrouw Crystle Stewart (35) woont. Ze kan elk moment bevallen.

Maxime ‘Max’ Sebrechts woont en werkt al jarenlang als model en acteur in de Verenigde Staten. De zoon van oud-burgemeest­er Tony Sebrechts van Schoten stapte er drie jaar geleden in het huwelijksb­ootje met de beeldschon­e Crystle Stewart. De Texaanse werd in 2008 verkozen tot Miss USA. Ze miste op een haar na het kroontje van Miss Universe door van de trap te tuimelen tijdens de finale. Max leerde haar in 2010 op een Oscarparty kennen toen hij als model in Los Angeles werkte.

Crystle is een gevierde actrice in de Verenigde Staten. Ze speelt in de televisies­erie Too Close to Home op TLC-netwerk. Haar nieuwe film komt in maart uit. Het stel is in blijde verwachtin­g van zijn eerste kindje, maar in plaats van rustig naar de bevalling te kunnen toeleven, zitten Crystle en Max nu middenin de orkaan Harvey.

“We zijn nog maar net verhuisd naar een losstaande nieuwbouww­oning in de wijk Upper Memorial”, vertelt Max vanuit Houston. “Ons huis heeft vier verdieping­en. Het is ons geluk dat we net zijn verhuisd, want onze vorige woning staat waarschijn­lijk al onder water. Hier zijn een soort spaarbekke­ns met grote pompen, die het water weghevelen. Zolang het nog kan, natuurlijk. Ik heb uit voorzorg al zandzakken voor onze deur gelegd.”

Het eerste kindje van Crystle en Max kan elk moment geboren worden. “De baby is uitgereken­d voor de periode tussen 30 augustus en 6 september. Het probleem is dat alle wegen hier zijn overstroom­d. En geen klein beetje. Zelfs de verkeersli­chten staan helemaal onder water. We geraken niet tot in het ziekenhuis.”

Helikopter naar verloskwar­tier

Max probeert nu een helikopter stand-by te hebben mocht Crystle weeën krijgen. “Er is een helikopter­platform op 100 meter van ons huis, dus in principe moet het lukken om hier te landen. Ik heb Crystle destijds ook ten huwelijk gevraagd in een helikopter. Ik probeer nu via diezelfde firma iets te regelen. Dat is niet gemakkelij­k, want alle helikopter­diensten zijn overbevraa­gd voor hulpvlucht­en en evacuaties. Het zijn dus spannende dagen. Mijn moeder wilde de komst van onze baby bijwonen en is hier enkele dagen geleden vanuit België aangekomen, samen met de twee dochtertje­s van mijn zus Yasmin. Mocht mijn vrouw plots toch thuis moeten bevallen, dan heb ik tenminste mijn moeder om mij te assisteren.”

Ook zus Yasmin Sebrechts en haar man Christophe Van de Rostyne, die onderweg waren naar Houston, zitten nu ergens geblokkeer­d in een hotel, terwijl hun kindjes van 6 en 1 jaar wel al in Houston zijn.

Luchthaven lijkt wel een meer

“Alle vliegverke­er ligt stil. Ze geraken voorlopig niet hier. De luchthaven is één groot meer.”

De schoonoude­rs van Max Sebrechts die in de wijk Sugar Land wonen, werden al geëvacueer­d uit hun huis. “Ze willen nu graag naar hier komen, maar ze geraken er gewoonweg niet. Het is onwaarschi­jnlijk. Buiten is men aan het jetskiën in de straten. We hebben nog voor twee dagen voedsel in huis. Mochten we dan in de problemen komen, dan kunnen we wel wat bij onze buren gaan vragen. Supermarkt Walmart is hier vlakbij. Normaal is die 24 uur op 24 open. Maar nu is alles gesloten. Gelukkig hadden we op voorhand wat gehamsterd en hebben we nog water en elektricit­eit. Dat is het belangrijk­ste.”

Tussen de wijk waar ze wonen en het Memorial Park loopt de I10. “Daar staat het water metershoog. De autowrakke­n staan er nog net met hun dak boven water.”

Max vertelt het allemaal nogal laconiek aan de telefoon. “Al moet ik toegeven dat zo’n orkaan angstaanja­gend is om mee te maken.”

Als kaartenhui­sje ingestort

Het regent nu al sinds vrijdagnac­ht onafgebrok­en pijpenstel­en. De bomen worden gewoon uit de grond gezogen. Het huis in opbouw van onze overburen, een constructi­e met vier verdieping­en, is als een kaartenhui­sje inge-

stort. Ik besef dat wij geluk hebben dat wij hier in deze nieuwbouww­ijk met pompen wonen. Mocht mijn vrouw niet hoogzwange­r zijn, dan zou ik een bootje gaan kopen en mee gaan helpen. Ik heb de indruk dat de regen afneemt, maar volgens sommige nieuwsberi­chten trekt Harvey richting zee om daar nieuwe energie te tanken en terug te keren.”

Alligators zoals eenden

Ook de berichten over alligators in de stad zijn volgens Max niet overdreven.

“Zoals er in Antwerpen eendjes op de vijvers en in de beken zitten, zwemmen hier in Texas alligators in vijvers en waterlopen. Dat is hier volkomen normaal. Maar nu zitten ze dus in de stad en in de straten.”

Omdat ze nog maar net verhuisd zijn, houdt het Belgisch-Amerikaans gezin zich nu bezig met het uitpakken van de verhuisdoz­en.

“Voor de rest houd ik mijn hart vast voor onze school. Twee maanden geleden hebben we hier de MISS Academy gesticht, een

finishing school met onder meer lessen in etiquette, een fitness, keuken en modelklass­en. We hebben er heel wat eigen spaarcente­n ingestoken. Voorlopig hebben we nog geen waterschad­e. Dat zou voor ons een ramp zijn.”

Volgens Max bevinden zich wel wat Belgen in Houston. “Mijn tante heeft hier The Pink Giraffe House, waar ze minderjari­ge thuisloze kinderen opvangt. Ze zit daar met twintig kindjes en ziet het water stijgen. Ik hoop heel hard dat zij gespaard blijft.”

Of ze hun baby straks Harvey, Storm of Hurricane gaan noemen? “Neen, want het wordt dus een meisje. We hebben wel al gezegd dat Hope, Joy of Victory een gepaste naam zou zijn. Ze heeft haar doop alvast gekregen.”

Broer ontsnapte in Barcelona

Vorige week stond broer van Max, Tristan Sebrechts, nog wereldwijd op de voorpagina’s toen hij met zijn gezin op de vlucht was na de terreuraan­val in Barcelona. “Ja, het lijkt wel of we het noodlot aantrekken door altijd op de rampplaats­en te zijn. Al komen wij er voorlopig goed vanaf, net als mijn broer in Barcelona. Er zijn mensen die veel harder worden getroffen.”

 ?? FOTO RR ?? Een zicht op de I10, vlak bij het huis van Max en Crystle. Het water staat er metershoog. De autowrakke­n staan nog net met hun dak boven water.
FOTO RR Een zicht op de I10, vlak bij het huis van Max en Crystle. Het water staat er metershoog. De autowrakke­n staan nog net met hun dak boven water.
 ?? FOTO RR ?? Crystle en Max gisteren, met de zandzakken voor de deur.
FOTO RR Crystle en Max gisteren, met de zandzakken voor de deur.
 ?? FOTO RR ?? Het huis van Max en Crystle met ervoor het grote spaarbekke­n, waar constant zware pompen draaien.
FOTO RR Het huis van Max en Crystle met ervoor het grote spaarbekke­n, waar constant zware pompen draaien.
 ?? FOTO AP ?? Bewoners met een boot helpen lotgenoten.
FOTO AP Bewoners met een boot helpen lotgenoten.
 ?? FOTO AP ?? Tal van wegen staan blank, maar het ergste moet nog komen. De rivier Brazos zou nog deze week een recordpeil van 18 meter bereiken.
FOTO AP Tal van wegen staan blank, maar het ergste moet nog komen. De rivier Brazos zou nog deze week een recordpeil van 18 meter bereiken.
 ?? FOTO AFP ?? Te voet wegvluchte­n is levensgeva­arlijk. Wegverzakk­ingen zijn niet te zien.
FOTO AFP Te voet wegvluchte­n is levensgeva­arlijk. Wegverzakk­ingen zijn niet te zien.
 ?? FOTO AFP ?? De schade is enorm. Het zal maanden duren voor alles hersteld is.
FOTO AFP De schade is enorm. Het zal maanden duren voor alles hersteld is.
 ?? FOTO AFP ?? De meeste inwoners willen zo snel mogelijk weg.
FOTO AFP De meeste inwoners willen zo snel mogelijk weg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium